Δειτε κι εδώ

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ο λιγνίτης στο 28% και το εθνικό μας success story στην ενέργεια συνεχίζεται απτόητο το 2016 (Μέρος 1ο).

Το ιστολόγιο "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός" δημιουργήθηκε στο τέλος του 2013 και στα πρώτα βήματα, το Φεβρουάριο 2014, έδειξα το διπλανό σχήμα, με τη σύγκριση του ενεργειακού μείγματος της ηλεκτροπαραγωγής το 2004 και το 2013. Το 2004 η λιγνιτική παραγωγή ήταν 32.491GWh και 66% στο διασυνδεμένο σύστημα, ωστόσο, χάρη στην άφρονα ενεργειακή πολιτική των κυβερνήσεων Πασοκ-ΝΔ, αλλά και με την αγαστή συνεργασία μιας ΡΑΕ που είχε καταντήσει εντελώς ανεξέλεγκτη, το 2012 ο λιγνίτης είχε καλύψει το 54,5% (27.555GWh) και το 2013 έπεσε στις 23.231GWh. Τον Απρίλιο 2014 ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ είχε υποσχεθεί για το σύνολο του έτους 25.500GWh, αλλά η χρονιά έκλεισε με το λιγνίτη στο 45% και μόλις 22.709GWh, ενώ το 2015 εξελίχθηκε ακόμα χειρότερα: η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής στο διασυνδεμένο σύστημα της χώρας έπεσε στο 37,76%, με μόλις 19.418GWh και με κύριο ανταγωνιστή τις εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' τις γειτονικές χώρες. 

Το Νοέμβριο 2015 ακούσαμε απ' τον τωρινό Πρόεδρο της ΔΕΗ να μας λέει σε συνέδριο πως "για τις επόμενες δύο τουλάχιστον δεκαετίες η συμμετοχή της λιγνιτικής κιλοβατώρας στο ηλεκτροενεργειακό μείγμα πρέπει οπωσδήποτε να κυμαίνεται τουλάχιστον γύρω στο 30-35%", πιθανώς επειδή θεωρεί πως ούτε κι αυτό το 30-35% είναι πλέον εύκολο, μετά την καταστροφή το Νοέμβριο 2014 των δυο μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, το σταδιακό κλείσιμο των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου και τα έργα περιβαλλοντικής συμμόρφωσης στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που θα μειώσουν ελαφρά την απόδοση των μονάδων.

Σχολίασα τότε πως "δεν αρκούν ομιλίες σε συνέδρια, αν τα χρόνια περνούν κι εξακολουθούμε να κρατούμε τα λιγνιτωρυχεία της Βεύης και του Κλειδιού κλειστά. Δεν αρκούν τα καλά λόγια, αν σύντομα βρεθεί ο ΑΗΣ Μελίτης, για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια, χωρίς καύσιμο, επειδή το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας θα έχει συσσωρεύσει αξεπέραστα προβλήματα. Και τα τρία αυτά λιγνιτωρυχεία βρίσκονται στην ακριτική Φλώρινα, πολύ μακριά απ' τα γραφεία της Λεωφόρου Μεσογείων, όπου στεγάζεται το Υπουργείο Ενέργειας. Αλλά αν κάποιοι στο Υπουργείο νομίζουν πως μπορούν να βρουν ενέργεια για τη χώρα μεταξύ Πλατείας Συντάγματος και Πλατείας Ομονοίας, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ενέργεια για τη χώρα μπορούμε να έχουμε μόνο αν ξεκινήσει επιτέλους να κατασκευάζεται η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, μόνο αν κατασκευαστεί άμεσα και η 2η μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης, που έχει αποφασιστεί απ' τη δεκαετία του 1990, δημοπρατήθηκε πριν μερικά χρόνια και πολεμήθηκε για να μη γίνει όσο καμιά άλλη στη νεότερη ιστορία της χώρας."

Πράγματι, λίγες ημέρες αργότερα το ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο Αχλάδας έκλεισε και παραμένει μέχρι σήμερα κλειστό, με εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής να προστίθενται στις λίστες της ανεργίας. Ευτυχώς ξεκίνησε επιτέλους να κατασκευάζεται η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και σύντομα θα δούμε την πρόοδο εργασιών, αλλά, δυστυχώς φαίνεται πως η ...
κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, κάθε πέρυσι και καλύτερα.


Στις 20/5 ο ΑΔΜΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας Απριλίου 2016, απ' το οποίο προκύπτει αβίαστα πως το εθνικό μας success story στην ενέργεια συνεχίζεται απτόητο: στο μόλις 28% έπεσε η συμμετοχή του λιγνίτη στο διασυνδεμένο σύστημα στο 1ο τετράμηνο 2016, με τις εισαγωγές στο 22% και το φυσικό αέριο να σκαρφαλώνει ξανά στο 19%. Το μόνο ευτύχημα είναι πως έχει πέσει -προσωρινά βεβαίως- η τιμή του φυσικού αερίου κι ο λογαριασμός δεν θα είναι όσος τα προηγούμενα χρόνια. Ο Απρίλιος ως μήνας ήταν σκέτη καταστροφή, το μερίδιο του λιγνίτη ήταν μόλις 22%, προϊδεάζοντας πως ο κατήφορος θα συνεχιστεί αμείωτος. Το φυσικό αέριο στο 20% και οι εισαγωγές ακόμα ψηλότερα, στο 24%. Μειώνεται η εθνική παραγωγή, αυξάνεται η εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές ενέργειας και, όπως ακριβώς μας το είχε υποσχεθεί ο Κοινοτικός Επίτροπος, θα περιμένουμε από Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία να εγγυώνται την ασφάλεια ηλεκτροδότησης της Ελλάδας! 

Σημείωση: αγαπητοί αναγνώστες, η Google λέει πως όλο και περισσότεροι παρακολουθείτε πλέον το ιστολόγιο απ' το κινητό τηλέφωνο. Βεβαιωθείτε πως βλέπετε όλο το περιεχόμενο, κάποιες συσκευές σίγουρα δεν υποστηρίζουν σωστά τα blogspot και τα διαγράμματα σίγουρα θα τα δείτε καλύτερα σε μεγαλύτερη οθόνη. Συνιστάται η παρακολούθηση μέσω Η/Υ.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Τεράστια βουτιά, 7,1% έχει κάνει η ζήτηση ηλεκτρισμού στο δίκτυο, στα νοικοκυριά και τα μαγαζιά, καθώς ο ήπιος χειμώνας, με τις υψηλές θερμοκρασίες Φεβρουάριο και Απρίλιο, επέτρεψε τη μειωμένη χρήση ηλεκτρισμού για θέρμανση, στη Νότια κυρίως Ελλάδα. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση δεν βοηθά και πολύ στην ανάκαμψη της ζήτησης ηλεκτρισμού, παρόλο που τόσο οι βιομηχανίες υψηλής τάσης όσο και τα ορυχεία της ΔΕΗ φαίνεται ν' αύξησαν ελαφρά τη ζήτησή τους.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν βοηθά να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα, που έχει συσσωρεύσει στη λιγνιτική βιομηχανία την τελευταία 10ετία το σάπιο πολιτικό σύστημα, προβλήματα για τα οποία γράφει αυτό το ιστολόγιο επί πάνω από μια διετία. Για να λυθούν τα προβλήματα πρέπει να δουλεύουν οι ΑΗΣ και να ζητούν λιγνίτη απ' τα λιγνιτωρυχεία, με τη χαμηλή ζήτηση δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. 

Η κατάσταση σύντομα θα είναι για πολλά χρόνια μη αναστρέψιμη, κάποιοι "πατριώτες" πολιτικοί θα είναι "ικανοποιημένοι" πως κράτησαν το λιγνίτη ως απόθεμα για τις επόμενες γενιές, αλλά θα έχουν καταστρέψει την τωρινή γενιά, που ξενιτεύεται για να μπορέσει να επιβιώσει και θα καταστρέψουν και το περιβάλλον στις λιγνιτικές περιοχές, καθώς ορυχεία που δεν δουλεύουν, δεν μπορούν και ν' αποκατασταθούν. Και επενδύσεις που έχουν γίνει με δημόσιο χρήμα σε ορυχεία και ΑΗΣ καθημερινά θα απαξιώνονται, προκειμένου να πλουτίζουν εντελώς συγκεκριμένοι ιδιώτες, με βάση το σκηνικό που έχει στηθεί αριστοτεχνικά τα προηγούμενα χρόνια από Πασοκ-ΝΔ. Τι έχει να μας πει η "πρώτη φορά αριστερά" γι' αυτά;

Δείτε τη Δευτέρα το Μέρος 2ο, μ' ένα καταλυτικό διάγραμμα του ΟΟΣΑ, που πιστοποιεί το εθνικό μας success story στην ενέργεια και αποτυπώνει ένα διαρκές ανοσιούργημα στη χρεοκοπημένη χώρα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου