Δειτε κι εδώ

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Όταν η προπαγάνδα της Greenpeace συναντά την άγνοια, το αποτέλεσμα είναι η γελοιότητα!

Με κάθε σοβαρότητα κι επισημότητα η ΜΚΟ καλούσε το Σάββατο 20/6 να "σώσουμε" το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία απ' τη βιομηχανία άνθρακα, "που θέλει να δημιουργήσει ένα τεράστιο ορυχείο στην καρδιά του Υφάλου". Όταν η προπαγάνδα συναντά την άγνοια, το αποτέλεσμα είναι η γελοιότητα! Τα θερμά μας συγχαρητήρια στο συντάκτη, δημιούργησε το πρώτο -και μοναδικό και ασφαλώς ανεπανάληπτο- ορυχείο άνθρακα μέσα στη θάλασσα! 

Πιθανόν ο συντάκτης να μην καταλαβαίνει την έννοια της λέξης "ύφαλος", που προέρχεται φυσικά απ' τα αρχαία Ελληνικά: ὕφαλος θα πει υποθαλάσσιος, σύνθετη λέξη (ὑπό + ἅλς, με μετατροπή του π σε φ λόγω του δασυνόμενου α). Αλλά όταν η κύρια χρηματοδότηση της ΜΚΟ προέρχεται απ' τη Γερμανία, χώρα απ' την οποία προέρχονται αυτοί που βεβήλωσαν το εθνικό μνημείο του Περού, μάλλον πάει πολύ να ζητούμε γλωσσολογικές γνώσεις κι ευαισθησίες.

Θα αρκούσε φυσικά ο συντάκτης να ανοίξει ένα λεξικό ή έστω να ψάξει στο διαδίκτυο, έστω κι αν θα έπρεπε να του πει κάποιος πως στα σύγχρονα Ελληνικά το διαδίκτυο οι περισσότεροι το λένε "ιντερνέτ". Αλλά το είπαμε και πρόσφατα: αυτή η ΜΚΟ και η αξιοπιστία δεν έχουν καλές σχέσεις. Και είδαμε να ...
γράφονται κι άλλα πολύ αμφίβολης αξιοπιστίας, το ερευνούμε και ίσως σύντομα έχουμε και συνέχεια ...

Αν τυχόν νομίζετε πως ήταν ένα τυχαίο γλωσσικό ολίσθημα, ΔΕΝ είναι έτσι: επαναλαμβάνεται -ή μάλλον εκεί πρωτοεμφανίστηκε- στην ιδιαιτέρως επιμελημένη ιστοσελίδα όπου σε καλεί "να πάρεις θέση". Ε, όταν κάνει κάποιος μηχανική μετάφραση και αγνοεί το πρωτότυπο κείμενο, καταλήγει σε τέτοια "μαργαριτάρια". Καθόσον το Αγγλικό κείμενο λέει άλλα πράγματα, δεν λέει για ορυχείο στη μέση της θάλασσας, αλλά για εργασίες εκβάθυνσης ενός λιμανιού φόρτωσης του κάρβουνου για εξαγωγή. Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα, δηλαδή.

Πιθανόν ο συντάκτης να μη γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου, που χτίζεται όντως μέσα στη θάλασσα και σ' ένα ορυχείο, χώρο όπου συμβαίνει απόσπαση πετρωμάτων απ' την αρχική τους θέση. Πιθανόν να μην γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σ' ένα ορυχείο κι ένα λιμάνι. Πιθανόν να μην γνωρίζει καν πως το λιμάνι Abbot Point βρίσκεται μακριά απ' τον ύφαλο. Πιθανόν να μην γνωρίζει πως το έργο είχε προωθήσει το 2012 η προηγούμενη κυβέρνηση, της Γκίλλαρντ με τους Πράσινους και πως η έγκριση εκβάθυνσης του λιμανιού δεν είναι τωρινή, αλλά του Δεκεμβρίου 2013! Τέτοια μικροπράγματα δεν έχουν σημασία για τη ΜΚΟ, αρκεί να γίνεται η προπαγάνδα, αρκεί να δηλητηριάζονται τα μυαλά των ανθρώπων, στη γκεμπελίστικη λογική "λέγε-λέγε, στο τέλος όλο και κάτι μένει". 

Η πολυεθνική ΜΚΟ έχει παράρτημα στην Ελλάδα: κανείς απ' τους ντόπιους υπάλληλους δεν βλέπει τα κείμενα που τους έρχονται έτοιμα απ' έξω; Κανείς δεν ξέρει απλά Αγγλικά, για να διαπιστώσει την πλήρη αναντιστοιχία ανάμεσα στο Αγγλικό και το Ελληνικό κείμενο; Ή μήπως κανείς απ' το εξωτερικό δεν δίνει σημασία στους ντόπιους συνεργάτες, η μετάφραση στις διάφορες γλώσσες γίνεται μηχανικά και το "φόρτωμα" των ιστοσελίδων στις διάφορες χώρες γίνεται απευθείας απ' τη Γερμανία, μια που το διαδίκτυο δίνει πλέον αυτή τη δυνατότητα; Οι "λύκοι" ιστορικά πάντα αρέσκονταν να φορούν προβιές, αλλά από κάτω πάντα "λύκοι" παραμένουν. Κι εκμεταλλεύονται την ευαισθησία των αγνών πολιτών για το περιβάλλον, όσων δεν έχουν το χρόνο να ψάχνουν τι κρύβεται πίσω από παρόμοιες ΜΚΟ.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Τα έργα της εκβάθυνσης σχετίζονται με τη μεγάλη επένδυση των Ινδών στο Αυστραλιανό κάρβουνο της Πολιτείας Κουήνσλαντ. Τον περασμένο Μάρτιο η νέα τοπική κυβέρνηση τροποποίησε την αρχική αδειοδότηση, μειώνοντας τις ποσότητες και αλλάζοντας την τοποθεσία των χώρων απόθεσης των υλικών της εκβάθυνσης. Μάλιστα το WWF Αυστραλίας θεώρησε πως η τροποποίηση αυτή κινείται σε θετική κατεύθυνση! Η Louise Matthiesson του WWF είπε πως "This shows the Government is listening to people who care about the reef and the important coastal wetlands, that are precious habitats and act as filters to protect the Reef - Αυτό δείχνει πως η Κυβέρνηση ακούει αυτούς που νοιάζονται για τον Ύφαλο και τους σημαντικούς παραλιακούς υγρότοπους, που είναι πολύτιμα καταφύγια και δρουν ως φίλτρα προστασίας του ύφαλου" και "The new Queensland Government is to be commended for following through on its election promise to rule out dumping on the wetlands and to find an alternative location for the sludge. - Η νέα κυβέρνηση του Κουήνσλαντ θα πρέπει να επαινεθεί για την υλοποίηση της προεκλογικής της υπόσχεσης να αποκλείσει την απόθεση στους υγρότοπους και να βρει μια εναλλακτική τοποθεσία για τη λάσπη [της εκβάθυνσης]". Πώς τα κατάφεραν αυτή τη φορά οι "αδελφές" ΜΚΟ και "έμπλεξαν τις γραμμές τους", παραμένει μυστήριο. Στο κέντρο του Αμβούργου, στη Hong Kong strasse όπου η έδρα της Greenpeace Γερμανίας, είδαμε σε "κολλητά" γραφεία και το WWF. Ίσως φταίει η απόσταση απ' τη Γερμανία; Ή μήπως η Greenpeace θέλει απλά να "καπελώσει" και το WWF και τους Αυστραλούς Πράσινους, που είχαν προωθήσει την επένδυση; Ας τα βρουν μεταξύ τους.

Οι Αυστραλοί και οι Ινδοί περιμένουν σαν "μάνα εξ ουρανού" την επένδυση, που θα φέρει δεκάδες χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στο Κουήνσλαντ. Αλλά όσοι αντλούν τη δική τους χρηματοδότηση κυρίως απ' τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία, γιατί να νοιαστούν για τους άνεργους Αυστραλούς ή για τους Ινδούς, που ζουν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμα στο σκοτάδι, χωρίς πρόσβαση στον ηλεκτρισμό; Από πότε οι χορτάτοι αυτού του κόσμου νοιάστηκαν ποτέ για τους πεινασμένους; Μέχρι και τον 20ο αιώνα ακολουθούσαν τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τώρα έχουν επιλέξει να μας βομβαρδίζουν με προπαγάνδα, σε μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του ιμπεριαλισμού. Δεν θα μας προκαλέσει λοιπόν καμιά έκπληξη αν μετά την Ινδική Κυβέρνηση ψάξει και η Αυστραλιανή τους λογαριασμούς και τα εμβάσματα μιας ΜΚΟ που, όπως βλέπετε στη 2η φωτο, έχει την πολυτέλεια να στήνει παγκόσμιες εκστρατείες με "εξεζητημένες" ιστοσελίδες ειδικού σκοπού, με εμφανή την επίδραση επαγγελματιών του είδους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου