Δειτε κι εδώ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Βασικά διδάγματα αποτυχημένης ηλεκτροπαραγωγής, για πολιτικούς και όχι μόνο (μέρος 1ο).


Όσες ανοησίες κι αν λένε άσχετοι με τα ενεργειακά πολιτικοί, όση προπαγάνδα κι αν ασκούν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, στο τέλος της ημέρας κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει απ' τα βασικά της ηλεκτροπαραγωγής: η ηλεκτρική ενέργεια με το σημερινό τεχνολογικό επίπεδο δεν αποθηκεύεται οικονομικά και η παραγωγή πρέπει σε κάθε χρονική στιγμή να καλύπτει τη ζήτηση, διαφορετικά είτε έχουμε ανεξέλεγκτο μπλακ άουτ είτε έχουμε ελεγχόμενο, αυτό που στις σημερινές "κομψές" διατυπώσεις λέγεται "διακοψιμότητα φορτίου". Πρωταρχική σημασία έχει λοιπόν η μορφή με την οποία εκδηλώνεται η ζήτηση ηλεκτρισμού σε επίπεδο ημέρας, μήνα, έτους και η ζήτηση αυτή εξαρτάται αποκλειστικά απ' την ανθρώπινη δραστηριότητα: άλλη είναι η ζήτηση 2-4 τη νύχτα που οι πολίτες κοιμούνται, άλλη είναι η ζήτηση στις 9 το πρωί που όλοι είναι στις δουλειές τους, άλλη είναι η ζήτηση στις 8 το βράδυ που πρέπει ν' ανάψουν φώτα, άλλη είναι τα Σαββατοκύριακα, άλλη τις αργίες, άλλη το καλοκαίρι, άλλη το χειμώνα, κ.ο.κ.

Σε ημερήσιο επίπεδο η ζήτηση παίρνει τη μορφή μιας καμπύλης που έχω δείξει αρκετές φορές, στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε την καμπύλη ζήτησης φορτίου της Γερμανίας ενδεικτικά τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, όπως τη δίνει το εργαλείο Agorameter του ιστότοπου Agora-energiewende. Η ελάχιστη ...
ζήτηση ηλεκτρισμού είναι 55,099GW στις 1 τη νύχτα και η μέγιστη ζήτηση 78,091GW στις 9 το πρωί. Στο κάτω μέρος βλέπουμε με κίτρινο χρώμα τη συμβολή των Φ/Β και με μπλε τη συμβολή των αιολικών στην κάλυψη της ζήτησης φορτίου, η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί μέχρι την πορφυρή γραμμή είναι ιλιγγιώδης. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικών + Φ/Β είναι 89,34GW, μεγαλύτερη απ' τη μέγιστη ζήτηση των 78,091GWμιας χειμωνιάτικης εργάσιμης Δευτέρας, αλλά το παραγωγικό αποτέλεσμα στην πράξη το βλέπουμε στην εικόνα και είναι εντελώς θλιβερό για τα πεταμένα στο βρόντο πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ των Γερμανών πολιτών.

Παρόμοια είναι η καμπύλη ημερήσιας ζήτησης φορτίου σ' όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, έχω δείξει ανάλογη για την Καλιφόρνια και φυσικά για την Ελλάδα, όπως τη δίνει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ. Τα διάφορα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής, ανεξάρτητα από τεχνολογία και ιδεοληψίες, πρέπει να δίνουν ενέργεια που να προσαρμόζεται στην κάλυψη της ημερήσιας καμπύλης ζήτησης φορτίου κι όπως βλέπετε τα Φ/Β δίνουν εντελώς περιορισμένες ώρες του 24ώρου ηλεκτρισμό. 

Αν τώρα δούμε την κατάσταση σ' επίπεδο μήνα, όπως τη βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα για τον Ιανουάριο 2017 στη Γερμανία, η πορφυρή γραμμή εξακολουθεί να δίνει τη ζήτηση και σ' αυτή πρέπει να προσαρμοστεί η παραγωγή. Η ελάχιστη ζήτηση ήταν 50,351GW στις 7 το πρωί της Πρωτοχρονιάς, με τη βιομηχανία κλειστή και τους Γερμανούς να κοιμούνται απ' το ξενύχτι που προηγήθηκε, ενώ   η μέγιστη ζήτηση εμφανίστηκε στις 10 το πρωί της Παρασκευής 13/1, με 81,819GW. Με κίτρινο χρώμα είναι πάλι τα Φ/Β, με μπλε τα χερσαία και με πιο σκούρο μπλε τα υπεράκτια αιολικά και όλο το μήνα, μέσα στο καταχείμωνο, με την κακοκαιρία "AXEL" να σαρώνει τη Γερμανία (και να φθάνει σε μας ως "Αριάδνη"), τα 89,34GW αιολικών+Φ/Β εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά, πολύ μακριά απ' την κάλυψη της ζήτησης φορτίου και για ένα ολόκληρο 10ήμερο, απ' τις 16 μέχρι τις 25 Ιανουαρίου η κατάσταση ήταν εντελώς απελπιστική.

Ίσως κάποιος πει να μπουν ακόμα περισσότερα Φ/Β και αιολικά, κι αυτό λένε επί του παρόντος στη Γερμανία για να κουκουλώσουν όπως-όπως λίγους μήνες πριν τις εκλογές την αποτυχία της Energiewende, αλλά και δέκα και είκοσι και τριάντα φορές περισσότερα να βάλουν, "επενδύοντας" δέκα και είκοσι και τριάντα φορές από ακόμα 200 δισεκατομμύρια ευρώ κι ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 2 ή 4 ή 6 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ, η κατάσταση δεν θ' αλλάξει, τα Φ/Β το βράδυ θα εξακολουθήσουν να είναι σκέτο μηδενικό και, αν δεν φυσά, τα αιολικά πάλι θα είναι αναξιόπιστα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Έχοντας ξοδέψει πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ οι Γερμανοί κατάφεραν να δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες "πράσινες θέσεις εργασίας", αγρίως επιδοτούμενες απ' τα τερατώδη εμπορικά τους πλεονάσματα, αυτά που είναι ταυτόχρονα τερατώδη εμπορικά ελλείμματα των "εταίρων" τους.  Κατάφεραν επίσης ν' αποδείξουν πως τα αιολικά παράγουν ενέργεια η οποία δεν είναι αξιοποιήσιμη, αλλά αυτό δεν είναι κάτι νέο, το έχει πει πριν μια δεκαετία η μεγάλη Γερμανική Ε.ΟΝ, με το Wind Report 2005, το οποίο επισημαίνει την αναξιοπιστία των αιολικών και την ανάγκη διατήρησης των συμβατικών εργοστασίων κι έκτοτε συνεχώς επαληθεύεται.

Ενώ λοιπόν το αιολικό μπάχαλο είναι πλήρως γνωστό εδώ και μια δεκαετία, η Γερμανία συνεχίζει να εξάγει ανεμογεννήτριες, κάποιες και σε κάτι χρεοκοπημένες χώρες, απ' αυτές που έχουν την ατυχία να έχουν πολιτικούς που ονειρεύονται "εθνικούς στόχους". Και μετά τις ανεμογεννήτριες φυσικά θα (θέλει να) μας πουλήσει και μπαταρίες, προκειμένου ν' αποθηκεύσουμε το τυχαίο αιολικό ρεύμα ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα-σαβούρες, προκειμένου πάλι να τα χρησιμοποιήσουμε για μπαταρίες αποθήκευσης του τυχαίου αιολικού ρεύματος, εκτοξεύοντας το κόστος για την οικονομία και βυθίζοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας σε σχέση με τους γείτονες στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Για τους νέους αναγνώστες, που δεν έχουν ψάξει παλαιότερες αναρτήσεις, επισημαίνεται πως το ιστολόγιο δεν είναι δογματικά προσκολλημένο στο λιγνίτη και δεν είναι αντίθετο στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη σημερινή εποχή το ηλεκτρικό μας σύστημα έχει χώρο για όλες τις τεχνολογίες. Το ιστολόγιο είναι ωστόσο δογματικά προσκολλημένο στην ανάπτυξη ΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ μορφών ΑΠΕ, ανάπτυξη που θα γίνει προς όφελος του λαού και του τόπου και θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τέτοιες ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ μορφές ΑΠΕ μπορεί να είναι π.χ. η γεωθερμία στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και το στοιχειωμένο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας, που το έχουμε χρυσοπληρώσει εδώ και μια εικοσαετία, αλλά δεν μπαίνει ποτέ σε λειτουργία, για να μην ενοχλεί το φυσικό αέριο. Τα Φ/Β είναι λιγότερο αξιόπιστη μορφή ΑΠΕ, ωστόσο μπορούν να προσαρμοστούν αρκετά καλά στις στέγες των Μη Διασυνδεμένων με την ηπειρωτική χώρα νησιών -πολύ καλύτερα απ' τα παντελώς αναξιόπιστα αιολικά- και να μειώσουν τις ανάγκες σε εισαγωγές πετρελαίου. Προέχει να προστατέψουμε τα βουνά μας απ' την επέλαση της αιολικής αρπαχτής, να μη γίνει η πατρίδα μας κακέκτυπο της Βορειοανατολικής Γερμανίας και της Δανίας, προκειμένου να συντηρούμε τις Γερμανικές και Δανέζικες "πράσινες θέσεις εργασίας" και να πλουτίζουν οι επιτήδειοι.


2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.Συγχαρητήρια. Για τη Γεωθερμία διατυπώνετε θετική άποψη και συμφωνώ... Σας προσκαλώ στις 4.3.2017 στο εκθασιακό κέντρο ΜΕΚ Παιανίας,όπου το ECOCITY
    οργανώνει σχετική Ημερίδα,
    με προσκεκλημένους εισηγητές.Το Πρόγραμα θα κοικοποιθεί εντός των προσεχών ημερών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και την πρόσκληση και μάλλον θα χαρείτε που πριν πολλά χρόνια παρακολουθούσα παραδόσεις σας.

      Διαγραφή