Δειτε κι εδώ

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Go Solar ή μάλλον Gehen Solar, για να σώσουμε τις Γερμανικές "πράσινες" θέσεις εργασίας.


Ως ανέλπιστο αληθινό θρίαμβο αντιμετώπισε ο Γερμανικός τύπος τα οικονομικά αποτελέσματα της SMA Solar, της μεγαλύτερης Γερμανικής βιομηχανίας κατασκευής Φ/Β, 8ης παγκοσμίως, και ηγέτιδας της παγκόσμιας αγοράς στα βιομηχανικά ηλιακά ινβέρτερ, που μετά από δυο χρόνια ζημιών εμφάνισε φέτος κέρδη. Αυξάνοντας τις πωλήσεις κατά 24% σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, κατάφερε να εμφανίσει για το 2015 κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) 34,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 165 εκατ. ευρώ το 2014. Κι αυτά τα αποτελέσματα τα πέτυχε όχι λόγω της ανάπτυξης στη Γερμανία, αλλά αυξάνοντας τις διεθνείς της πωλήσεις από 56% το 2012 και 78,3% το 2014 σε 87,3% το 2015. Κύριες χώρες-προορισμοί της SMA Solar ήταν ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Ο τίτλος της Handelsblatt στις 30/3 είναι χαρακτηριστικός : "Ein Lichtblick im Reich der Sonnenfinsternis - Μια αχτίδα φωτός μέσα στην ηλιακή έκλειψη". Κι ακόμα πιο χαρακτηριστική η ...
πρώτη πρόταση του άρθρου: "Deutschlands Solarindustrie liegt am Boden - Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της Γερμανίας κείτεται στο έδαφος." Ή η δεύτερη: "Eine nicht enden wollende Blutspur zieht sich durch die einstige Hoffnungsbranche - Μια ατέλειωτη διαδρομή αίματος διατρέχει την πρώην βιομηχανία-ελπίδα." Ή λίγο πιο κάτω: "Die deutsche Solarindustrie kämpft ums Überleben - Η Γερμανική ηλιακή βιομηχανία αγωνίζεται για την επιβίωση", καθώς πολλές εταιρείες πτώχευσαν ή έφθασαν στα πρόθυρα πτώχευσης (Q-Cells, Solarworld, Sunways, Solon, Conergy, κ.α.) και περίπου 84 χιλ. θέσεις εργασίας χάθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Και δεν είναι μόνο η Handelsblatt, την ίδια ημέρα η ΤΑΖ είναι ακόμα πιο εύγλωττη: "Vielen Dank ans Ausland! - Πολλά ευχαριστώ στις ξένες χώρες!" Πολλά ευχαριστώ σ' αυτούς που συντηρούν ακόμα κάποιες "πράσινες" θέσεις εργασίας στη Γερμανία και δεν χάθηκαν όλες, όπως χάθηκαν όλες οι θέσεις εργασίας στα έξι (6) εργοστάσια κατασκευής Φ/Β που έγιναν στην Ελλάδα: Heliosphera στην Τρίπολη, Solar Cells Hellas σε Πάτρα και Θήβα, Silcio-Piritium στην Πάτρα, Exel Group και Stel Solar στο Κιλκίς. Όπως δεν έγινε ποτέ "το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο στον κόσμο", αυτό που εξήγγειλε το 2011 στην Κοζάνη ολόκληρο κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής το ΓΑΠ, αλλά ούτε και το μικρότερο που θα γινόταν στη Μεγαλόπολη. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Δεν υπάρχει φυσικά λόγος ν' ανησυχούμε για τα Ελληνικά εργοστάσια, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο ο Υπουργός μας για την Ενέργεια συναντήθηκε με εργαζόμενους του Heliosphera και "θα εξετάσει όλα τα ζητήματα που του έθεσαν οι εργαζόμενοι και ειδικότερα τις προτάσεις τους, για την πιθανότητα της επανέναρξης της παραγωγής", οπότε, αφού θα τα εξετάσει κοτζάμ Υπουργός, μπορούν οι εργαζόμενοι να κοιμούνται ήσυχοι. Όσο ήσυχοι μπορούν να κοιμούνται οι εργαζόμενοι όλων των εργοστασίων, που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Αν τα εργοστάσια στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία άνοιγαν κατά τις βουλές των Υπουργών, μάλλον θα ζούσαμε ακόμα σε σοβιετικού τύπου οικονομία. Ατυχώς, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τον Υπουργό, ο κλάδος κατασκευής Φ/Β αποτελεί πλέον προνομιακό πεδίο πολύ μεγάλων εταιρειών, που εδρεύουν σε χώρες ΜΕ ΦΘΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, από κάρβουνο, πυρηνικά ή φυσικό αέριο, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία, όχι σε χώρες με "πράσινες" ανοησίες, που φιλοδοξούν να γίνουν η "Δανία του Νότου". Όταν διαδόθηκε ευρέως η τεχνολογία κατασκευής Φ/Β ήταν ακόμα ανώριμη, ακόμα εξελίσσεται κι όποιος μένει πίσω σε τεχνολογία βρίσκεται σύντομα εκτός αγοράς. Ένα Φ/Β μπορεί να μοιάζει εμφανισιακά με συλλέκτη ηλιακού θερμοσίφωνα, αλλά τεχνολογικά είναι πολύ περισσότερα από ένας θερμοσίφωνας. 

Go Solar λοιπόν ή μάλλον Gehen Solar, για να υπάρχει ζήτηση Φ/Β στην αγορά, για να σώσουμε τις Γερμανικές "πράσινες" θέσεις εργασίας, τη στιγμή που οι ίδιοι οι Γερμανοί μείωσαν σημαντικά τον αριθμό εγκαταστάσεων νέων Φ/Β στη χώρα τους. Ό,τι δεν είναι καλό για τη "μητρόπολη", φτάνει και περισσεύει για τις αποικίες χρέους, "bon pour l' Orient", που έλεγαν κάποτε. Οι Γερμανοί χρειάζονται πελατεία στο εξωτερικό για τα Φ/Β τους και μας έχουν δείξει κατ' επανάληψη ως λαός πώς ακριβώς προωθούν τις πωλήσεις τους, με λεμονοστίφτες, τηλεφωνικά κέντρα και λοιπές συσκευές Ζήμενς, με μίζες και λαδώματα σε επίορκους πολιτικούς. Και προφανώς γι' αυτό ήταν ένας Γερμανός αυτός που έγραψε Go Solar στον πύργο ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου τον περασμένο Δεκέμβρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου