Δειτε κι εδώ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Έκτακτη επικαιρότητα: 155 σελίδες του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου κλείνουν το δρόμο στις διεκδικήσεις των Φ/Β.


Σε μια απ’ τις πρώτες αναρτήσεις σ’ αυτό το ιστολόγιο είχαμε δει την Ισπανική "φούσκα" των Φ/Β, "φούσκα" που έσκασε μάλιστα πριν εμφανιστούν σε μας ο ΓΑΠ και η Μπιρμπίλη και δημιουργήσουν την αντίστοιχη Ελληνική, που την χρυσοπληρώνουμε σήμερα μέσα απ’ το ΕΤΜΕΑΡ. Δυο χρόνια μετά η ανάρτηση για τα μαθήματα από την Ισπανία παραμένει ψηλά στις πιο δημοφιλείς αυτού του ιστολόγιου.

Φυσικά οι πρώτοι που έσπευσαν να επωφεληθούν απ’ την Ελληνική "φούσκα" ήταν οι συνήθεις έχοντες προνομιακή πληροφόρηση, οι μετέχοντες στο κυβερνών καθεστώς και οι παρατρεχάμενοί τους. Προφανώς γι’ αυτό το λόγο, όταν το 2014 με το Ν.4254 επιχειρήθηκε και στην Ελλάδα το "κούρεμα" των αποδόσεων των Φ/Β, έσπευσαν να συσπειρωθούν εναντίον του 57 κυβερνητικοί βουλευτές (55 ΝΔ + 2 Πασοκ), κάτι που δεν έγινε ποτέ ξανά στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Στην Ισπανία το "κούρεμα" είχε γίνει πολύ νωρίτερα, στο τέλος του 2010, (με τους Ν. RD 1565/19.11.2010, RD 1614/23.12.2010 και RDL 14/23.12.2010), που περιόρισαν τόσο τις αποζημιώσεις όσο και τις ώρες για τις οποίες θα υπολογίζονται αυτές, σε μια απέλπιδα προσπάθεια των ισπανών να τιθασεύσουν το τεράστιο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που είχε συσσωρευθεί τα προηγούμενα χρόνια κι έφθασε αθροιστικά τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013.

Βεβαίως κανείς "επενδυτής" δεν θέλει να χάνει τα "κεκτημένα", μόνο μισθοί και συντάξεις επιτρέπεται να κόβονται, οπότε μια Ολλανδική (Charanne B.V.) και μια Λουξεμβουργιανή (Construction Investments S.A.R.L.) εταιρεία, που ήταν μέτοχοι στην Ισπανική T-Solar Global SA, προσέφυγαν στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά ...
της  Ισπανικής Κυβέρνησης, με τον ισχυρισμό πως παραβίασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και το διεθνές δίκαιο.

Σε πρωτοπορία λοιπόν στο Ελληνικό διαδίκτυο δίνουμε σήμερα το σύνδεσμο για την 155 σελίδων απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για τη Διαιτησία 062/2012, που τη βλέπουμε στην εικόνα της αρχής. Η απόφαση εκδόθηκε στις 21.1.2016 κι έγινε γνωστή με δελτίο τύπου στις 25.1.2016 του Ισπανικού Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας & Τουρισμού. Η απόφαση καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι ρυθμιστικές αλλαγές του 2010 στον τομέα των ΑΠΕ όχι μόνο δεν παραβίασαν οποιαδήποτε δικαιολογημένη εμπιστοσύνη και το διεθνές δίκαιο, αλλά επιπλέον αποσαφηνίζει πως οι προσφεύγουσες δεν μπορούν να έχουν δικαιολογημένη εμπιστοσύνη ότι το κανονιστικό πλαίσιο που θεσπίστηκε θα παραμείνει αμετάβλητο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής των Φ/Β πάρκων. Επιπλέον, το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι η Ισπανική νομοθεσία σαφώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι το σύστημα αμοιβών των Φ/Β ενδέχεται να τροποποιηθεί. Οι επενδυτές θα έπρεπε, πριν την επένδυση στον πολύ καλά ρυθμισμένο τομέα της ενέργειας, να έχουν αναλύσει διεξοδικά το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η απόφαση τονίζει ότι οι πριμοδοτήσεις που δόθηκαν στα Φ/Β ήταν υψηλότερες σε απόλυτους όρους από αυτούς που καταβάλλονται σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ και αυξάνονταν πολύ κάθε χρόνο, ενώ ο λογαριασμός του Ισπανού καταναλωτή αυξήθηκε πολύ περισσότερο από το μέσο όρο της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η λήψη μέτρων απ’ την Κυβέρνηση για να προσπαθήσει να περιορίσει την αύξηση του ελλείμματος δεν θεωρείται ούτε αυθαίρετη ούτε παράλογη ή αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον, όπως ισχυρίζονταν οι ενάγουσες εταιρείες. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Το Διαιτητικό Δικαστήριο θεωρεί ότι δεν υπάρχει αρχή του διεθνούς δικαίου, (ή τουλάχιστον δεν έχει αποδειχθεί από τις ενάγουσες ότι υπάρχει), σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σ’ ένα κράτος να παίρνει κανονιστικά μέτρα με άμεση ισχύ για καταστάσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (εκτός εάν υπάρχουν δεσμεύσεις που προκύπτουν ειδικά από σύμβαση, κάτι που δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση).

Τέλος, το Δικαστήριο καταδίκασε τις ενάγουσες στην καταβολή εξόδων διαιτησίας 134.604,14€ + 5.155USD σύμφωνα με το άρθρο 43 της Συνθήκης για τις Διαιτησίες και 1.176.181,31€ σύμφωνα με το άρθρο 44 της Συνθήκης.

Διαιτητές ήταν ο Γάλλος Alexis Mourre, Πρόεδρος του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, ο Αργεντινός Guido Santiago Tawil και ο Μεξικανός Claus von Wobeser.

Το αποτέλεσμα της διαιτησίας εκδόθηκε στην Ισπανική γλώσσα κι ασφαλώς θα μελετηθεί πολύ τόσο απ' τις κυβερνήσεις όσο και απ’ τα διάφορα δικηγορικά γραφεία, που έχουν ήδη αναλάβει παρόμοιες υποθέσεις παντού ανά την Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις έσπευδαν η μια μετά την άλλη να περιορίσουν τις ζημιές που προκάλεσε η "φούσκα" των Φ/Β. Το επόμενο στάδιο θα είναι η προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οπότε η "φούσκα" των Φ/Β θα καταλήξει να δημιουργήσει και μια "φούσκα" δικηγορικών αμοιβών. Φυσικά παίζουν ρόλο οι διαφορές της Ισπανικής απ' τις υπόλοιπες εθνικές νομοθεσίες, όσο κι αν όλοι έσπευσαν ν' αντιγράψουν το Γερμανικό Νόμο EEG.

Ανεξάρτητα απ' τις εξωφρενικές τιμές, τουλάχιστον τα Φ/Β έχουν δείξει πως τις ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια παράγουν με σημαντική αξιοπιστία, δεν είναι σαν τα παντελώς αναξιόπιστα αιολικά, που είτε παράγουν πολύ είτε ελάχιστα έως μηδέν, αλλά αδυνατούν πλήρως να παράγουν με κάποια σταθερότητα και να είναι αξιοποιήσιμα, η ενέργειά τους πρέπει πρώτα ν' αποθηκευθεί και να μετατραπεί σε άλλη μορφή κι αυτό ανεβάζει το λογαριασμό.

Και βεβαίως η ουσία δεν αλλάζει, τα Φ/Β –όπως και τα αιολικά- εγκαταστάθηκαν παντού με τις εξωφρενικές επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις, χωρίς τις επιδοτήσεις οι εγκαταστάσεις παντού σταματούν σχεδόν πλήρως, όπως είχαμε δει πριν ένα χρόνο για την Ελληνική αγορά, αλλά και πρόσφατα για τη Νεβάδα των ΗΠΑ, για τον πολύ απλό λόγο πως η παραγωγή τους είναι και ακριβή και περιορισμένης χρονικά διάρκειας. Είναι καλά για να υποκαταστήσουν την ακριβή ηλεκτροπαραγωγή μεσημβρινής αιχμής με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή για απομονωμένα ηλεκτρικά συστήματα, που δεν έχουν πρόσβαση σε δίκτυο που τροφοδοτείται από αξιόπιστες πηγές 24 ώρες το 24ωρο, και τη νύχτα και το χειμώνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου