Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Κουίζ: πόσο κάρβουνο (λιγνίτη και λιθάνθρακα) έκαψε το 2015 η Γερμανία; Και τι θα γίνει το 2017-18;


Στη χώρα μας είδαμε πρόσφατα ομάδα ξενόφερτων "ακτιβιστών", μεταξύ των οποίων και Γερμανό, να γράφουν στον πύργο ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σύνθημα υπέρ των ηλιακών. Με τα Ελληνικότατα ονόματα Jens, Paul, Rafaela, Basil, Branislav και Will είναι εμφανές πως ήλθαν στην Ελλάδα για να εκτελέσουν συγκεκριμένη καλοπληρωμένη αποστολή.

Η χώρα βέβαια που έχει τη μακράν μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και λιθάνθρακα στην ΕΕ28 είναι η Γερμανία, η οποία μαζί με τη 2η στη σειρά Πολωνία είναι επιπλέον οι χώρες που έχουν σε κατασκευή την περισσότερη νέα ανθρακική ισχύ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ28. Κι αν θα έπρεπε κάπου να πάνε για να γράψουν συνθήματα, ασφαλώς θα έπρεπε να το κάνουν στη Γερμανία, αλλά όταν κάποιοι παρόμοιοι επεχείρησαν "ακτιβισμό" σε Γερμανικό λιγνιτωρυχείο έφαγαν απ' την αστυνομία "το ξύλο της αρκούδας".

Οι Γερμανοί έχουν πολλές διαφορετικές υπηρεσίες για να παρακολουθούν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας τους και μια απ' αυτές, η AGEB (Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen) παρακολουθεί τα βασικά μεγέθη της ενέργειας και της ηλεκτροπαραγωγής.

Στις 21 Δεκεμβρίου η AGEB έδωσε στη δημοσιότητα ένα δελτίο τύπου για τα βασικά ενεργειακά μεγέθη του 2015 και μπορεί να μην υπάρχουν ακόμα τα τελικά νούμερα, υπάρχουν ωστόσο τα τελικά ποσοστά και μια σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, που ...
φαίνεται στο πιο πάνω γράφημα: πρακτικά αμετάβλητη η συμμετοχή λιγνίτη και λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας και το 2015 και η ζωή συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον πλέον πρόσφατο αναλυτικό πίνακα ηλεκτροπαραγωγής, όπου η AGEB παρουσιάζει την κατάσταση μέχρι 11.12.2015, από λιγνίτη είχαν ήδη παραχθεί 155,0TWh έναντι 155,8TWh όλο το 2014 και από λιθάνθρακα 118,0TWh έναντι 118,6TWh όλο το 2014. Ενδεικτικά η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη είναι υψηλότερη απ' όσο ήταν το διάστημα 1992-2001 και 2005-2011. 

Οι εκπομπές CO2 υπολογίζεται πως έχουν αυξηθεί ελαφρά σε σχέση με το 2014 και έχουν συγκρατηθεί μέσω διατήρησης της χρήσης προϊόντων πετρελαίου στο ίδιο ύψος και μικρής μείωσης της χρήσης λιθάνθρακα. Η ζήτηση πετρελαίου για τις μεταφορές και τις κατασκευές αυξήθηκε κατά 4%, αλλά μειώθηκε κατά 2% η ζήτηση βενζίνης, τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα μειώνονται στη Γερμανία, ίσως όλο και περισσότεροι προτιμούν τους "λαμπρούς" πετρελαιοκινητήρες της Volkswagen. Η ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα διατηρήθηκε αμετάβλητη στα περυσινά επίπεδα, όπως και η ζήτηση για ελαφρύ μαζούτ, καθώς διατέθηκαν στην κατανάλωση τα υπάρχοντα αποθέματα.

Η συνολική ενέργεια το 2015 ήταν κατά 1,3% αυξημένη σε σχέση με το 2014, όπως φαίνεται στο πιο κάτω διάγραμμα, κυρίως επειδή ο χειμώνας ήταν σχετικά πιο κρύος σε σύγκριση με τον προηγούμενο, αυξάνοντας τη ζήτηση για θέρμανση. Η οικονομία στο ίδιο διάστημα αναπτύχθηκε με ρυθμό +1,8%, υπάρχει και αύξηση πληθυσμού στη Γερμανία απ' την αυξημένη ροή μεταναστών και προσφύγων και η μικρότερη αύξηση της ενέργειας αποδίδεται σε οφέλη από βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα.


Η ζήτηση για φυσικό αέριο παρουσίασε σημαντική αύξηση 5%, λόγω της αυξημένης ανάγκης για θέρμανση, παρά τη μείωση κατά 7% της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, μείωση που οφείλεται σε υποκατάστασή του τόσο από ΑΠΕ όσο κι από το φθηνό κατά το 2015 λιθάνθρακα. Η ζήτηση για λιθάνθρακα μειώθηκε μόνο κατά 0,7%, καθώς λόγω των χαμηλών τιμών ο λιθάνθρακας υποκατέστησε φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή. Με τη συνεχή μείωση των τιμών του λιθάνθρακα στη διεθνή αγορά, με τα προθεσμιακά συμβόλαια για το λιθάνθρακα CIF ARA NAR 6000 (παράδοση CIF σε 15-60 ημέρες στα λιμάνια Αμβέρσας-Ρότερνταμ-Άμστερνταμ για λιθάνθρακα 6000 Kcal/Kg, υγρασίας <15%, περιεκτικότητας σε θείο <1% και προέλευσης από Κολομβία, Ρωσία, Πολωνία, Ν. Αφρική & Αυστραλία) να πέφτουν στα επίπεδα των μόλις 40€/t για το 2017, και κάτω κι απ' τα 40€/t για το 2018, έρχεται σιγά-σιγά "η στιγμή της αλήθειας" για τη χρήση λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά ολόκληρης της ΕΕ, που πρωτοπορεί στην πορεία της παγκόσμιας απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής. Αν λόγω των πολύ χαμηλών τιμών συνεχιστεί το 2017-18 η υποκατάσταση φυσικού αερίου από λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, οι εκπομπές CO2 θα συνεχίσουν ν' αυξάνονται κι ο μόνος τρόπος για να μη συμβεί αυτό είναι η άγρια χειραγώγηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών, ώστε ν' ακριβύνει τεχνητά η ηλεκτροπαραγωγή από λιθάνθρακα! Αυτό φυσικά θα σημαίνει διαρκώς αυξανόμενη καταλήστευση των πολιτών.

Τέλος, η ζήτηση για λιγνίτη αυξήθηκε ελαφρά και η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα, μόλις 3,67% κάτω απ’ το έτος-ρεκόρ 2013 (με τα τωρινά νούμερα και με τα τελικά η διαφορά θα είναι ακόμα μικρότερη).  Κι επειδή η παραγωγή γίνεται πλέον κυρίως απ' τις νεότατες μονάδες, που έθεσε σε λειτουργία στην εκπνοή του 20ού και στον 21ο αιώνα η Γερμανία, αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς ο λιγνίτης δίνει -και στη Γερμανία- τη μακράν φθηνότερη κιλοβατώρα.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε σημαντικά κατά 6% λόγω απόσυρσης στις 27 Ιουνίου του εργοστασίου Grafenrheinfeld της Βαυαρίας, μετά από 33 χρόνια λειτουργίας. Η ηλεκτροπαραγωγή από βιομάζα αυξήθηκε κατά 2%, ενώ απ' τα υδροηλεκτρικά παρέμεινε αμετάβλητη. Τα βιοκαύσιμα παρουσίασαν μείωση 5%. Τέλος, η παραγωγή των αιολικών αυξήθηκε κατά 50% καθώς συνεχώς αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς, ενώ και η παραγωγή των ηλιακών αυξήθηκε κατά 6%. Παρά τη μεγάλη αύξηση της ενέργειας αιολικών & ηλιακών, οι εκπομπές CO2 της Γερμανίας ΔΕΝ μειώνονται, επειδή, όπως απ' τον περασμένο Μάρτιο έχουμε καταδείξει, τις εκπομπές CO2 τις μειώνει η ύφεση της οικονομίας και ο μαλακός χειμώνας, όχι η αιολική και Φ/Β παράνοια. 

Γι' αυτό και πολύ χαρακτηριστικά ρωτήσαμε το Μάρτιο: έχοντας εγκαταστήσει μέχρι και το 2012 29,9GW αιολικά και 32,44GW ηλιακά, συνολικά 62,34GW, τέσσερις φορές τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από όλες τις πηγές στην Ελλάδα, η Γερμανία είχε σχεδόν τις ίδιες εκπομπές CO2 απ' τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και της θερμότητας όπως το 1991. Τα 62,34GW αιολικά+Φ/Β το 2012 στη Γερμανία ήταν ήδη 26% περισσότερα απ' την εγκατεστημένη ισχύ σε λιγνιτικά+λιθανθρακικά εργοστάσια (49,32GW) και οι εκπομπές CO2 δεν μειώθηκαν σε σχέση με το 1991. Πόσα GW αιολικών και Φ/Β πρέπει να εγκαταστήσει ακόμα η Γερμανία για να μειώσει τις εκπομπές της έστω στο μισό, αφού υποτίθεται πως όλα γίνονται για να μειωθούν οι εκπομπές CO2; Και πόσο θα κοστίσει στην οικονομία και στην κοινωνία αυτή η επιλογή;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου