Δειτε κι εδώ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Το Ισραήλ, το κάρβουνο και η "μισή αλήθεια" ως μέσο δημιουργίας λαθεμένων εντυπώσεων.

Με πηχυαίους τίτλους δημοσιεύθηκε στο διεθνή τύπο πριν μερικές ημέρες η "είδηση": "το Ισραήλ ακυρώνει τα σχέδια για μεγάλο ανθρακικό εργοστάσιο". Στην εποχή των sms και του twitter πολλοί έχουν συνηθίσει να κοιτούν μόνο τους τίτλους, οπότε να ένα ακόμα πεδίο δόξης λαμπρό για την προπαγάνδα: το Ισραήλ εγκαταλείπει το κάρβουνο! Χάρη στην προπαγάνδα εύκολα ο επόμενος συνειρμός μπορεί να γίνει "θα βάλουν ΑΠΕ". Όμως θα είναι μόνο θλιβερή προπαγάνδα, τίποτα περισσότερο.

Πρόκειται για ένα λιθανθρακικό εργοστάσιο, που η κατασκευή του είχε εγκριθεί το 2001, θα κατασκευαζόταν κοντά στην πόλη Ασκελόν και θα είχε ισχύ 1150MW. Πλέον η κατασκευή ματαιώνεται οριστικά κι εδώ τελειώνει η "είδηση", καθώς η ίδια ενεργειακή πολιτική του Ισραήλ μπορεί να παρουσιαστεί και μ' ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο, τον πραγματικό αυτή τη φορά, που είναι ...
αυτός που βλέπουμε στην πιο κάτω εικόνα:

Η πραγματική είδηση λοιπόν δεν είναι τωρινή, είναι του περυσινού καλοκαιριού και λέει πως το Ισραήλ ετοιμάζεται να κάψει περισσότερο αέριο αντί για κάρβουνο για την ηλεκτροπαραγωγή του και πολύ καλά θα κάνει! Το Ισραήλ έχει βρει τεράστια κοιτάσματα αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως τα Ταμάρ και Λεβιάθαν, κι ακριβώς δίπλα έχει βρεθεί το Κυπριακό Αφροδίτη. Απ' το 2020 θα κολυμπά πάνω σ' ένα ωκεανό φυσικού αερίου, συνεπώς τι πιο φυσιολογικό απ' το ν' αξιοποιήσει τον πολύτιμο εγχώριο φυσικό πόρο του; Όταν μάλιστα το Ισραήλ δεν έχει καθόλου δικό του κάρβουνο και το εισάγει εξ ολοκλήρου, από Κολομβία, Νότια Αφρική και Αυστραλία; Να πως η "μισή αλήθεια" μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο δημιουργίας λαθεμένων εντυπώσεων.

Το Ισραήλ έχει 4 λιθανθρακικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στις πόλεις Χαντέρα και Ασκελόν, με συνολική ισχύ 4.840MW. Πρόσφατα ωστόσο βρήκε στη θάλασσα τόσο πολύ αέριο, που κυριολεκτικά δεν ξέρει τι να το κάνει και γι' αυτό, απ' την πρώτη στιγμή, σχεδιάστηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός Euroasia Interconnector, ένας αγωγός δυναμικότητας 2000 MW, που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (μέσω Κρήτης) με υποθαλάσσια καλώδια HVDC και επίγειους σταθμούς σε κάθε χώρα / περιοχή. Το Ισραήλ λοιπόν, που έχει πλέον δικά του τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, θα ηλεκτροδοτείται εφεξής με αέριο και με Φ/Β και θα κλείσει εντελώς τα παλιά λιθανθρακικά εργοστάσια.

Αυτό το ίδιο σύστημα, με αέριο & Φ/Β, μαζί με τα εντελώς άχρηστα αιολικά, υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που το ονειρεύονται να το εφαρμόσουν στη χώρα μας. Μόνο που η χρεοκοπημένη Ελλάδα ούτε δικό της αέριο έχει, ούτε λεφτά για να εισάγει αέριο έχει, αλλά ακόμα κι αν δανειστεί με όρους μνημονίων, μόλις πριν δυο μήνες αποδείχθηκε πως δεν είναι εύκολο να βρει αέριο τη στιγμή που το χρειάζεται. Διαβάσαμε λοιπόν πρόσφατα σε δημοσίευμα πως ο καθηγητής ΕΜΠ Π. Κάπρος είπε σε ημερίδα: «με βάση τους στόχους, ως το 2030 πάνω από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται στην Ελλάδα μέσω των ΑΠΕ. Η βασική ιδέα είναι η εξής: Οι ΑΠΕ για διάφορους λόγους είναι η μόνη διαθέσιμη λύση μαζί με το φυσικό αέριο συμπληρωματικά. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Επομένως, οι ΑΠΕ γίνονται στο εξής η κύρια βιομηχανία της ηλεκτρικής ενέργειας.» Το κείμενο ήταν μέσα σε εισαγωγικά, επομένως μπορούμε να θεωρήσουμε πως αποδόθηκε σωστά. Ε, κάτι παρόμοιες τέτοιες απόψεις καθηγητάδων πρέπει να είχαν οδηγήσει το Μπίσμαρκ το 19ο αιώνα να αναφωνήσει έντρομος το περίφημο "Drei Professoren, Vaterland Verloren" (τρεις καθηγητές και η πατρίς εχάθη).

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Αν λοιπόν βάλουμε τα αιολικά & Φ/Β που ονειρεύεται ως ΑΠΕ ο καθηγητής, (ποτέ δεν είδαμε να έχει αναφερθεί σε άλλες μορφές ΑΠΕ), αυτά είναι πολύ περισσότερα κι απ' τον "εθνικό στόχο" της Μπιρμπίλη και του Σκουρλέτη προκειμένου να γίνουμε η "Δανία του Νότου", οπότε στο τέλος κινδυνεύουμε να εισάγουμε ρεύμα όχι μόνο απ' τα Σκόπια, την Αλβανία και την Τουρκία, αλλά κι απ' το Ισραήλ και την Κύπρο! Ρεύμα πραγματικό, από φυσικό αέριο, που ηλεκτροδοτεί όταν το απαιτεί η ζήτηση φορτίου κι όχι ρεύμα τυχαίο, όταν έχει ήλιο ή όταν κι αν φυσά ο άνεμος.

Δυο πράγματα μόνο μπορούν να μας σώσουν απ' την ΑΠΕτζήδικη παράνοια: 
  • το πρώτο το έχω γράψει απ' την πρώτη ανάρτηση και είναι να βγάλουμε όσο γίνεται νωρίτερα το δικό μας φυσικό αέριο, αυτό που υπάρχει νότια της Κρήτης. 
  • Το δεύτερο, να αντιληφθούν επιτέλους όλα τα κόμματα πως η άποψη του τωρινού Προέδρου της ΔΕΗ, για συμμετοχή του εγχώριου λιγνίτη στο 35% της ηλεκτροπαραγωγής, δεν είναι ιδεοληψία, αλλά όρος επιβίωσης της χώρας. 
 
Το 35% από λιγνίτη σημαίνει πως το υπόλοιπο 65% παραμένει διαθέσιμο για όλες τις άλλες τεχνολογίες, αν κι εφόσον μπορούν να συμμετέχουν στην κάλυψη της ζήτησης φορτίου με αξιοπιστία και μικρότερο ή μεγαλύτερο κόστος. Γιατί  η ίδια η ζωή έχει αποδείξει επί δεκαετίες πως μόνο ο δικός μας, ο εγχώριος λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια ηλεκτροδότησης, σε προσιτό κόστος για όλους, όπως το έχει κάνει με αποδεδειγμένη επιτυχία επί 67 χρόνια κι όπως αποδείχθηκε άλλη μια φορά το φετινό χειμώνα. 
 
Οι νέες μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας, όπως η Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2, έχουν πολύ-πολύ λιγότερες εκπομπές ρύπων απ' τις πιο παλιές, της δεκαετίας του 1970-80, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάθε "άπιστος Θωμάς" αν επισκεφθεί τη μονάδα Μελίτη Ι. Κι αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί τα πράσινα και τα αεριτζήδικα λαμόγια, που ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα κερδίσουν, αδιαφορώντας αν θα χαντακώσουν τη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου