Δειτε κι εδώ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Αιολικά + φυσικό αέριο + εισαγωγές στη Νότια Αυστραλία = πανάκριβες τιμές ηλεκτρισμού και ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ!


Το Grattan Institute είναι ένα Αυστραλιανό think tank, μια "δεξαμενή σκέψης", που ιδρύθηκε το 2008 απ' την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και την Πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώρια και παρακολουθεί επτά τομείς της πολιτικής: Προϋπολογισμούς & Φόρους, Ενέργεια, Υγεία, Ανώτερη Εκπαίδευση, Παραγωγικότητα, Σχολική Εκπαίδευση, Μεταφορές & Πόλεις. Στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και δέχεται χρηματοδοτήσεις κι από ιδιωτικούς φορείς.

Κατά σατανική σύμπτωση στις 25 Σεπτέμβρη, τρεις μέρες πριν το ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ στη Νότια Αυστραλία, το Grattan Institute έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση "Keeping the lights on: lessons from South Australia’s power shock", της οποίας το εξώφυλλο φαίνεται πιο πάνω. Η έκθεση κυκλοφόρησε στα πλαίσια της παρακολούθησης της πολιτικής για την ενέργεια και το "power shock" της Νότιας Αυστραλίας, στο οποίο αναφέρεται, δεν είναι βεβαίως το ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ της 28ης Σεπτέμβρη, καθώς αυτό ήρθε να επισφραγίσει τα αδιέξοδα της ενεργειακής πολιτικής, που είχαν εμφανιστεί τον περασμένο Ιούλιο, μέσα στην καρδιά του χειμώνα του νότιου ημισφαίριου. Αδιέξοδα που σχετίζονται ευθέως με τη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος, όπως φαίνεται στο πιο κάτω διάγραμμα:


Τον Ιούλιο λοιπόν ουσιαστικά υπήρχαν δυο πηγές τροφοδοσίας, τα αιολικά και το φυσικό αέριο. Και τότε συνέβη αυτό για το οποίο έχω γράψει πολλές φορές, το τι θα γίνει αν δεν φυσά ένα κρύο βράδυ του χειμώνα, την ώρα που τα Φ/Β δεν θα αποδίδουν. Η έκθεση λοιπόν λέει πως αυτό ακριβώς συνέβη το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2016: τα Φ/Β ήταν βεβαίως νεκρά, το καλώδιο διασύνδεσης με τη διπλανή Πολιτεία της Βικτώρια στο διάστημα 5-15 Ιουλίου ήταν εκτός λειτουργίας για αναβάθμιση, δυο ανθρακικά εργοστάσια είχαν κλείσει τους προηγούμενους μήνες προκειμένου οι πολιτικοί της  Νότιας Αυστραλίας "να σώσουν τον πλανήτη", ο Αίολος για ακόμα μια φορά δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμος και τα αιολικά ήταν περίπου ανύπαρκτα, δίνοντας μόλις 13MW από σύνολο εγκατεστημένης ισχύος 1473MW, οπότε ...
έμεινε μόνο το φυσικό αέριο να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.


Ως αποτέλεσμα της "αξιοπιστίας" μόλις 0,88% των αιολικών (ποια αξιοπιστία, τρομάρα τους) και του "εκρηκτικού" ενεργειακού μείγματος, που διαμορφώθηκε στην πράξη, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού στις 19:30 εκτοξεύθηκε σαν πύραυλος στα 8900$/MWh για πληρωμή σε διάστημα 30 λεπτών της ώρας και "έπιασε ταβάνι" στα 14000$/MWh για πληρωμή σε διάστημα 5 λεπτών της ώρας, την ίδια στιγμή που στις ανατολικές Πολιτείες ήταν κατά μέσο όρο στα 50$/MWh!

Για όλο το μήνα Ιούλιο η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού στη Νότια Αυστραλία ήταν 229$/MWh, περισσότερο από τρεισήμισι φορές πάνω απ' τη μέση τιμή στις ανατολικές Πολιτείες (οι τιμές σε δολάρια Αυστραλίας). Φυσικό επακόλουθο βεβαίως ήταν να ξεσπάσει σάλος, καθώς για τις υψηλές τιμές άλλοι κατηγόρησαν τις ΑΠΕ, άλλοι τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού κι άλλοι τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου.


Οι "ανατολικές" Πολιτείες είναι η Βικτώρια, η Νέα Νότια Ουαλία και το Κουήνσλαντ και η μεγάλη ειδοποιός διαφορά στο ενεργειακό τους μείγμα, αυτή που εξασφαλίζει χαμηλές τιμές στους πολίτες και ανταγωνιστικότητα στην οικονομία, είναι η εκτεταμένη χρήση του εγχώριου κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή. Η "σωτηρία του πλανήτη" απ' το "κακό" CO2 είναι στην Αυστραλία προνόμιο της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, οπότε -λένε οι τοπικοί πολιτικοί- ας πληρώνουν οι πολίτες της περισσότερο από τρεισήμισι φορές πάνω απ' την τιμή που πληρώνουν οι διπλανές Πολιτείες. Δείτε στο πιο πάνω διάγραμμα πώς εξελίχθηκε η ανάπτυξη των αιολικών στις πολιτείες της Αυστραλίας κατά την τελευταία δεκαετία, δείτε την εκρηκτική αύξηση στη Νότια Αυστραλία και το σχόλιο κάτω απ' το διάγραμμα πως η ανάπτυξη των αιολικών στο Κουήνσλαντ είναι τόσο αμελητέα, που δεν εμφανίζεται καν στο διάγραμμα! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Μετά την εγκατάστασή τους οι ανεμογεννήτριες έχουν σχεδόν μηδενικό μεταβλητό κόστος παραγωγής, είναι το γνωστό παραμυθάκι "ο άνεμος φυσάει δωρεάν". Ωστόσο αυτό το παραμυθάκι έχει καταντήσει ένα εντελώς κακόγουστο αστείο, θυμίζει το "ό,τι πάρεις ένα τάλιρο, άφησέ το κάτω κυρά μου, αυτό κάνει ένα κατοστάρικο", καθώς ο τρόπος με τον οποίο φυσά ο άνεμος δεν είναι σταθερός και είτε η διαθέσιμη ισχύς αυξάνεται ταχύτατα είτε εξαφανίζεται απ' το δίκτυο ταχύτατα, όπως έχει καταδείξει στο πιο κάτω διάγραμμα το Wind Report 2005 της Γερμανικής Ε.ΟΝ:


Τόσο στη μια περίπτωση όσο και στην άλλη τα αιολικά αποτελούν μέγιστο πρόβλημα, καθώς, χάρη στις επιδοτήσεις, λειτουργούν εντελώς αποσταθεροποιητικά στην αγορά ηλεκτρισμού: όταν υπάρχει πολύς άνεμος τότε η τιμή πιέζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συχνά πλέον σε αρνητικά επίπεδα, όταν δεν υπάρχει άνεμος η τιμή εκτοξεύεται, όπως συνέβη στη Νότια Αυστραλία. Στην πρώτη περίπτωση η χαμηλή τιμή θέτει εκτός αγοράς τα συμβατικά εργοστάσια, στη δεύτερη περίπτωση τα συμβατικά εργοστάσια είναι εντελώς απαραίτητα για να μείνουν τα φώτα αναμμένα. Μόνο που αν τα συμβατικά εργοστάσια είναι εκτός αγοράς, δεν θα υπάρχουν όταν χρειάζονται και το αποτέλεσμα θα είναι το ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ της Νότιας Αυστραλίας! Γι' αυτό και όλοι τώρα τρέχουν να κάνουν Μηχανισμούς Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος, μόνο που για ακόμα μια φορά ο καταναλωτής είναι το θύμα των άστοχων πολιτικών.

Μετά απ' τα πιο πάνω, το "power shock" της Νότιας Αυστραλίας τον Ιούλιο λειτούργησε ως "καμπανάκι" για την ασφάλεια εφοδιασμού στο σύνολο της Αυστραλίας, αλλά και σε κάποιες χρεοκοπημένες χώρες, που επιμένουν να μη μαθαίνουν τίποτα απ' τα λάθη των άλλων.

Η διαπιστωμένη κατ' επανάληψη πολύ χαμηλή αξιοπιστία ισχύος των αιολικών, στην Ελλάδα, ξανά και ξανά, στη Βρετανία, ξανά και ξανά, στη Γερμανία, στο σύνολο της Δυτικής Ευρώπης, στις ΗΠΑ, τώρα και στην Αυστραλία, απλά επαναλαμβάνει δυστυχώς αυτό που περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, όταν οι Αχαιοί ήταν συγκεντρωμένοι στην Αυλίδα για να πεταχτούν μέχρι την Τροία, αλλά ο Αίολος ήταν πεισματικά απών. Κι αν οι Αχαιοί χρειάστηκε να θυσιάσουν την Ιφιγένεια, στη σύγχρονη εποχή είναι όλοι οι πολίτες που μετατρέπονται σταδιακά σε Ιφιγένειες, που ματώνουν καθημερινά και γίνονται βορά στο αδηφάγο τέρας του ΕΤΜΕΑΡ, προκειμένου να ενθυλακώνουν τις επιδοτήσεις των αιολικών οι "επενδυτές".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου