Δειτε κι εδώ

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Νέα στοιχεία για το ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ, που προκάλεσαν τα αιολικά στη Νότια Αυστραλία.


Είδαμε προχθές την είδηση για το ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ στη Νότια Αυστραλία και νέα στοιχεία έρχονται σήμερα να φωτίσουν το σκοτεινό ρόλο των αιολικών, των ίδιων αιολικών που θέλει να προσθέσει ο Σκουρλέτης στη χρεοκοπημένη χώρα μέχρι το 2020.

Το βίντεο, που παρουσιάζω σήμερα, ανέβηκε στο WattClarity και στο YouTube, σε μια πρώτη προσπάθεια να παρουσιαστούν σε πεντάλεπτα διαστήματα και να εξηγηθούν τα όσα συνέβησαν στο δίκτυο ηλεκτρισμού της Νότιας Αυστραλίας την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, μέχρι τη στιγμή του μπλακ άουτ.

Πρέπει να πω εξαρχής πως το βίντεο δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί απ' το ευρύ κοινό, θέλει αρκετή προσπάθεια, καθώς εμπεριέχει σε μία οθόνη δεδομένα ζήτησης ηλεκτρισμού απ' το σύστημα, παραγωγής απ' τα διάφορα εργοστάσια και αιολικά πάρκα, εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' τις διασυνδέσεις με τη διπλανή Πολιτεία της Βικτώρια, πρόβλεψη διαμόρφωσης τιμών για το επόμενο μισάωρο και ανακοινώσεις του Διαχειριστή της Αυστραλιανής Αγοράς Ηλεκτρισμού. Στην κατανόηση του βίντεο μπορεί να βοηθήσει το στιγμιαίο σταμάτημα για διάβασμα των αναδυόμενων επεξηγήσεων και η επανάληψη της ροής. Ασφαλώς τα εξειδικευμένα στελέχη της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και του ΑΔΜΗΕ θα βρουν πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο βίντεο, καθώς τα παθήματα των άλλων πρέπει πάντα ν' αποτελούν μάθημα για τους υπόλοιπους. Ίσως μάλιστα εμπλουτίσει και τις γνώσεις ...
του ΔΕΔΔΗΕ, πάνω στα προβλήματα που προκαλεί η "πλεονάζουσα άεργος ισχύς".


Το βίντεο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, έχει διάρκεια 10 λεπτά και 37 δεύτερα, κι αυτό ασφαλώς βοηθά στη μελέτη του. Το μπλακ άουτ συμβαίνει στα 8 λεπτά και 37 δεύτερα κι από εκεί έχει ληφθεί το πιο πάνω στιγμιότυπο οθόνης. Η πιο αδιάψευστη μαρτυρία για τη θυελλώδη ένταση των ανέμων τη στιγμή του μπλακ άουτ βρίσκεται στο αριστερό τμήμα της οθόνης, στη διαμόρφωση των τιμών για το επόμενο μισάωρο: προσέξτε, εκεί που δείχνουν τα βέλη, πως μόνο αμέσως πριν το μπλακ άουτ οι τιμές πώλησης του ρεύματος γίνονται έντονα αρνητικές, καθώς οι ανεμογεννήτριες περιστρέφονται πολύ έντονα και παράγουν περίσσεια ρεύματος, το οποίο ακριβώς επειδή είναι εντελώς τυχαίο δεν το θέλει κανείς, όλοι κοιτούν πώς να το ξεφορτωθούν και η τιμή απ' τα 46,68 δολάρια φθάνει αρχικά τα ΜΕΙΟΝ 124,96 και στη συνέχεια τα ΜΕΙΟΝ 1000 δολάρια!!! 

Φυσικά οι αρνητικές τιμές δεν είναι κάτι το καινοφανές, το έχουμε δει να συμβαίνει τόσο στο σύστημα Γερμανίας-Αυστρίας όσο και στο Τέξας και είναι γνωστό πως συμβαίνει παντού όπου έχουν μπει πολλά αιολικά, καθώς η αιτία είναι οι επιδοτήσεις που εισπράττουν τα αιολικά. Χαρακτηριστικά το Energy Information Administration (EIA) των ΗΠΑ έχει πει πως "Wind plants can offer negative prices because of the revenue stream that results from the federal production tax credit, which generates tax benefits whenever the wind plant is producing electricity, and payments from state renewable portfolio or financial incentive programs. These alternative revenue streams make it possible for wind generators to offer their wind power into the wholesale electricity market at prices lower than other generators, and even at negative prices." Όταν η φτερωτή περιστρέφεται, προκύπτουν ομοσπονδιακές φοροαπαλλαγές, οπότε συμφέρει να παράγουν ένα αχρείαστο ρεύμα για να συνεχίζουν να εισπράττουν! Όταν κάποιος εισπράττει, κάποιος άλλος πληρώνει. Μαντεύετε ποιος; Φυσικά ο τελικός καταναλωτής. Μια συστηματική αναδιανομή πλούτου απ' το κοινωνικό σύνολο προς μια συγκεκριμένη μειονότητα.

Μόνο που οι πολύ δυνατοί άνεμοι στη Νότια Αυστραλία τελικά ανάγκασαν τις ανεμογεννήτριες να ενεργοποιήσουν τα συστήματα προστασίας και να τεθούν εκτός λειτουργίας, αφαιρώντας μεγάλη ποσότητα ισχύος απ' το σύστημα, το οποίο στη συνέχεια ακριβώς γι' αυτό το λόγο κατέρρευσε, σε ένα γενικό μπλακ άουτ. Σε περίπτωση που δεν ενεργοποιούνταν τα συστήματα προστασίας, πιθανά θα κατέληγαν όπως η διπλανή εικόνα (από το Τέξας).

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Έχει ίσως ενδιαφέρον πως Υπουργός Ενέργειας της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας απ' το 2011 είναι ένα "δικό μας παιδί", ο γεννημένος το 1971 στην Αδελαΐδα Τομ Κουτσαντώνης. Εκλεγμένος με το Κόμμα των Εργατικών πρώτη φορά σε ηλικία 26 ετών, αναρριχήθηκε σύντομα στην πολιτική σκηνή. Με τη δική του καθοδήγηση η Νότια Αυστραλία έφθασε να έχει εξαρτήσει σε απίστευτο βαθμό την ηλεκτροπαραγωγή της απ' τα αιολικά, με ποσοστό διείσδυσης 40%. 

Το πιο ειρωνικό βέβαια είναι πως οι Πράσινοι έβγαλαν τη διπλανή αφίσα, με το θριαμβευτικό τόνο "Τα καταφέραμε! Η Αδελαΐδα έφθασε σε μηδενικές εκπομπές", μόνο που τυχαία ίσως, αλλά πάντως εντελώς συμβολικά, η Νότια Αυστραλία απεικονίζεται με παντελώς μαύρο χρώμα, το μαύρο χρώμα του μπλακ άουτ, στο οποίο όλο και πιο τακτικά πλέον βυθίζεται η Πολιτεία. Κι ακόμα πιο γελοίο είναι πως οι "μηδενικές" εκπομπές δεν είναι καθόλου μηδενικές, καθώς η Νότια Αυστραλία εισάγει τον ηλεκτρισμό που χρειάζεται απ' τη διπλανή Πολιτεία της Βικτώρια, ηλεκτρισμό που παράγεται κυρίως από λιγνίτη. Οι εκπομπές λοιπόν απλά έχουν μεταφερθεί στη Βικτώρια, δεν έχουν αληθινά μηδενισθεί.

Τα απανωτά μπλακ άουτ που συνέβαιναν το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα το ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ της 28/9, έχουν δώσει πλέον την ευκαιρία σ' όλους να "κάνουν πλάκα" με τη Νότια Αυστραλία και χαρακτηριστικό είναι το κάτω μέρος της εικόνας απ' το "Βασιλιά των λιονταριών", όπου ο Σίμπα ρωτά "Μπαμπά, ποιο είναι αυτό το σκοτεινό μέρος εκεί κάτω;", για να πάρει την απάντηση "Αυτή είναι η Αδελαΐδα, Σίμπα".  

Η Νότια Αυστραλία και η διείσδυση των ΑΠΕ της έχουν γίνει πλέον ο περίγελως των πάντων. Αλλά και μεγάλο δίδαγμα για όσους έχουν ανοιχτό μυαλό και δεν καταπίνουν αμάσητη την ΑΠΕτζήδικη προπαγάνδα, καθώς τα αιολικά αποτελούν πλέον την απόλυτη γελοιοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής: ανύπαρκτα όταν δεν φυσά, με φοβερά προβλήματα αυξομείωσης της παροχής στο δίκτυο όταν φυσά, με 10% αξιοπιστία ισχύος κατά τον ΑΔΜΗΕ, 0,7-2% πραγματική αξιοπιστία ισχύος μετρημένη στη Βρετανία και σ' άλλες χώρες, έχουν νόημα μόνο για όσους τα κατασκευάζουν και συντηρούν "πράσινες" θέσεις εργασίες, αλλά κανένα νόημα για όλους τους υπόλοιπους. Ιδίως για χρεοκοπημένες χώρες, κ. Σκουρλέτη! Αν θέλετε ΑΠΕ, τελειώστε επιτέλους εκείνο το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας, κάνετε κάτι για τη γεωθερμία, βάλτε κανένα Φ/Β στις στέγες στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά! Λύσεις υπάρχουν, πολιτικοί δεν υπάρχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου