Δειτε κι εδώ

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Το "Χειμερινό Πακέτο" της Κομισιόν για την ενέργεια: ζούμε ιστορικές στιγμές, η ΕΕ αλλάζει πορεία!


Στα χρόνια του 21ου αιώνα είδαμε την ΕΕ να χαράζει μια καταναγκαστική για τις χώρες-μέλη ενεργειακή πολιτική, με πρόσχημα τη "σωτηρία του κλίματος", που κατέληξε να δημιουργήσει άλλη μια "φούσκα" του καπιταλισμού, τη "φούσκα" των συγκεκριμένων μορφών ΑΠΕ που παρήγαγαν κυρίως Γερμανοί και Δανοί. Μέρκελ με Γκάμπριελ με τα αιολικά & Φ/Β απ' τη μια, Ομπάμα με σχιστολιθικό φυσικό αέριο απ' την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έστησαν μια απίστευτη φαρσοκωμωδία, για τη δήθεν μείωση των εκπομπών CO2, προκειμένου να κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο εμπόριο. Πλέον ωστόσο η ιστορία φαίνεται ν' αλλάζει ρότα, καθώς είναι πανθομολογούμενη η αποτυχία του "δωρεάν άνεμου και του τζάμπα ήλιου" να δώσουν αξιόπιστη και φθηνή ενέργεια. Το μόνο που κατάφερε η παρανοϊκή πολιτική ήταν να εκτοξεύσει τα τιμολόγια ηλεκτρισμού στη στρατόσφαιρα, να στείλει μεγάλο μέρος της βιομηχανίας της ΕΕ στις ΗΠΑ και την Ασία και να βυθίσει σημαντικό μέρος του πληθυσμού της ΕΕ σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. 

Η πρώτη ανάρτηση αυτού του ιστολόγιου είχε το χαρακτηριστικό τίτλο "Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη", καθώς στην ηλεκτρική ενέργεια και γενικότερα στην ενέργεια παίζονται ΠΟΛΛΑ λεφτά, πάρα πολλά. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, στην ανάρτηση 813, σας προετοίμασα σχετικά με το "Λάβετε θέσεις" για τις 30 Νοεμβρίου 2016: έρχεται το τέλος των αιολικών στην ΕΕ; Η 30ή Νοέμβρη ήρθε, ανακοινώθηκε το "χειμερινό πακέτο" προτεινόμενων απ' την Κομισιόν μέτρων για την ενέργεια και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται ν' αλλάξουν χέρια στα επόμενα χρόνια εξαιτίας του. 

Το συμπέρασμα είναι αβίαστο: η ιστορία αλλάζει ρότα ταυτόχρονα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού: μέσα στον ίδιο μήνα στις ΗΠΑ εκλέχτηκε ο Τραμπ, που αποδεδειγμένα δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τα αιολικά, και το "χειμερινό πακέτο" της Κομισιόν φαίνεται ν' αφήνει στ' αζήτητα τα αιολικά και να στρέφεται αποκλειστικά στα Φ/Β. Κοινός ωστόσο παρονομαστής της "καθαρής" ενέργειας που υπόσχονται όλοι, και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, φαίνεται πλέον καθαρά να είναι το φυσικό αέριο: στα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται να δούμε πολλά "ωραία", που στην πραγματικότητα θα συνιστούν ένα ιδιότυπο "πόλεμο αερίου". 
  • Απ' τη μια η Ρωσία, με συνέταιρο τη Γερμανία του ...Σρέντερ και των αγωγών Nord Stream 1 και 2. Ήδη οι γνωστές και μη εξαιρετέες ΜΚΟ έριξαν τις μάσκες και ανοιχτά πλέον καλούν τους Γερμανούς να δεχτούν να πληρώσουν κι άλλα κερατιάτικα, πέρα απ' τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πληρώσουν το 2017, ζητούν πλέον ανοιχτά να καίει η Γερμανία φυσικό αέριο αντί για λιθάνθρακα, "για να μειώσει τις εκπομπές CO2 και να σώσει τον πλανήτη", αδιαφορώντας πλήρως για το αν το αυξημένο κόστος του αερίου σπρώξει κι άλλα νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια. Φυσικά στη Γερμανία κανείς δεν "τσιμπά" σε τέτοιες προκλήσεις, παρά μόνο ίσως ο Γκάμπριελ, που ενόψει των εκλογών του 2017 προσπαθεί να "κλέψει" ψήφους των Πράσινων.
  • Απ' την άλλη πλευρά είναι οι ΗΠΑ με το σχιστολιθικό αέριο: η τιμή του πετρελαίου έχει ήδη πάρει την ανηφόρα προς τα 70 δολάρια μέσα στο επόμενο εξάμηνο, η τιμή του φυσικού αερίου θ' ακολουθήσει, κι αυτό θα ευνοήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές των ΗΠΑ. Ωστόσο ίσως δούμε σύντομα πλήρη αποδέσμευση της τιμής του αερίου απ' το πετρέλαιο, καθώς εκτός από Ρωσία και ΗΠΑ φυσικό αέριο δίνει το Κατάρ και η υπόλοιπη περιοχή του Περσικού Κόλπου, σύντομα θα δίνει η Ανατολική Μεσόγειος (Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος) και στη σειρά περιμένει το Ιράν, να βρει αγωγό για να στείλει αέριο προς τη Μεσόγειο.

Το "χειμερινό πακέτο" περιλαμβάνει μια πρόταση της Κομισιόν προς το Ευρωκοινοβούλιο για τη θέσπιση νέου Κανονισμού, ο οποίος στη συνέχεια θα εγκριθεί απ' το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στο όνομα των πολιτών, ερήμην των πολιτών, σε μια κατ' επίφαση δημοκρατική λειτουργία της ΕΕ, καθώς τον κύριο ρόλο παίζουν τα διάφορα ...
λόμπυ των επιμέρους συμφερόντων. Και για ακόμα μια φορά θέλει να φορέσει το ίδιο "κοστούμι" σ' όλες τις χώρες-μέλη, αδιαφορώντας πλήρως για τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών-μελών, που καθιστούν αναντικατάστατο το ρόλο των επιμέρους εθνικών πολιτικών στην ενέργεια.

Στο Άρθρο 23 του προτεινόμενου Κανονισμού αναφέρεται ρητά πως: "Generation capacity for which a final investment decision has been made after [OP: entry into force] shall only be eligible to participate in a capacity mechanism if its emissions are below 550 gr CO2/kWh. Generation capacity emitting 550 gr CO2/kWh or more shall not be committed in capacity mechanisms 5 years after the entry into force of this Regulation". Το όριο των 550gr CO2/kWh ουσιαστικά θέτει εκτός μηχανισμών διασφάλισης ισχύος τις λιγνιτικές και λιθανθρακικές μονάδες, καθώς μπορούν να πιάσουν το όριο μόνο με χρήση συστήματος CCS, που ωστόσο αυξάνει το κόστος τους. Αντίθετα, μονάδες φυσικού αερίου μπορούν να πιάσουν αυτό το όριο χωρίς σύστημα CCS. 

Η πτώση των τιμών των Φ/Β πάνελ, σε συνδυασμό με την παντελή αναξιοπιστία ισχύος των αιολικών, ίσως είναι η αιτία που το "χειμερινό πακέτο" αναφέρει προκλητικά πως "Rapidly falling technology costs mean that more and more consumers are able to reduce their energy bills by using technologies such as rooftop solar panels and batteries." Είναι βεβαίως σαφές πως προς το παρόν κανείς στην ΕΕ δεν μπορεί να μειώσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού με Φ/Β στέγης + μπαταρίες, παρά μόνο σε κάποια μικρά, απομονωμένα απ' το διασυνδεμένο σύστημα νησιά, που ηλεκτροδοτούνται με πετρέλαιο και δεν έχουν επιδότηση κόστους μέσω ΥΚΩ. Πόσα τέτοια νησιά να υπάρχουν άραγε σήμερα στην ΕΕ; Πάντως τα Ελληνικά δεν είναι σ' αυτή την κατηγορία, ηλεκτροδοτούνται ασφαλώς με πετρέλαιο, αλλά έχουν επιδότηση μέσω ΥΚΩ. Ο μόνος λοιπόν λόγος για να το λέει αυτό η Κομισιόν είναι για να μας προετοιμάσει ν' αγοράσουμε μπαταρίες. Κατά προτίμηση Γερμανικές μάλλον;

Η επικράτηση των νεοφιλελεύθερων απόψεων αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο "πακέτο", καθώς  η Κομισιόν θέλει να καταργήσει τα διοικητικά οριζόμενα τιμολόγια και ν' "απελευθερώσει" πλήρως τις τιμές: "prices shall be formed based on demand and supply", "...encourage Member States to establish a road map for the phasing-out of all regulated prices. The new market design aims at ensuring that supply prices are free of any public intervention". Και το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως θέλει να επιστρέψει την ηλεκτροπαραγωγή στην οργανωτική  μορφή των αρχών του 20ού αιώνα, με τις ανά πόλη επιχειρήσεις: "Local energy communities can be an efficient way of managing energy at community level by consuming the electricity they generate either directly for power or for (district) heating and cooling, with or without a connection to distribution systems. To ensure that such initiatives can freely develop, the new market design requires Member States to put in place appropriate legal frameworks to enable their activities." 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η πρώτη "κρυάδα" για τα αιολικά έρχεται νωρίς στο "πακέτο": "Today, more than 90% of variable renewable electricity sources are connected to distribution grids. The integration of local generation has in fact contributed to a significant increase in network tariffs for household consumers. In addition, taxes and levies to finance grid extensions and renewables' investments have risen drastically. The new market design and the revision of the Renewables Directive provide an opportunity to address these shortcomings, which can disproportionately impact certain household consumers". Η Κομισιόν λοιπόν βρήκε τον "ένοχο", που ακριβαίνει το κόστος για τους πολίτες: είναι η διασύνδεση των ΑΠΕ στο δίκτυο! Τι χρειάζεται λοιπόν; Αναθεώρηση της Οδηγίας για τις ΑΠΕ, προκειμένου να μη χρειάζεται τόση πολλή διασύνδεση. Μόνο που αυτά που χρειάζονται απαραιτήτως διασύνδεση είναι τα αιολικά!

Στο Άρθρο 3 του προτεινόμενου Κανονισμού έρχεται η επόμενη "κρυάδα": "all generation, storage and demand resources shall participate on equal footing in the market", καταργείται η κατά προτεραιότητα απορρόφησης της ενέργειας των ΑΠΕ, η μεγαλύτερη στρέβλωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Αλλά αυτό βεβαίως το ξέρετε ήδη. Για όποιον τυχόν δυσκολεύεται να το καταλάβει, έρχεται η παρ. 2 του Άρθρου 11 να το ξεκαθαρίσει: "When dispatching electricity generating installations, transmission system operators shall give priority to generating installations using renewable energy sources or high efficiency cogeneration from small generating installations or generating installations using emerging technologies to the following extent: (a) generating installations using renewable energy sources or high-efficiency cogeneration with an installed electricity capacity of less than 500 kW; or (b) demonstration projects for innovative technologies". Προτεραιότητα επιτρέπεται πλέον να δίνεται σε ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ των 500 kW ή σε έργα επίδειξης. Ωστόσο η άτολμη Κομισιόν δεν θίγει την προτεραιότητα απορρόφησης της ενέργειας για τις ήδη υφιστάμενες ΑΠΕ, που θα πρέπει να τις υποστούμε για 10-15 χρόνια ακόμα, μέχρι να συμπληρώσουν το όριο ζωής τους και να μπουν στη σειρά για αποσυναρμολόγηση, σκέτα βιομηχανικά σκουπίδια.

Ενδεικτικό του τι περιμένει τους καταναλωτές είναι το πρώτο εδάφιο του Άρθρου 9: "There shall be no maximum limit of the wholesale electricity price unless it is set at the value of lost load as determined in accordance with Article 10". Μια που η Κομισιόν δεν θέλει να υπάρχει οροφή στις τιμές χονδρικής, να θυμίσω ξανά πως η αξιοπιστία ηλεκτροδότησης ήδη έχει αποτιμηθεί στις 10.000€/MWh και δεν χρειάζεται να πω ποιος θα πληρώσει τελικά τέτοια ποσά.

Για να μην ξεχνιόμαστε πως μας έχουν ήδη πει ότι στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης ΕΕ την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας θα την εγγυώνται πλέον η Βουλγαρία και σε λίγο ίσως τα Σκόπια και η Αλβανία, ο προτεινόμενος Κανονισμός είναι σαφής: "Member States shall ensure that foreign capacity capable of providing equivalent technical performance to domestic capacities has the opportunity to participate in the same competitive process as domestic capacity. Member States shall not restrict capacity which is located in their territory from participating in capacity mechanisms of other Member States".

Με το νέο πακέτο η νεοφιλελεύθερη ΕΕ επιχειρεί μια εκτεταμένη παρέμβαση στις ζωές των πολιτών των επιμέρους εθνικών κρατών, στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης. Το θέλουμε; Το 2005 οι Γάλλοι με 55% και οι Ολλανδοί με 65% απέρριψαν σε δημοψήφισμα το Ευρωσύνταγμα κι έστειλαν στις καλένδες τη διαδικασία πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ. Δέκα χρόνια τώρα οι άρχουσες ελίτ, αδιαφορώντας πλήρως για τη θέληση των λαών, προωθούν με παρόμοια "πακέτα" την ενοποίηση "απ' την πίσω πόρτα". Το αποτέλεσμα το βλέπουμε πλέον όλο και πιο συχνά στις εκλογές: οι Βρετανοί πήραν το καπελάκι τους κι επέστρεψαν στο νησί τους, οι Ιταλοί χθες απάντησαν με 59% ΟΧΙ και μετά το Μόντι χάσαμε και τον Ρέντσι, οι Γάλλοι θ' απαντήσουν το Μάιο, αλλά ήδη έστειλαν το Σαρκοζί στ' αζήτητα της ιστορίας κι ο Φιγιόν δεν είναι καθόλου βέβαιο πως μπορεί ν' ανακόψει την έφοδο της Λε Πεν προς το Σανζ Ελυζέ.


6 σχόλια:

  1. ενδιαφερον πολυ θλω να λαμβανω της ειδοποιησεις σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο δεξί μέρος υπάρχει χώρος για να συμπληρώσετε το e-mail σας και να παίρνετε ειδοποιήσεις. Η υπηρεσία παρέχεται αυτόματα απ' τη Google, το ιστολόγιο δεν βλέπει διευθύνσεις.
      Εναλλακτικά, πατήστε "Μου αρέσει" στη σελίδα Greeklignite στο Facebook.

      Διαγραφή
  2. ναλαμβανω οιδοποιησεις,μου αρεσει η σελιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://energypress.gr/news/arsi-tis-proteraiotitas-ton-ape-kai-gia-yfistamenes-monades-proteinei-o-acer-stin-komision

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς! Πετούν τις ΑΠΕ απ' το παράθυρο του τρένου! Και βάζουν τον πιο αρμόδιο φορέα, τον ACER, την Ένωση των ΡΑΕ, να κάνει τη "βρωμοδουλειά".

      Διαγραφή