Δειτε κι εδώ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Go Solar στο Queensland της Αυστραλίας: ευτυχώς που υπάρχει και το ρεύμα από κάρβουνο!


Το Κουήνσλαντ είναι η ζεστή και ηλιόλουστη ΒΑ περιοχή της Αυστραλίας, με πρωτεύουσα το Μπρισμπέιν, την 3η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, πίσω μόνο απ' το Σύδνεϋ και τη Μελβούρνη. Όπως βλέπουμε στον πιο πάνω χάρτη και στο πιο κάτω διάγραμμα, με στοιχεία 27/2/2017, ηλεκτροδοτείται κυρίως από εργοστάσια που καίνε εγχώριο κάρβουνο και δευτερευόντως φυσικό αέριο. Υπάρχουν επίσης κάποια υδροηλεκτρικά, ενώ η σημαντικότερη μορφή απ' τις λοιπές ΑΠΕ είναι η βιομάζα. Αιολικά και Φ/Β στο δίκτυο είναι περίπου ανύπαρκτα, παρόλο που πρόκειται για Πολιτεία με μεγάλο μήκος ακτογραμμών και τον πληθυσμό συγκεντρωμένο σε λίγες παράκτιες περιοχές.


Υπάρχουν τόσο κρατικοί όσο και ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρισμού και στο ΝΑ Κουήνσλαντ, εκεί που είναι και το Μπρισμπέιν, η τοπική ΔΕΗ λέγεται Energex. Τα τελευταία χρόνια, χάρη στις επιδοτήσεις που δόθηκαν και στη μεγάλη ηλιοφάνεια, ξεκίνησε η εντατική τοποθέτηση 300 χιλ. Φ/Β σε στέγες, (τα Φ/Β σε στέγες δεν εμφανίζονται στο δίκτυο μεταφοράς), και η πυκνότητα τοποθέτησής τους είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, έχουν πάρει πολύ "ζεστά" το Go Solar. Η ταρίφα έφθανε τα 44 λεπτά στο Κουήνσλαντ και τα 60 λεπτά διαπολιτειακά, λες και ποτέ κανείς δεν είχε ξανακούσει για τα μαθήματα από την Ισπανία, μ' αποτέλεσμα όλοι να τρέξουν να βάλουν Φ/Β.

Όπως λοιπόν μετέδωσε πριν μερικές μέρες ο κατα"πράσινος" Guardian, ο επικεφαλής της Energex, (κάτι σαν τον δικό μας Παναγιωτάκη), είπε το απίστευτο: ...
όσα σπίτια έχουν βάλει Φ/Β οροφής ΑΥΞΗΣΑΝ την ποσότητα ηλεκτρισμού που αντλούν απ' το δίκτυο, αύξησαν δηλαδή την κατανάλωση ηλεκτρισμού από κάρβουνο και φυσικό αέριο, σε σχέση με τα σπίτια που δεν έχουν βάλει Φ/Β οροφής!


Τις πρωινές ώρες, που υπάρχει ηλιοφάνεια, τα Φ/Β πάνελ καλύπτουν τις ανάγκες και μειώνουν ή κάποτε μηδενίζουν την ανάγκη για ενέργεια απ' το δίκτυο, αλλά η βραδινή αιχμή ζήτησης φορτίου συνεχίζει ν' αυξάνεται, σε ώρες που τα Φ/Β είναι εντελώς ανύπαρκτα. Όπως λοιπόν φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, ενώ τα σπίτια που δεν έχουν Φ/Β περιορίζουν την κατανάλωση ηλεκτρισμού, κυρίως σβήνοντας τα κλιματιστικά, στα σπίτια που έχουν βάλει Φ/Β τα κλιματιστικά παραμένουν και το βράδυ αναμμένα, συμβάλλοντας στην αύξηση της βραδινής αιχμής ζήτησης φορτίου! Όσοι έχουν βάλει Φ/Β εκμεταλλεύονται την επιδότηση της τιμής και δεν ανησυχούν τόσο για το ύψος του λογαριασμού, ενώ όσοι δεν έχουν βάλει Φ/Β ανησυχούν πολύ περισσότερο και περιορίζουν την κατανάλωση. Στην πραγματικότητα λοιπόν τελικά το σχήμα επιδότησης της εγκατάστασης Φ/Β κατέληξε να επιδοτεί την αύξηση στη χρήση ηλεκτρισμού! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Με τόσα Φ/Β που έχουν εγκατασταθεί στις στέγες του Κουήνσλαντ το επόμενο βήμα που θα περίμενε κανείς θα ήταν να έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση μπαταριών στα σπίτια και η σταδιακή αποσύνδεση απ' το δίκτυο. Ωστόσο οι μπαταρίες είναι προς το παρόν πανάκριβες, ογκώδεις και, κυρίως, δεν διασφαλίζουν ομαλή ηλεκτροδότηση, οπότε κανείς προς το παρόν δεν ενδιαφέρεται γι' αυτές, προφανώς όλοι περιμένουν τις επόμενες εξωφρενικές επιδοτήσεις, την επόμενη αναδιανομή πλούτου.

Η αθρόα εισβολή των Φ/Β έγινε μόνο χάρη στις αθρόες επιδοτήσεις, που τις εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι σε βάρος των υπολοίπων. Ωστόσο αυτό βοήθησε να μειωθεί το κόστος των Φ/Β, οπότε, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ καλύτερη αξιοπιστία των Φ/Β σε σχέση με τα αιολικά, είναι απείρως προτιμότερο ν' ακολουθήσει κανείς το παράδειγμα του Κουήνσλαντ και να βάλει Φ/Β στις στέγες των ΜΗ Διασυνδεμένων Νησιών, εκεί όπου ο εγχώριος ήλιος μπορεί να υποκαταστήσει εισαγόμενο πετρέλαιο. 

Ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει ένα πολιτικό σύστημα που δεν πολυενδιαφέρεται αν θα στενοχωρηθούν αυτοί που εφοδιάζουν με πετρέλαιο τους Αυτόνομους Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής, ένα πολιτικό σύστημα που δεν πολυενδιαφέρεται αν θα χαθούν κάποιες απ' τις Γερμανικές και τις Δανέζικες θέσεις εργασίας στην κατασκευή ανεμογεννητριών. Και τέτοιο πολιτικό σύστημα δεν το έχουμε δει ακόμα στην κατά τα λοιπά χρεοκοπημένη χώρα, που κατά τα λοιπά υποτίθεται πως ενδιαφέρεται ν' αυξήσει όσο τίποτα την εγχώρια παραγωγή και να ενισχύσει το εμπορικό ισοζύγιο. Γι' αυτό και μετά τα απανωτά μπλακ άουτ της Ρόδου τον περασμένο Μάρτιο ο Σκουρλέτης δήλωσε πιστός στον "εθνικό στόχο" της Μπιρμπίλη για 7500MW αιολικών μέχρι το 2020, γι' αυτό και ο Σταθάκης μας είπε πρόσφατα πως μας ετοιμάζει να πληρώσουμε άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ στους "επενδυτές" των εντελώς αναξιόπιστων αιολικών.

     

5 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον σημείο του χάρτη που παρέχουν είναι το μεγάλο ποσοστό προτεινόμενων παροχών ισχύος (μελλοντικά) σε Αιολικά και Φωτοβολταϊκά.
    Σχεδόν όλες οι προτεινόμενες νέες εγκαταστάσεις είναι Φ/Β και κάποια Αιολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η απόσταση απ' το "προτεινόμενες" μέχρι το "υλοποιήθηκαν" είναι μεγάλη και μετριέται με επιδοτήσεις. Ψάξτε και θα βρείτε πολλά για τη συζήτηση που γίνεται στην Αυστραλία σχετικά με το ξήλωμα των επιδοτήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την πληροφορία!
    θα το ψάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα βιβλίο με συνέπειες από τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πρέπει να λυθούν,αν δεν είναι ήδη γνωστό
    https://www.amazon.com/Unintended-Consequences-Renewable-Energy-Technology/dp/1447155319/ref=sr_1_12?s=books&ie=UTF8&qid=1488624793&sr=1-12&keywords=solved+problems+Classical+mechanics

    ΑπάντησηΔιαγραφή