Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΟΟΣΑ: αυξήστε τους φόρους στην ενέργεια για να σώσετε τον πλανήτη απ' την κλιματική αλλαγή!


Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε μια επιτάχυνση της αποθράσυνσης των κλιματικών απατεώνων για τη λεηλασία των εισοδημάτων των πολιτών και σε μια μεγάλη σύμπτωση(;) αμέσως χθες ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε την έκθεση "Taxing Energy Use 2018", που απ' τον τίτλο τα λέει όλα.

Το ιστολόγιο "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός" ήδη απ' το Μάιο 2015 έχει αποκαλύψει το μεγάλο πάρτι που εξελίσσεται με τους διάφορους φόρους CO2 ανά τον πλανήτη, που σύμφωνα με την έκθεση "Carbon Pricing Watch 2015" ήταν ήδη 48 δισεκατομμύρια δολάρια για μόλις το 12% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Υπάρχει ακόμα τεράστια "φορολογητέα ύλη", απέραντος δρόμος για φορολογική λεηλασία των πολιτών με το πρόσχημα "της σωτηρίας του πλανήτη" και η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ αυτό ακριβώς το δρόμο στρώνει. Καθόλου τυχαία, άμα τη εμφανίσει η έκθεση έλαβε περίοπτη θέση στον ιστότοπο της COP23, της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, που έγινε πρόσφατα στη Βόννη.

Είναι πλέον εμφανής ο απόλυτος συντονισμός όλων των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων στην προσπάθεια λεηλασίας του πλούτου που παράγουν οι πολίτες, γι' αυτό κι ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση Novartis κεντρικός τραπεζίτης άφησε στην άκρη τη δικογραφία και έκανε γνωστό πως σήμερα 16/2/2018 θα βρίσκεται στη Λισαβόνα, για την ...
περιφερειακή συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας "με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή, τις μακροοικονομικές συνέπειές της, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν αυτές να μετριαστούν". Ε, τους τρόπους τους δείχνει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Η έκθεση περιγράφει τα πρότυπα της φορολογίας της ενέργειας σε 42 χώρες του ΟΟΣΑ και των χωρών του G20, (που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας), από καύσιμα και τομείς κατά την περίοδο 2012-2015. Στο πιο πάνω διάγραμμα φαίνεται η φορολόγηση καυσίμων το 2015 και η Ελλάδα είναι αρκετά αριστερά, δηλαδή στις χώρες με την υψηλότερη φορολογία. Απλά να θυμίσω πως μετά το 2015 είχαμε και νέους φόρους πάνω στους ήδη πολλούς φόρους, καθώς οι δανειστές ζητούν "μια λίβρα κρέας" απ' τον κάθε Έλληνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015, το 81% των εκπομπών ήταν αφορολόγητες, εκτός από τις οδικές μεταφορές, στις οποίες φορολογείται το 97% των εκπομπών. Οι φορολογικοί συντελεστές για το 97% των εκπομπών ήταν κατώτεροι από την κατ' ελάχιστον εκτίμηση για το κόστος κλίματος, που είναι 30€/tCO2, καθώς τόσα τους είναι αρκετά για πρώτη δόση, για να τους ανοίξει η όρεξη.

Εκείνο που φυσικά δεν λέει η έκθεση είναι πως τα τελευταία χρόνια παντού οι πολιτικοί επέβαλαν φόρους στην ενέργεια στο όνομα της "κλιματικής αλλαγής", ιδίως στον ηλεκτρισμό, αλλά το μόνο που κατάφεραν να κάνουν ήταν μια τρύπα στο νερό, αύξησαν το κόστος για τους πολίτες κι έβαλαν στο κοινωνικό περιθώριο τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Η βιομηχανική παραγωγή μετανάστευσε στην Άπω Ανατολή, αφήνοντας πίσω ανεργία και ανέχεια, ενώ όλο και περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ενέργειας, κι αυτό όχι μόνο στη χρεοκοπημένη Ελλάδα. Όταν λοιπόν οι πολιτικοί κυνηγούν το πορτοφόλι μας δήθεν για "να σώσουν τον πλανήτη", η μόνη λύση είναι να ψάξουμε για πιο έντιμους πολιτικούς. Η μόνη λύση ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου