Δειτε κι εδώ

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Ποιο σχεδιασμό εξυπηρετούν οι ΣυριζοΑΝΕΛ για την ηλεκτροδότηση της χρεοκοπημένης χώρας;


Πριν από 6,5 χρόνια ο Σύριζα με τον Τσίπρα ήταν ακόμα ένα μικρό κόμμα του 4,6% και στις 14 Οκτώβρη 2010 συζητήθηκε στην Ολομέλεια μια επίκαιρη ερώτηση της βουλευτίνας Λάρισας του Σύριζα Ηρ. Διώτη για την Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, κυρίως ωστόσο για να μην ανοίξει ποτέ το λιγνιτωρυχείο Ελασσόνας. Στο πιο πάνω βίντεο μπορείτε να δείτε ολόκληρο το διάλογο που αναπτύχθηκε κι εκείνο που πρέπει να προσέξετε υπάρχει στο 13ο λεπτό, στο κλείσιμο της δευτερολογίας του Μανιάτη: Τελευταία παρατήρηση: Λιγνίτης και ο ρόλος του στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. "ΝΑΙ" πρέπει να μειώσουμε τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. "ΝΑΙ" ο λιγνίτης από το 2013 και μετά δεν θα είναι πια το φθηνό καύσιμο, λόγω των ρύπων που θα πρέπει να πληρώνουμε στο Διεθνές Χρηματιστήριο Ρύπων που μπορεί και να ξεπεράσουν, κύριε Πρόεδρε, ανά έτος το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Με άλλα λόγια, ο λιγνίτης μας ανέστησε ως χώρα, μας ανέπτυξε. Τα τελευταία πενήντα χρόνια στηριχτήκαμε στο εθνικό μας αυτό καύσιμο και αυτό "την έκανε τη δουλειά του". Από το 2013 και μετά, όμως, ο λιγνίτης θα πάψει να είναι το φθηνό καύσιμο, θα γίνει ακριβό καύσιμο και γι’ αυτό και βαδίζουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, σε μια άλλη κατεύθυνση: Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο.  

Αυτά λοιπόν έλεγε ο Μανιάτης το 2010, επί ημερών του οποίου χάθηκε η ισορροπία στην ενεργειακή πολιτική της χώρας και τώρα, που έχουμε αισίως φθάσει στον Απρίλιο 2017, μπορούμε να δούμε πως ναι, πράγματι, το 2013 φάνηκε προς στιγμή πως θα μπορούσε η τιμή του δικαιώματος εκπομπής CO2 να είναι σ' απαγορευτικά επίπεδα, σύντομα ωστόσο η τιμή κατέρρευσε, καθώς η όποια υψηλή τιμή είναι εξαιρετικά άβολη για τη Γερμανία. Παρά τις κραυγές και την προπαγάνδα για αιολικά και Φ/Β, χωρίς το λιγνίτη της η Γερμανία δεν θα έχει απλά μεγάλο πρόβλημα, χάρη στη ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΗΣΙΑ της Energiewende θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα απανωτών μπλακ άουτ.


Αν τώρα συνδυάσουμε αυτά που έλεγε το 2010 ο Μανιάτης, μ' αυτά που έλεγε το 2013 ο καθηγητής Φώσκολος στο τέλος του πιο πάνω βίντεο, για τις πέντε ...
οικογένειες που ελέγχουν τον ενεργειακό τομέα και θέλουν να ελέγξουν τη ΔΕΗ μέσα απ' το φυσικό αέριο, μπορούμε αβίαστα να καταλάβουμε πως υπάρχει ένας εντελώς συγκεκριμένος σχεδιασμός ώστε ο "ενοχλητικός" λιγνίτης να σταματήσει επιτέλους "να χαλά την πιάτσα".

24 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Μητσοτάκης κι ο Μάνος ήθελαν να κάνουν τη "μικρή ΔΕΗ" της Tractebell και να φέρουν τον εισαγόμενο λιθάνθρακα στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, λες και δεν έχουμε δικός μας κάρβουνο, αλλά υπέστησαν συντριπτική ήττα, καθώς ακόμα κι ο δικός τους τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ τους πέταξε την παραίτηση στα μούτρα. 24 χρόνια αργότερα κυκλοφορούν ανάμεσά μας αυτοί που προπαγανδίζουν τη "μικρή ΔΕΗ" των ΣαμαροΒενιζέλων ως "χαμένη ευκαιρία", καθώς ακόμα προσπαθούν "να πουλήσουν εκδούλευση" στ' αφεντικά τους. Και 24 χρόνια αργότερα, αυτοί που από την πρώτη στιγμή κρύφτηκαν πίσω απ' τους δανειστές, για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του λαού και του τόπου, με τη συνεργασία των ΣυριζοΑΝΕΛ ετοιμάζονται για την τελική έφοδο στο λιγνίτη, είτε για ν' αποκτήσουν κοψοχρονιά τη δημόσια περιουσία είτε για ν' αποσύρουν στη συνέχεια απ' το ενεργειακό μείγμα το μόνο εγχώριο καύσιμο, που επί 60+ χρόνια ηλεκτροδοτεί με φθηνά τιμολόγια 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Στο τέλος της ημέρας ωστόσο όλοι θα πρέπει να πουν με ποιό τρόπο θα ηλεκτροδοτείται αυτή η χώρα, αν θα κλείσουμε το λιγνίτη. Με το σημερινό τεχνολογικό επίπεδο οι θερμικές μονάδες μπορούν να υποκατασταθούν μόνο από θερμικές μονάδες, δεν υπάρχει τίποτ' άλλο. Τα αιολικά έχουν πλέον αποδειχθεί διεθνώς ως ανέκδοτο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Γερμανία και την Αυστραλία. Τα Φ/Β υπάρχουν μόνο για μερικές ώρες, το βράδυ που η Ελλάδα έχει αιχμή ζήτησης είναι παντελώς ανύπαρκτα. Όποιος νομίζει πως μπορεί να ηλεκτροδοτείται με αιολικά ή Φ/Β+μπαταρίες, ας δοκιμάσει να τα βάλει στο σπίτι του, για να δει "τη γλύκα" από πρώτο χέρι. Ο Μανιάτης μας το είχε πει ευθέως, θέλει φυσικό αέριο κι όποιος δεν έχει λεφτά να πληρώνει για αέριο μπορεί να πάει στις σπηλιές με γκαζόλαμπα, να κάνει παρέα στον Ταμήλο. Ο Σταθάκης δεν έχει το θάρρος να το πει ευθέως και ψελλίζει αρλούμπες περί ΑΠΕ, προκειμένου οι "γνωστοί-άγνωστοι" να κερδοσκοπούν με το φυσικό αέριο, βάζοντας τους ταλαιπωρημένους απ' τα μνημόνια πολίτες σε κατάσταση ενεργειακής ομηρίας.

Αλλά η ασφάλεια ηλεκτροδότησης των πολιτών και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας είναι θέματα που υπερβαίνουν και το Μανιάτη και το Σταθάκη, πρέπει να πάρουν θέση οι πολιτικοί αρχηγοί και να μας πουν το σχεδιασμό τους, ο οποίος ωστόσο πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένη τεκμηρίωση και να συνοδεύεται από στοιχεία κόστους, οι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώνουν τις εξωφρενικές τιμές που ήδη πληρώνουν Γερμανοί και Δανοί. 

Ο Μητσοτάκης ήδη πήρε θέση, ως ο "εγκληματίας που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος" θέλει να βαδίσει στα βήματα του πατέρα του και να τα καταφέρει εκεί που ο πατέρας του απέτυχε. Με τη θέση που πήρε, δεν τόλμησε καν να πάει σε προγραμματισμένη και ανακοινωμένη επίσκεψη στην Κοζάνη, ακόμα κι οι δικοί του τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο. 

Αλλά ο Τσίπρας δεν έχει μιλήσει ακόμα για το θέμα. Υπάρχει άραγε κάτι για να πει; Καθώς τελικά η χρεοκοπημένη χώρα ΔΕΝ θα ηλεκτροδοτείται με το πανάκριβο και 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, όπως προωθούσε το κάποτε ισχυρό Πασοκ, θα ηλεκτροδοτείται με εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' το λιγνίτη των Σκοπίων, της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, ίσως σε λίγο και με ηλεκτρισμό απ' το φυσικό αέριο της Κύπρου. Όπως ακριβώς μας το είχε πει ο Κοινοτικός Επίτροπος πριν από δυο χρόνια. Αυτό θα είναι τελικά το αποτέλεσμα της ανοησίας του σάπιου πολιτικού συστήματος, που πρώτα χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης και επτά χρόνια αργότερα, συνεχίζοντας το καταστροφικό του έργο, επιμένει για τη διάλυση της όποιας βιομηχανίας έχει μείνει στη χώρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου