Δειτε κι εδώ

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Κατολίσθηση Ορυχείου Αμυνταίου: Και ΕΝΑ και ΔΥΟ και ΤΡΙΑ πορίσματα στο συρτάρι;


Οκτώ μήνες πέρασαν κιόλας απ' τις 10/6/2017, την ημέρα που μια τεράστια σε έκταση κατολίσθηση κατέστρεψε το λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ. Απ' την πρώτη στιγμή τόσο η ΔΕΗ όσο και το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσαν τη συγκρότηση επιτροπών για τη διερεύνηση των αιτίων και των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη η κατολίσθηση. Κι επειδή εδώ είναι Βαλκάνια, ενώ η επιτροπή της ΔΕΗ συγκροτήθηκε αμέσως, η Επιτροπή του Υπουργείου χρειάστηκε σαράντα ολόκληρες ημέρες για να συγκροτηθεί

Έκτοτε ακολούθησε στις 1/9/2017 η ανακοίνωση της ΔΕΗ για την έκδοση του πορίσματος της δικής της επιτροπής, ανακοίνωση που τελείωνε με μια υπόσχεση: "Η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις για τα συμπεράσματα του πορίσματος θα παρασχεθούν στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, ιδιαίτερα της περιοχής, το προσεχές διάστημα." Αλλά στην Ελλάδα οι υποσχέσεις δίνονται μόνο για να παραπεμφθεί ένα θέμα στις Ελληνικές καλένδες ή, κατά το κοινώς λεγόμενο, "να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα" μέχρι να δράσει ο πανδαμάτωρ χρόνος και να ξεχαστεί το θέμα. Έτσι φαίνεται πως είναι μάλλον άγνωστο τι σημαίνει για τη ΔΕΗ η έννοια "το προσεχές διάστημα", καθώς ήδη έχουν περάσει πεντέμισι μήνες και ΔΕΝ έχουν δοθεί "η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις". 

Στις 8/11/2017, με ένα εξίσου με της ΔΕΗ λιτό δελτίο τύπου, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε το πόρισμα και της δικής του επιτροπής για την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου. Το δελτίο τύπου τελείωνε με την επισήμανση πως "Το πολυσέλιδο πόρισμα διαβιβάσθηκε στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στις δικαστικές αρχές που ανέλαβαν τη διερεύνηση του συμβάντος." Έκτοτε ...
απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό για την τύχη του πορίσματος του ΥΠΕΝ, για ενέργειες είτε των "αρμόδιων ελεγκτικών αρχών" είτε των "δικαστικών αρχών". Και πάλι κατά το κοινώς λεγόμενο, "μούγκα στη στρούγκα" τόσο απ' το ΥΠΕΝ όσο και τη ΔΕΗ. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Φαίνεται ωστόσο πως τα δυο πορίσματα, για τα οποία γίνεται αναφορά στις ανακοινώσεις ΔΕΗ και ΥΠΕΝ, δεν είναι τα μοναδικά που υπάρχουν. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ιστολόγιου, στο πόρισμα της επιτροπής της ΔΕΗ υπάρχει και συμπλήρωμα, το οποίο μπήκε στο συρτάρι και δεν μάθαμε ποτέ γι' αυτό. Ίσως κάποιοι θεωρούν πως μπορούν να κρατούν τα πάντα στα συρτάρια της Αθήνας και μακριά απ' τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά πρέπει να θυμούνται πως στην Ελλάδα ζούμε, τίποτα δεν μπορεί να μένει κρυφό αιωνίως. Και τώρα πια μένουν 117 πράγματα που δεν ξέρουμε για την κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου.

Στο δελτίο τύπου της ΔΕΗ αναφερόταν τότε πως "Το πόρισμα, από 108 σελίδες, ήδη μελετάται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ". Πεντέμισι ολόκληρους μήνες μετά δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν πως το πόρισμα έχει εμφανιστεί στις υπηρεσίες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, εκεί όπου βρίσκονται τα λιγνιτωρυχεία κι όπου και τα δυο πορίσματα, τόσο της επιτροπής της ΔΕΗ όσο και της επιτροπής του ΥΠΕΝ, θα έπρεπε να μελετηθούν πάραυτα, προκειμένου τα συμπεράσματα να ληφθούν υπόψη για την προστασία των υπόλοιπων λιγνιτωρυχείων. 

Είναι άγνωστο από ποιον ακριβώς "μελετάται" το πόρισμα, αλλά, σ' οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα η πρωτοφανής κατολίσθηση θα είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο ευρύτατης και ενδελεχούς επιστημονικής διερεύνησης, θα είχαν οργανωθεί ήδη συνέδρια για την παρουσίαση των απόψεων και τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης. Σ' οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα, αλλά εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε, εδώ προηγείται η εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. 

Όπως περίπου βλέπουμε και με την υπόθεση της Novartis, όπου προτεραιότητα των καταγγελόμενων αποτελεί η απέλπιδα κατασυκοφάντηση και αποδόμηση των μαρτυρικών καταθέσεων, μη τυχόν κι έλθει τίποτα στο φως για τη λεηλασία των Ελλήνων. Όμως το καπάκι του βόθρου άνοιξε και η μπόχα της σαπίλας του πολιτικού συστήματος ήδη πνίγει τη χώρα.

2 σχόλια:

  1. Να υποθέσουμε πως οι χειρισμοί της υπόθεσης κατολίσθησης είναι προς την κατεύθυνση των ασφαλών συμπερασμάτων που οδηγούν στην πώληση των λιγνιτορυχειων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο "αχθοφόρος" (https://greeklignite.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html) φαίνεται να κάνει ό,τι μπορεί για να ξεφορτώσει.

      Διαγραφή