Δειτε κι εδώ

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Αιολικά: μόνο με επιδοτήσεις, μόνο για τις επιδοτήσεις, ΜΗΔΕΝ αιολικά το 2015 στην Ισπανία.


Η Ισπανία έχει την τιμητική της το τελευταίο διάστημα, καθώς πρόσφατα είδαμε τη δημοπρασία για εγκατάσταση αιολικών χωρίς επιδότηση και την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαιώνει την Ισπανική Κυβέρνηση για τις περικοπές στις αποζημιώσεις/επιδοτήσεις των Φ/Β. Τα αιολικά έχουν τη συνήθη τιμητική τους, κάθε τόσο βλέπουμε τα προβλήματα που προκαλούν σε διάφορα μέρη του κόσμου και χθες είδαμε πως η λαϊκή αντίδραση στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία της Γερμανίας αποκτά πλέον οργανωμένη πολιτική έκφραση με τη σύσταση αντιαιολικού κόμματος.

Όπως λοιπόν μας ενημερώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ της Ισπανίας, που λέγεται Asociación Empresarial Eólica (AEE, Aeeolica), για πρώτη φορά απ' τη δεκαετία του '80 η Ισπανία το 2015 δεν εγκατέστησε ούτε ένα αιολικό MW! Το 2015 ήταν "το πιο μαύρο στην ιστορία των Ισπανικών αιολικών" λέει η σχετική ανακοίνωση, οπότε βάλαμε και την ανάλογη φωτογραφία, με το σκοτεινιασμένο ορίζοντα και τα μαύρα σύννεφα να πλανώνται πάνω απ' τις Ισπανικές ανεμογεννήτριες.


Η Ισπανία έχει σήμερα εγκατεστημένα 22.988MW αιολικών, αλλά όπως φαίνεται στο γράφημα της Aeeolica, μετά το 2007 η κατάσταση βαίνει φθίνουσα και από το 2012 έως και το 2014 έχουν εγκατασταθεί "μόλις" 1.932MW, τα οποία μπήκαν κυρίως το 2012, καθώς μετά την τελευταία αλλαγή της νομοθεσίας το 2013 έχουν εγκατασταθεί μόνο 27MW. Όπως είπαμε πιο πάνω, το 2015 έκλεισε με ΜΗΔΕΝ νέα αιολικά κι ασφαλώς η αιτία πρέπει ν' αναζητηθεί στην ...
περικοπή των επιδοτήσεων που ξεκίνησε με την αλλαγή της νομοθεσίας στο τέλος 2010. Επιπλέον, η ταχεία διείσδυση των αιολικών στο ηλεκτρικό σύστημα της Ιβηρικής χερσονήσου (και η Πορτογαλία έσπευσε να βάλει πολλά αιολικά), δημιούργησε πολύ σοβαρό πρόβλημα ευστάθειας των δικτύων κι όπως είχαμε δει τον Οκτώβριο 2014, οι Ισπανοί αναζητούσαν εναγωνίως επαύξηση των διασυνδέσεων με τη Γαλλία, προκειμένου να διώξουν το αιολικό πρόβλημα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.


Η κατάσταση είναι εντυπωσιακή αν ρίξει κανείς μια ματιά στη λίστα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ισπανική αγορά, όπως τη δίνει η Aeeolica, καθώς στις δυο πρώτες θέσεις βρίσκουμε δυο μεγάλες Ισπανικές εταιρείες, που έχουν μαζί το 43% της αγοράς, στην 3η θέση την Πορτογαλική ΔΕΗ, στην 4η θέση την Ιταλική Εnel και στην 5η & 6η θέσεις άλλες δυο Ισπανικές, τη Gas Natural Fenosa και την Eolia Renovables. Οι 6 πρώτες εταιρείες έχουν τα 2/3 της αγοράς κι αυτό σημαίνει πως όσο "έτρεχαν" οι επιδοτήσεις, αντίστοιχα "έτρεχαν" οι εγκαταστάσεις, μόλις κόπηκαν οι επιδοτήσεις, κόπηκαν και οι εγκαταστάσεις.

Στην πιο πάνω λίστα δεν βλέπουμε πουθενά το νικητή της πρόσφατης δημοπρασίας για αιολικά χωρίς επιδότηση, τη Forestalia, βλέπουμε ωστόσο ψηλά την EDP, που πήρε ένα μικρό μερίδιο στη δημοπρασία. Η Iberdrola και η Enel Green Power συμμετείχαν χωρίς επιτυχία, καθώς ήθελαν επιδότηση. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η μηδενική εγκατάσταση νέων αιολικών το 2015 έχει προκαλέσει αμηχανία στην Aeeolica, που στην ανακοίνωσή της ζητά τροποποίηση της νομοθεσίας κι επαναφορά του καθεστώτος των επιδοτήσεων, "προκειμένου η Ισπανία να πιάσει το δεσμευτικό στόχο του 2020", για τον οποίο υπολογίζει πως χρειάζονται ακόμα 6.400MW. Ωστόσο το επιτυχές αποτέλεσμα της πρόσφατης δημοπρασίας, για αιολικά χωρίς επιδότηση, έφερε ακόμα μεγαλύτερη αμηχανία στην Aeeolica, που έσπευσε να καταδικάσει τη δημοπρασία ως "κοντόφθαλμη" εκ μέρους της κυβέρνησης και "μη αντιπροσωπευτική" για τον κλάδο των ΑΠΕ, διατυπώνοντας αμφιβολίες για το αν θα γίνουν τα έργα απ' τη στιγμή που δεν τα πήραν μεγάλες εταιρείες και δεν υπάρχει επιδότηση, παρά μόνο η τιμή της αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί.

Αυτή η "γκρίνια" για το "δεσμευτικό στόχο του 2020" ασφαλώς φέρνει στο νου και το δικό μας "δεσμευτικό στόχο", μια που ακόμα ισχύει η επονείδιστη Υπουργική Απόφαση της Μπιρμπίλη του Οκτωβρίου 2010, που λέει να βάλουμε 7500MW αιολικών μέχρι το 2020, και να διαλύσουμε το ηλεκτρικό μας σύστημα. Μέχρι πότε κ. Σκουρλέτη μας; Πότε θα πετάξετε στο καλάθι των αχρήστων την Απόφαση της Μπιρμπίλη;

Και για όσους ονειρεύονται καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης, που θα επιτρέψει να γεμίσουν οι βουνοκορφές ανεμογεννήτριες για να πελεκούν τους περήφανους γύπες (σκάρες), η πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ και η τριμερής συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για αγωγό αερίου μέσω Ελλάδας επαναφέρει στο νου πως η διοίκηση Αθανασόπουλου, μόλις πριν λίγα χρόνια, είχε προκρίνει ως βέλτιστη την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου στη θέση Κορακιά Κρήτης. Και την είχε προκρίνει χωρίς να υπάρχει καν υποψία για αγωγό αερίου. Δεν έλεγε διασύνδεση για να ηλεκτροδοτείται η Κρήτη από μια τεράστια μονάδα αερίου στη Μεγαλόπολη, ούτε από κάποια μικρότερη λίγο πιο πάνω απ' τον Ισθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου