Δειτε κι εδώ

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Τα αιολικά θα ήταν για τρελά γέλια, αν δεν μαδούσαν την τσέπη των πολιτών. Τι θα κάνουμε στην Ελλάδα;

Ο τίτλος του άρθρου στους Financial Times τα λέει όλα: "US clean energy suffers from lack of wind - Η καθαρή ενέργεια στις ΗΠΑ υποφέρει από έλλειψη ανέμου". Παρόλο που η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε το 1ο εξάμηνο 2015 κατά 9% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2014, η παραγόμενη ενέργεια ΜΕΙΩΘΗΚΕ κατά 6%.

Φυσικά και δεν πρόκειται για κάτι το πρωτόγνωρο, είναι ένα εντελώς αναμενόμενο γεγονός, αφού ήδη το έχουμε περιγράψει από πέρυσι, όταν το είδαμε να συμβαίνει στην Ελλάδα. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, βεβαίως το είδαμε να συμβαίνει στη Βρετανία και μάλιστα τόσο στα χερσαία όσο και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το είχαμε δει να συμβαίνει στην Καλιφόρνια και πλέον το βλέπουμε να αφορά το σύνολο των ΗΠΑ.

"We never anticipated a dropoff in the wind resource as we have witnessed over the past six months - Ποτέ δεν περιμέναμε μια πτώση των ανέμων σαν κι αυτή που είδαμε το τελευταίο εξάμηνο", είπε ο διευθύνων μιας εταιρείας με αιολικά και ηλιακά, μιας εταιρείας που προφανώς είχε κάνει ...
κάποιο συμβόλαιο απευθείας με τον ίδιο τον Αίολο. Το κλίμα του πλανήτη αλλάζει συνεχώς εδώ και 4,5 δισ. χρόνια, ποιος είναι αυτός που μπορεί να εγγυηθεί πως θα φυσά συνεχώς; Κανείς πια δεν έχει διαβάσει για την άπνοια που ταλαιπωρούσε τους Έλληνες στην Αυλίδα, πριν το ξεκίνημα για τον Τρωικό Πόλεμο; Και κανείς δεν συνέκρινε τη μεταβολή που έφερε στην παγκόσμια ναυτιλία και το εμπόριο η εμφάνιση των ατμόπλοιων, ενώ ο άνεμος για τα ιστιοφόρα εξακολουθεί να είναι δωρεάν;

Η Γερμανία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Βρετανία, όλες οι χώρες που έχουν βάλει αιολικά έχουν διαπιστώσει πως ναι μεν κάποια στιγμή κάπου θα φυσά, αλλά αυτό κατεβάζει την εγγυημένη ισχύ των αιολικών στο 2%, ναι, δυο τοις εκατό! Αν αγοράζεις ένα αυτοκίνητο ισχύος 100 ίππων, το οποίο στην πράξη καταλήγει να αποδίδει μόνο δυο και κάπου-κάπου μπορεί να φθάνει μέχρι 20, δεν αισθάνεσαι εξαπατημένος; Ε, αυτό συμβαίνει με τα αιολικά, είναι η μοναδική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής με την οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο κι αν η ΕΛΕΤΑΕΝ γνωρίζει κάποια άλλη τεχνολογία με το ίδιο πρόβλημα ευχαρίστως να την ακούσουμε. Και πού να δείτε μάλιστα τι έχει να γίνει το 2016, καθώς προβλέπουν πως το ισχυρό Ελ Νίνιο θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση της συχνότητας και της ταχύτητας των ανέμων. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει η Υπουργική Απόφαση της Μπιρμπίλη τον Οκτώβριο 2010 για 7500MW αιολικά μέχρι το 2020. Απ' αυτό το ιστολόγιο το έχουμε πει ξανά και ξανά και δεν θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε: απαιτείται άμεση αναθεώρηση της Απόφασης, καθώς τα 7500MW αιολικά θα τινάξουν κυριολεκτικά στον αέρα το ηλεκτρικό μας σύστημα τις ελάχιστες φορές που θα τύχει να αποδίδουν και θα παρακαλούμε Αλβανούς, Σκοπιανούς και Τούρκους να κατασκευάσουμε κοινές διασυνδέσεις δικτύων για να μπορούμε να εξάγουμε το αιολικό μας πρόβλημα! Αφού πρώτα έχουμε ξοδέψει καμιά δεκαριά δισεκατομμύρια ευρώ, (απ' αυτά που οι αιολικοί νομίζουν ότι μας περισσεύουν για να δένουμε τους σκύλους με λουκάνικα στην κατά τα λοιπά χρεοκοπημένη πατρίδα μας), για να αγοράσουμε συστήματα "εγγυημένης" απόδοσης 2%. Έχουν τεράστια ευθύνη τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και η ΡΑΕ για την αθρόα και απερίσκεπτη αδειοδότηση των αιολικών.

Τον Οκτώβριο 2014 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολόγησε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού και 13ης - 14ης σύνταξης και βρήκε ότι θα μας κοστίσει πάνω από 3 δισ. ευρώ, αλλά θα υπάρξουν και οφέλη, όπως αύξηση των εσόδων των Ταμείων και των φόρων που εισπράττει το κράτος, τα οποία όμως δεν μπορεί να μετρήσει γιατί εξαρτώνται από σειρά παραγόντων. Όταν δεν περισσεύουν 3 δισ. ευρώ για τους πολίτες, αλλά μας περισσεύουν 10 δισ. ευρώ για τα 7500MW αιολικά απόδοσης 2%, έχουμε μια τυπική περίπτωση αναδιανομής πλούτου απ’ τους πολίτες προς συγκεκριμένα συμφέροντα. Μέχρι πότε θα πληρώνουμε τις ΑΠΕτζήδικες "χάντρες και καθρεφτάκια προς ιθαγενείς", που έχει επιβάλλει η Γερμανική πολιτική στην Ευρώπη, για να διασφαλίσει απασχόληση στη βιομηχανία της;

Το 1981 η μισή Ελλάδα ψήφισε "Η Ελλάδα να ανήκει στους Έλληνες" και τελικά η ελπίδα προδόθηκε, η Ελλάδα κατέληξε να ανήκει στους δανειστές και να κυβερνάται από την τρόικα. Σε λίγες μέρες καλούμαστε ν' αποφασίσουμε αν θα νεκραναστήσουμε τα πολιτικά ζόμπι, που μας ρουφούν τόσα χρόνια το αίμα και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία σε καιρό ειρήνης ή θα κλείσουμε οριστικά τους λογαριασμούς μας με το χρονοντούλαπο της ιστορίας, αν θα κοιτάξουμε μπροστά, να ξανακτίσουμε τη χώρα απ' την αρχή. Το διακύβευμα των εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη είναι μάλλον απλό τελικά, αν το σκεφτεί κανείς ψύχραιμα. Και θυμίζω πως τις αποφάσεις τις διαμορφώνουν πάντα αυτοί που συμμετέχουν στις διαδικασίες, όχι αυτοί που αράζουν στις παραλίες. Ακόμα κι αν δεν σας εκφράζει κανένα απ' τα κόμματα της απελθούσας Βουλής ή τα νέα που προέκυψαν, η αποχή, το λευκό και το άκυρο δεν αποτελούν λύση, λειτουργούν πρακτικά υπέρ των επιλογών όσων θα προσέλθουν στην κάλπη. Η ιστορία το έχει αποδείξει περίτρανα, π.χ. το 1946.


3 σχόλια:

  1. Για να το θεσω λιανά. Θεωρείτε πως ο Τσίπρας δεν είναι το παλιό κατεστημενο αλλά κάτι αλλο; Πότε είπε το οτιδήποτε για την ενέργεια η τα αιολικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντώ επίσης "λιανά": θεωρώ πως ο Τσίπρας πρέπει να έχει την ευκαιρία ν' αποδείξει τι έχει σκοπό να κάνει, επειδή μέχρι τώρα έτρεχε για τη διαπραγμάτευση. Αν δείξει πως είναι κι αυτός "παλιό", δείτε το τέλος στο http://greeklignite.blogspot.gr/2015/09/blog-post_5.html.

    Για την ενέργεια και τα αιολικά δεν θυμάμαι ν' άκουσα κάτι και δείτε το http://greeklignite.blogspot.gr/2015/08/blog-post_21.html. Πάντως ο Λαφαζάνης ως ΥΠΑΠΕΝ του Τσίπρα είχε βγει ανοιχτά υπέρ του λιγνίτη και ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΗ είχε πει στη Βουλή για αιολικά έως 10% το πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.youtube.com/watch?t=1710&v=rDMmjLF9BnE Μόνο αυτός έχει μιλήσει για τον λιγνίτη. Και για την ακρίβεια ο μόνος που λέει λογικά πράγματα. Από το 32:00 Το να μου λέει κάποιος σαν τον Τσίπρα για ολιγάρχες και διαφθορά δεν μου λέει τίποτα. Και γιατί; Γιατί δεν αναφέρει ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Όταν κατηγορείς κάποιον χωρίς να αναφέρεις συγκεκριμένα γεγονότα χάνεις το δίκιο σου. Και στο τελος τον αθωώνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή