Δειτε κι εδώ

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Η ηλεκτρική ενέργεια φυσιολογικά δεν σταματά στα σύνορα, αλλά μερικές φορές θέλει διαβατήριο!

Το ηλεκτρικό ρεύμα υπακούει στους νόμους της φυσικής, όχι των πολιτικών, και τείνει πάντα ν' ακολουθεί τη διαδρομή μειωμένης αντίστασης του συνολικού κυκλώματος. Έχοντας προφανώς αυτό κατά νου ο Βέλγος Γενικός Γραμματέας του Entso-e, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διαχειριστών Δικτύων Μεταφοράς Ηλ. Ενέργειας, μιλώντας πριν λίγες μέρες στο World Energy Forum, που έγινε 25-28 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, είπε πως "electricity is international by nature – it does not stop at borders - Η ηλεκτρική ενέργεια είναι διεθνής απ' τη φύση της - δεν σταματά στα σύνορα". Μόνο που για να μη σταματά το ρεύμα πρέπει καταρχήν να υπάρχουν τα κατάλληλα δίκτυα, κι αυτά δεν υπάρχουν παντού.

Η ΕΕ απ' το 2000 είχε θέσει ως στόχο μέσα σε λίγα χρόνια να αυξηθεί η διασυνοριακή ροή ηλεκτρισμού απ' το ασήμαντο 2%, που υπήρχε ανέκαθεν κυρίως για λόγους ευστάθειας του δικτύου, στο κάπως καλύτερο 10%, αλλά οι περισσότερες χώρες περίπου "σφύριζαν αδιάφορα". Έτσι η Γερμανική Ευρώπη φρόντισε να διαμορφώσει ένα πλαίσιο για "Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος", να χρηματοδοτήσει με ζεστό κοινοτικό χρήμα τις διασυνδέσεις, προκειμένου να ρέει ανεμπόδιστα το αιολικό ρεύμα τόσο κυρίως της Γερμανίας όσο και της Ισπανίας και Πορτογαλίας, που "φράκαρε" στα Πυρηναία. Όλα αυτά τα έργα είναι τμήματα ενός ευρύτερου σχεδιασμού, ενός Γερμανικής έμπνευσης Super Grid, που θα καλύπτει καλωδιακά τρεις ηπείρους, την Ευρώπη φυσικά, την Κεντρική & Δυτική Ασία και τη Βόρεια & Δυτική Αφρική.

Τμήμα αυτού του Super Grid θα είναι προφανώς και τα ήδη υφιστάμενα εθνικά δίκτυα μεταφοράς και γι' αυτό οι "θεσμοί" ενδιαφέρονται πολύ για το ξεπούλημα του δικού μας ΑΔΜΗΕ: ας φύγει μια φορά απ' την εθνική κυριαρχία και μετά είναι εύκολο να τον αποκτήσει ένας μεγάλος πολυεθνικός όμιλος και να δουλεύει ως τμήμα του Super Grid.

Μόνο που τα εθνικά δίκτυα έχουν και "ατέλειες" για να εξυπηρετήσουν την τυχαία παραγωγή αιολικού ρεύματος και ένα ...
δίκτυο με σημαντικές "ατέλειες" είναι το Γερμανικό. Καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα καλώδια για να μεταφέρουν το τυχαίο αιολικό ρεύμα του Γερμανικού Βορρά στον πολύ διψασμένο για ηλεκτρισμό βιομηχανικό Γερμανικό Νότο, το ρεύμα πάει βόλτα προς Πολωνία και Τσεχία μεριά, φθάνοντας από εκεί ακόμα και μέχρι την Αυστρία, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του Πολωνικού και του Τσεχικού δικτύου. Τουλάχιστον απ' το 2011 διαμαρτύρονται οι Τσέχοι στους Γερμανούς, κι αφού είδαν πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, αποφάσισαν να πάρουν μόνοι τους δραστικά μέτρα: στις 2 Ιουνίου ξεκίνησαν τα έργα εγκατάστασης συστημάτων μετασχηματιστών μετατόπισης φάσης (Phase Shifting Transformers), όπως αυτό της φωτογραφίας, προκειμένου να περιορίσουν σε κάποια όρια τις ποσότητες Γερμανικού ρεύματος που εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στο Τσεχικό δίκτυο. Το έργο αναμένεται να μπει σε λειτουργία στο τέλος του 2016 και θα τους κοστίσει πάνω από 2 δισεκ. CZK-κορόνες Τσεχίας (72,8 εκατομμύρια ευρώ), αλλά τουλάχιστον θα έχουν το κεφάλι τους πιο ήσυχο για τα επόμενα 40 χρόνια, που είναι η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής: "Ein Blackout käme weit teurer zu stehen - Το κόστος ενός μπλακ άουτ θα είναι πολύ μεγαλύτερο [απ' τα 72,8 εκατομμύρια ευρώ]" είπε ο Vladimir Tosovsky, επικεφαλής του ČEPS, του Τσέχου διαχειριστή δικτύου.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

"Placing the transformers at Czech-German interconnector will help minimize the risks of overloading internal network of the Czech Republic caused by north-south overflows. Moreover, it will also decrease the spill-over risk imposed by major system failures in our neighbouring countries.
Our PST operation coordinated with similar machines at German-Polish border will help stabilize and delimit transit flows. The project does not aim at preventing electric power flows. On the contrary, ČEPS desires to transfer electric power in the largest volume possible, but in all safety – a goal transformers of this special type should enableH τοποθέτηση των μετασχηματιστών στον Τσέχο-Γερμανικό αγωγό θα βοηθήσει να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι υπερφόρτωσης του εσωτερικού δικτύου της Τσεχίας από ροές Βορρά-Νότου. Επιπλέον θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης προβλημάτων από σημαντικές συστημικές αστοχίες στις γειτονικές μας χώρες.
Η λειτουργία των δικών μας μετασχηματιστών συντονισμένα με παρόμοια συστήματα στα Γερμανο-Πολωνικά σύνορα θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν και να περιοριστούν οι ροές τράνζιτ [προς άλλες χώρες].Το έργο δεν στοχεύει στον περιορισμό των ροών ηλεκτρισμού. Αντίθετα, ο ČEPS επιθυμεί να μεταφέρει τις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες, αλλά καταρχήν με ασφάλεια, ένα σκοπό που εξυπηρετούν τέτοιοι μετασχηματιστές", είπε ο Αντιπρόεδρος της ČEPS Milan Kovařík. 

Την ώρα που η Κομισιόν βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων, που θα επιτρέπουν την ανεμπόδιστη ροή του τυχαίου ρεύματος των ΑΠΕ, έρχονται οι Τσέχοι να βάλουν ένα ξεκάθαρο φράγμα στη διασυνοριακή ροή ρεύματος, για να προστατεύσουν το δικό τους δίκτυο απ' τη Γερμανική εισβολή. "Regional cooperation is in our genes - η περιφερειακή συνεργασία είναι στα γονίδιά μας" είπε ο Βέλγος Γενικός Γραμματέας του Entso-e στην Κωνσταντινούπολη. Ε, ας το πει τώρα στους Τσέχους ή, ακόμα καλύτερα στους Γερμανούς, που έχουν βαλθεί να πλημμυρίσουν την Ευρώπη με το τυχαίο -και γι' αυτό άχρηστο- αιολικό τους ρεύμα, χωρίς να πολυενδιαφέρονται για το cooperation, τη συνεργασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου