Δειτε κι εδώ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Το Παρίσι, η Λευκάδα, η Σαχάρα και ο ...Σόρος έχουν κάτι κοινό. Τι όμως;


Σε λίγες μέρες ξεκινά στο στρατοκρατούμενο Παρίσι η COP21, η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα, με προσδοκίες για μια συμφωνία που θα δεσμεύει τις φτωχές χώρες, να κάνουν για άλλη μια φορά όσα υπαγορεύσει ο Δυτικός Κόσμος: να ξεχάσουν την αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων και να βασίσουν την ανάπτυξή τους σε αιολικά & Φ/Β. Κι αν δεν έχουν τα χρήματα ας μη στενοχωριούνται, θα τους τα δώσουν βεβαίως οι Δυτικοί μέσω "προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας", το συνήθη τρόπο με τον οποίο τα χρήματα επιστρέφουν απ' τις αποικίες στα ταμεία της μητρόπολης. Θα δούμε όμως το αποτέλεσμα του Παρισιού, ας μην μας επηρεάζει η ασύστολη προπαγάνδα που έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες: μέχρι και εκδηλώσεις για σχολεία οργανώνουν κάποιοι ανεγκέφαλοι, πιπιλίζοντας στα μυαλά των παιδιών πως "στοχεύουν ενάντια στην κλιματική αλλαγή" και "με απώτερο στόχο την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής"! Έτσι ακριβώς, δεν αρκεί η σταθεροποίηση, τώρα θέλουν και αντιστροφή. Φυσικά ο Φίλης δεν προλαβαίνει να πάρει είδηση τι συμβαίνει στα σχολεία, έχει την "εθνοκάθαρση" των Ποντίων ν' ασχολείται.

Όσοι παρακολουθείτε το ιστολόγιο ίσως θυμάστε πως με την περυσινή συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ, η Κίνα αυτοδεσμεύτηκε να κορυφώσει πριν το 2030 τις εκπομπές CO2, διασφαλίζοντας πως θα συνεχίσει να καίει περισσότερο κάρβουνο απ’ όσο όλος ο υπόλοιπος πλανήτης μαζί και μάλιστα τόσο που κανείς δεν ξέρει πόσο είναι στην πραγματικότητα. Και για να μην έχει κανείς αμφιβολίες για τις προθέσεις της στο Παρίσι, φρόντισε να τις καταγράψει σαφέστατα στο σχέδιο σκοπούμενων μειώσεων εκπομπών, που κατέθεσε το καλοκαίρι στον ΟΗΕ. Η Ινδία επίσης αναπτύσσει ραγδαία την ανθρακική της ηλεκτροπαραγωγή, προσπαθώντας να δώσει για πρώτη φορά ηλεκτρισμό σε εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες της που μένουν στο φως των κεριών και της γκαζόλαμπας. Κι από κοντά τους όλες οι χώρες της ΝΑ Ασίας βασίζουν όλο και περισσότερο την ανάπτυξή τους σε διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή και κατανάλωση κάρβουνου. Όλη αυτή η εξαιρετικά πολυάνθρωπη περιοχή του πλανήτη δεν πρόκειται για κανένα λόγο να κάνει το χατίρι των Δυτικών στο Παρίσι, ό,τι κι αν λένε οι διάφοροι κλιματικοί λομπίστες.

Μπροστάρης στο "παραμύθι" της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής" είναι η Γερμανία, που συμπαρασύρει μαζί της την ΕΕ, αλλά μόλις πριν λίγες μέρες η πολιτική της δέχτηκε ισχυρό πλήγμα: σε μια εντυπωσιακή μεταστροφή ενεργειακής πολιτικής, κι αφού είχε προηγηθεί η δραστική περικοπή των επιδοτήσεων για χερσαία αιολικά & Φ/Β, η Βρετανία ανακοίνωσε πως τη θέση των παμπάλαιων λιθανθρακικών της εργοστασίων, που έτσι κι αλλιώς ήθελαν αντικατάσταση, θα πάρουν εργοστάσια φυσικού αερίου, ενώ θ’ αναπτυχθούν και νέα πυρηνικά. Τα υπεράκτια αιολικά θα έχουν μέλλον μόνο αν μειώσουν δραστικά το κόστος τους, κάτι δύσκολο να επιτευχθεί, γι’ αυτό και το διπλανό σκίτσο, που δημοσιεύτηκε στον "καταπράσινο" Guardian, ήταν εντελώς χαρακτηριστικό.

Το κλίμα αλλάζει συνεχώς επί 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όσο υπάρχει κι εξελίσσεται ο πλανήτης, ανεξάρτητα του αν υπάρχουν άνθρωποι ή όχι, ανεξάρτητα του αν καίμε ορυκτά καύσιμα ή όχι. Αυτή την απλή αλήθεια ήλθε να θυμίσει ο σεισμός της Λευκάδας, που τη μετατόπισε κατά 36cm προς την πλευρά της Κεφαλονιάς και που με τις κατολισθήσεις κατέστρεψε δυο απ’ τις πιο ωραίες –και δυσπρόσιτες- παραλίες, τους Εγκρεμνούς και το Πόρτο Κατσίκι. Σύμφωνα τώρα με τους γεωλόγους που επισκέφτηκαν την περιοχή, η ίδια η φύση θα αποκαταστήσει πολύ σύντομα τις παραλίες, μέσα απ’ τις αέναες γεωλογικές διεργασίες του πλανήτη. Είτε με "κλιματική αλλαγή", είτε χωρίς, η φύση θα ασκήσει τη διαβρωτική της διεργασία στην παραλία και το φουσκωμένο χειμέριο κύμα σύντομα θ' απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των κατολισθήσεων μέσα στη θάλασσα.

Η μετατόπιση της Λευκάδας προς την Κεφαλονιά ασφαλώς είχε ως αποτέλεσμα και ανάλογη μετατόπιση θαλάσσιου νερού και το ίδιο συμβαίνει σε κάθε μεγάλη σεισμική δόνηση στον υποθαλάσσιο χώρο, που αλλοιώνει και τη μορφή του πυθμένα της θάλασσας, όπως π.χ. οι πρόσφατοι και πολύ γνωστοί σεισμοί στον Ινδικό Ωκεανό το 2004, στη Χιλή το 2010 και στην Ιαπωνία το 2011. Όταν λοιπόν σας παραμυθιάζουν για τον κίνδυνο να λιώσουν οι πάγοι και ν’ αυξηθεί η στάθμη των ωκεανών, ρωτήστε τους αν η στάθμη είναι σταθερή ή μεταβάλλεται μαζί με το ανάγλυφο του πυθμένα των ωκεανών. Αν οι γεωλογικές διεργασίες, που προσθέτουν συνεχώς -και αενάως από τότε που υπάρχει ο πλανήτης- ιζήματα στους πυθμένες των ωκεανών έχουν ως αποτέλεσμα την αργή μεταβολή της στάθμης των θαλασσών. Και πώς ακριβώς μπορούν να ελέγξουν ή και απλά μόνο να παρακολουθήσουν τις εκχύσεις των υποθαλάσσιων ηφαιστείων.

Ο σεισμός της Λευκάδας μας θυμίζει πως η θέση των ηπείρων πάνω στον πλανήτη δεν είναι σταθερή, αλλάζει ανάλογα με την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, όπως βλέπουμε στη διπλανή εικόνα για τα τελευταία 200 εκατ. χρόνια. Είναι προφανές πως όταν αλλάζει η θέση των ηπείρων, (γεωγραφικό πλάτος), αλλάζει και το κλίμα τους και οι εκπομπές CO2 δεν έχουν καμιά σχέση μ' αυτή την αλλαγή.

Εξάλλου, σε μια πολύ πρόσφατη ανακοίνωση στο Nature, ερευνητές διαπίστωσαν πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας υγρής περιόδου της Σαχάρας, η οποία διήρκεσε μέχρι πριν 5 χιλ. χρόνια (στη γεωλογική εποχή που λέγεται "πρώιμο Ολόκαινο" και μέχρι το 3000 π.Χ.), ποτάμια έτρεχαν στη Μαυριτανική Σαχάρα, εκβάλλοντας στη Δυτική ακτή της Αφρικής.  Οι βραχογραφίες που έχουν βρεθεί στη Σαχάρα δείχνουν πως εκεί βοσκούσαν ελέφαντες, ρινόκεροι και καμηλοπαρδάλεις: πόσες "ανθρωπογενείς" εκπομπές CO2 υπήρχαν άραγε πριν 5-6 χιλ. χρόνια; Μια που οι κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν είχαν εφευρεθεί, να ήταν άραγε τόσο διαδεδομένες οι ψησταριές; Ή μήπως έκαιγαν τα δάση τεράστιες πυρκαγιές, σαν αυτές π.χ. που κατατρώνε εδώ και μήνες τα δάση της Ινδονησίας, χωρίς να συγκινείται κανείς Δυτικός, επειδή στα καμένα θα ξεφυτρώσουν φυτείες για το περιζήτητο στη Δύση φοινικέλαιο, ακριβώς όπως τα δικά μας καμένα πευκοδάση μετατράπηκαν σε ελαιώνες, όσα φυσικά δεν έγιναν οικόπεδα;

Οι εποχιακές φωτιές της Ινδονησίας έχουν ανεβάσει τη χώρα στην τέταρτη θέση εκπομπών CO2 παγκοσμίως, η ημερήσια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην Ινδονησία κάποιες μέρες φέτος ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των βιομηχανιών των ΗΠΑ, ενώ σωρευτικά έχει ξεπεράσει τις ετήσιες εκπομπές των βιομηχανιών της Γερμανίας. Οι Δυτικοί ωστόσο οδεύουν στο Παρίσι αδιαφορώντας πλήρως για τις εκπομπές CO2 της Ινδονησίας και για τ' αναπνευστικά προβλήματα εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Τόσο η ταχεία αποκατάσταση των παραλιών της Λευκάδας όσο και η ταχεία μετατροπή της Σαχάρας από υγρή σαβάνα σε άνυδρη έρημο δείχνουν ένα και μόνο πράγμα: ο πλανήτης αλλάζει πολύ γρήγορα, το ίδιο και το κλίμα, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Κι όσοι μας λένε πως μπορούν να ελέγξουν την άνοδο της θερμοκρασίας ρυθμίζοντας τις ανθρωπογενείς εκπομπές CO2, μας πουλούν "νερό του Καματερού". Κοινοί ΑΠΕτεώνες.

Και υπάρχει κι ακόμα μια διάσταση: τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως είναι σε μορφή κάρβουνου κι όποιος θα ήθελε να τα ελέγξει θα είχε κάθε συμφέρον πρώτα να τ' απαξιώσει, προκειμένου να τ' αποκτήσει φθηνά. Το ίδιο είναι γνωστό πως κάνουν με τ' ακίνητα σ' όλο τον κόσμο: απαξιώνουν μια περιοχή αφήνοντας να γίνει γκέτο ναρκωτικών κι εγκληματικότητας, την αποκτούν φθηνά και στη συνέχεια διώχνουν την εγκληματικότητα, γίνονται δημοφιλείς στους ψηφοφόρους και  αναπλάθουν την περιοχή, πάντα με λεφτά των φορολογουμένων. Γιατί να μην υποθέσουμε πως το ίδιο επιδιώκει η πολιτική της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής" με το "keep it in the ground" για τα ορυκτά καύσιμα του πλανήτη;
Κι αν όλα αυτά φαίνονται σαν άλλη μια θεωρία συνωμοσίας, για ποιο ακριβώς λόγο ο γνωστός και μη εξαιρετέος George Soros κι ο λιγότερο γνωστός hedge fund manager Leon Black, αγοράζουν μετοχές των δυο μεγαλύτερων εταιρειών κάρβουνου των ΗΠΑ, που οι δυο τους παράγουν το 31,5% της συνολικής ποσότητας της χώρας, τώρα που χάρη στο Clean Power Plan του Ομπάμα, βρίσκονται σε χαμηλές τιμές δεκαετιών; Τι θα συμβεί αν σ' ένα χρόνο εκλεγεί Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος στις ΗΠΑ και πετάξει στα σκουπίδια της ιστορίας την κλιματική παράνοια, που σκόρπισαν παντού οι Δημοκρατικοί; 

Ενημέρωση 17/1/2020: Οι σύνδεσμοι προς κάποιες εικόνες είχαν καταστεί ανενεργοί κι επικαιροποιήθηκαν, οι εικόνες παραμένουν οι ίδιες. Η 2η δεν έγινε προς το παρόν δυνατό να επικαιροποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου