Δειτε κι εδώ

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Οι Κινεζικές επενδύσεις σε ΑΠΕ κορύφωσαν το 2015. Έρχεται το τέλος των αιολικών μέχρι το 2020;

Στο τέλος Μαρτίου είχαμε δει μια έκθεση για τις τάσεις ανά τον πλανήτη στις επενδύσεις σε διάφορες μορφές ΑΠΕ. Η έκθεση έχει τίτλο Global Trends in Renewable Energy Investment 2016 και  συντάχθηκε σε συνεργασία του Bloomberg New Energy Finance (BNEF) με το Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre στα πλαίσια του United Nations Environment Program (UNEP). Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, κι όπως φαίνεται στο πρώτο διάγραμμα, η τάση των επενδύσεων για νέες ΑΠΕ στις ανεπτυγμένες χώρες είναι σαφώς πτωτική μετά το 2011, χρονιά που φαίνεται να κορυφώνεται η αιολική παράνοια. 


Σ' ένα ακόμα διάγραμμα είχαμε δει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ ανά ήπειρο: στην Ευρώπη επέρχεται κορεσμός και οι επενδύσεις έχουν πάρει σαφώς τον κατήφορο, στις ΗΠΑ η κορύφωση ήταν το 2011 αλλά ακόμα η κατάσταση είναι σχετικά σταθεροποιημένη, Κεντρική και Νότια Αμερική, Μέση Ανατολή & Αφρική, μαζί με την Ινδία είναι πολύ πιο χαμηλά απ’ τον υπόλοιπο κόσμο και η κύρια περιοχή ανάπτυξης ακόμα είναι η Κίνα και η ΝΑ Ασία-Ωκεανία. Όπως σχολίαζα το Μάρτιο, τα διαγράμματα και στις δυο αυτές ζώνες δείχνουν σαφείς ενδείξεις κορύφωσης. Και "προτού αλέκτωρ φωνήσαι τρις", μια επικαιροποίηση της έκθεσης του BNEF για το 1ο τρίμηνο 2016, δείχνει ...
πράγματι ένα πολύ αδύναμο πρώτο τρίμηνο στις Κινεζικές επενδύσεις, που έρχεται ως συνέχεια πτωτικής τάσης των προηγούμενων τρίμηνων, όπως φαίνεται στο πιο κάτω διάγραμμα.


Η μείωση των επενδύσεων στην Κίνα παρέσυρε το σύνολο των επενδύσεων και το εμφανίζει πτωτικό για όλο των πλανήτη, παρόλο που σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις επενδύσεις της Βρετανίας και της Νορβηγίας στα υπεράκτια κυρίως αιολικά: οι παγκόσμιες επενδύσεις ήταν 22% χαμηλότερα σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2015 και 12% χαμηλότερα σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2015. Στην Κίνα ωστόσο τα ποσοστά ήταν πολύ πιο μεγάλα: 50% χαμηλότερα σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2015 και 37% χαμηλότερα σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2015. Και μπορεί να υπάρχουν σχεδιασμένα νέα έργα σε γραμμή αναμονής, ωστόσο και στην Κίνα πρόκειται ν' ανακοινωθεί μεταβολή του καθεστώτος επιδοτήσεων κι όλοι ξέρουμε τι παθαίνουν οι ΑΠΕ χωρίς επιδοτήσεις: εξαφανίζονται απ' το στερέωμα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Στη Βρετανία δυο πολύ μεγάλα υπεράκτια πάρκα, δυναμικότητας 1,2GW και 714MW αντίστοιχα, ήταν αυτά που έδωσαν νέα πνοή στον κλάδο. Άλλο ένα χερσαίο πάρκο στη Νορβηγία, δυναμικότητας 1GW, ήρθε να προστεθεί και να εμφανίσει μια πρόσκαιρη ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ευρώπη. Αλλά πόσα ακόμα μεγάλα αιολικά πάρκα έμειναν να γίνουν μέχρι το 2020, τη στιγμή που παντού έχει αλλάξει το καθεστώς επιδοτήσεων;

Το 1ο τρίμηνο συνήθως είναι πιο αδύναμο σε σχέση με τα επόμενα, λόγω του χειμώνα στο Βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν δείχνουν πως το 2016 πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το 2015 και το πιο πιθανό είναι πως τελικά στην πράξη οι φετινές επενδύσεις θα είναι λιγότερες, καθώς υπάρχει σημαντική κάμψη στη Βραζιλία (27% σε ετήσια βάση), στη Νότια Αφρική (σχεδόν μηδέν τα νέα έργα έναντι 3,7 δισ. δολάρια το 1ο τρίμηνο 2015), στην Ιαπωνία (19% σε ετήσια βάση), στη Χιλή, το Μεξικό και την Ουρουγουάη, όπου είχαν σημειωθεί σημαντικές επενδύσεις το 2015. Αν συνδυαστούν με την πολύ πρόσφατη αίτηση της μεγαλύτερης εταιρείας Φ/Β των ΗΠΑ (SunEdison) για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας, φαίνεται πως το μεγάλο παγκόσμιο πάρτι των ΑΠΕ φρενάρει κι αυτό αφορά κυρίως τα αιολικά.

Φαίνεται συνεπώς να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Μαρτίου, πως με βάση τα στοιχεία κάπου στο 2020 μάλλον τελειώνει το μεγάλο πάρτι των αιολικών κι αυτό που θα μείνει θα είναι οι δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες που περιμένουν στη σειρά για αποσυναρμολόγηση, καθώς τα πρώτα αιολικά πάρκα, με τις κατά κανόνα μικρού μεγέθους ανεμογεννήτριες, θα συμπληρώνουν το όριο ζωής τους. Τότε θα δούμε "πόσα απίδια βάνει ο σάκος", ποιος θα πληρώσει την αποξήλωση των άχρηστων αιολικών και πόσοι θα βάλουν νέες, μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες ΧΩΡΙΣ επιδοτήσεις, όπως π.χ. τόλμησαν κάποιοι στην Ισπανία. Μια αποξήλωση, που κοστίζει βεβαίως πολύ λιγότερο αν γίνει καθαίρεση του πύργου με εκρηκτικές ύλες, αντί για αποσυναρμολόγηση με γερανό, οπότε, όταν αρχίσουν οι αποξηλώσεις, θα βλέπουμε πολύ "ωραίες" καταστάσεις, με τους αγανακτισμένους απ' τις ανατινάξεις κατοίκους να "παίρνουν με τις πέτρες" τους "επενδυτές". Ιδού λοιπόν η Ρόδος, με τα αιολικά μπλακ άουτ της, ιδού και το πήδημα. Βάλτε κι άλλα αιολικά κ. Βερροιόπουλε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου