Δειτε κι εδώ

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Άπνοια και στη Βόρεια Θάλασσα, στο βρόντο τα δισεκατομμύρια ευρώ της Γερμανίας για υπεράκτια αιολικά.

Έχουμε δει αρκετές φορές σ' αυτό το ιστολόγιο πως η αξιοπιστία ισχύος των χερσαίων αιολικών, που έχουν κατακλύσει την Ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι πολύ χαμηλή, κυμαίνεται σε μονοψήφια νούμερα. Ο δικός μας ΑΔΜΗΕ, στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, που είχαμε παρουσιάσει στο ξεκίνημα του ιστολόγιου, δέχεται επισήμως αξιοπιστία ισχύος 10% και μάλλον πολύ δέχεται.

Το ακόμα χειρότερο είναι πως οι κλιματικές συνθήκες στην Ευρώπη δεν γνωρίζουν από σύνορα, όταν φυσά μπορεί να φυσά παντού κι όταν δεν φυσά επίσης μπορεί να μη φυσά πουθενά, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες. Για το λόγο αυτό ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε "Get Rid of the Green Crap" και μόλις κέρδισε αυτοδυναμία στις εκλογές του περασμένου Μαΐου έκοψε τις επιδοτήσεις των χερσαίων αιολικών, περιορίζοντας την ανάπτυξη μόνο στα πανάκριβα υπεράκτια αιολικά. Μάλλον έχει  την ελπίδα πως ακόμα κι αν δεν φυσά, θα είναι μακριά στη θάλασσα και τουλάχιστον δεν θα τα βλέπουν ακίνητα οι ψηφοφόροι, αυτοί που πληρώνουν τα "κερατιάτικα" της "πράσινης" ανάπτυξης.

Τα νέα λοιπόν για τα υπεράκτια αιολικά, που αφορούν και τον Κάμερον, μας τα έφερε Χριστουγεννιάτικα το ...
τεύχος 53 της 24/12 του περιοδικού Spiegel, που έχει ένα πολύ μικρό άρθρο για τα αιολικά της Βόρειας Θάλασσας. Μικρό αλλά αρκετό για να πιστοποιήσει την πλήρη αποτυχία τους, τα δισεκατομμύρια ευρώ που κόστισαν στους Γερμανούς καταναλωτές πήγαν για ακόμα μια φορά στο βρόντο, η αξιοπιστία ισχύος των υπεράκτιων αιολικών αποδεικνύεται στην πράξη το ίδιο χαμηλή με των χερσαίων.

Όπως λοιπόν λέει το Spiegel (και αναδημοσιεύει η Wochenblatt στις 23/12), στη Βόρεια Θάλασσα έχουν εγκατασταθεί περίπου 3000MW υπεράκτια αιολικά και στις 11 Νοεμβρίου έδωσαν 2631MW. "Καταπληκτικό ρεκόρ" θα αναφωνούσαν τα "πράσινα παπαγαλάκια", μόνο που όταν συνέβη αυτό το "ρεκόρ" το ρεύμα δεν είχε πού να πάει, καθώς η ανάπτυξη των απαραίτητων δικτύων στη Γερμανία έχει καθυστερήσει τραγικά. Ως αποτέλεσμα ο διαχειριστής δικτύου Tennet  έπρεπε ν' αποζημιώσει συμβατικά εργοστάσια για να διακόψουν την παραγωγή τους και να κάνουν χώρο στο δίκτυο για τα αιολικά.

Αυτό είναι μεν πρόβλημα, αλλά πρόβλημα που με τον ένα ή άλλο τρόπο μπορεί να λυθεί, οι Γερμανοί καταναλωτές να είναι καλά, να πληρώνουν τα "κερατιάτικα" της "πράσινης" ανάπτυξης. Το πρόβλημα που δεν λύνεται με τίποτα είναι πως στους τελευταίους τρεις μήνες, όπως λέει το Spiegel, τις 25 απ' τις 91 ημέρες επικρατούσε νηνεμία και τα περίπου 3000MW έδιναν μονοψήφια ή διψήφια παραγωγή! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

"Am vorvergangenen Dienstagvormittag sank die gesamte Einspeiseleistung der dort installierten Offshore-Anlagen auf bis zu ein Megawatt - Νωρίς το πρωί της προπερασμένης Τρίτης [Σημ.: μάλλον 15/12] η παραγωγή μειώθηκε μέχρι το ένα Μεγαβάτ"! (η επισήμανση δική μου). Αξιοπιστία ισχύος; Άσε καλύτερα! Θα βρεθεί Γερμανός πολιτικός να μιμηθεί τον Κάμερον και να επαναλάβει το "Get Rid of the Green Crap";

Αν η Γερμανία έχει κλείσει τα πυρηνικά και τα συμβατικά εργοστάσια, αυτό το πρόβλημα της άπνοιας ΔΕΝ λύνεται, η χώρα καταλήγει χωρίς ασφάλεια εφοδιασμού και οι τιμές εκτοξεύονται στη στρατόσφαιρα, καθώς το εισαγόμενο ρεύμα απ' τα πυρηνικά της Γαλλίας και της Τσεχίας, τα ανθρακικά της Πολωνίας και τα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας, της Αυστρίας ή της Ελβετίας δεν θα επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.

Ο μόνος τρόπος ν' αποφύγει το φιάσκο η Γερμανία είναι η ενίσχυση των καλωδιακών διασυνδέσεων με τους γείτονες, που θα επιτρέψει τη διάχυση του αιολικού προβλήματος σ' ένα πολύ ευρύτερο σύστημα. Καλωδιακές διασυνδέσεις που θα πληρώσουν όλοι οι Ευρωπαίοι, μέσω των "Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος", για να κερδίσει για άλλη μια φορά η Γερμανία σε βάρος των υπολοίπων. Πως την είπαμε μια τέτοια Ευρώπη;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου