Δειτε κι εδώ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Βρετανία: Χερσαία αιολικά; Όχι, ευχαριστώ!

Το είπαν και το έκαναν οι Συντηρητικοί: ούτε δυο μήνες μετά την ανέλπιστη αυτοδυναμία τους στις εκλογές της 7ης Μαίου, ανακοίνωσαν πως τερματίζουν τις επιδοτήσεις στα χερσαία αιολικά. Η ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στις 18/6 στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Υπουργείου Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, είναι ξεκάθαρη: "The Government intends to end new public subsidies for onshore wind farms by legislating to close the Renewables Obligation across Great Britain to new onshore wind generating stations from 1 April 2016. - Η κυβέρνηση προτίθεται να τερματίσει τις νέες επιδοτήσεις για χερσαία αιολικά πάρκα καταθέτοντας νομοθεσία για να κλείσει το σχήμα "Υποχρέωση ΑΠΕ" σ' όλη τη Μεγάλη Βρετανία για νέα χερσαία αιολικά απ' την 1η Απριλίου 2016".

Ο Κάμερον το είχε πει με τον πιο εύγλωττο τρόπο από ...
πέρυσι: "Get Rid of the Green Crap! - Ξεφορτωθείτε τα πράσινα σκ...ά!". Και το Δεκέμβριο 2014 το είχε επαναλάβει, με πιο ήπια φρασεολογία: "People are fed up with so many wind farms being built - Οι πολίτες μπούχτισαν πια με τα [χερσαία] αιολικά".

"Let’s get rid of the subsidy, put them into the planning system. If they can make their case, they will make their case. I suspect they won’t and we’ll have a reasonable amount of onshore wind, we’ll have safer electricity supplies as a result but enough is enough and I’m very clear about that. - Ας ξεφορτωθούμε την επιδότηση, ας βάλουμε τα αιολικά στο σχεδιασμό του συστήματος. Εάν μπορούν να σταθούν, θα σταθούν. Υποπτεύομαι πως δεν θα σταθούν και θα έχουμε μια λογική ποσότητα χερσαίων αιολικών, θα έχουμε πιο ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά το αρκετό είναι αρκετό και είμαι πολύ σαφής σ' αυτό."

Τα αιολικά υπάρχουν μόνο χάρη στις επιδοτήσεις, καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για τον πλέον αναξιόπιστο τρόπο ηλεκτροδότησης, ουσιαστικά για μη ηλεκτροδότηση. Όπως το είπε κι ο Κάμερον, χωρίς τις επιδοτήσεις δεν θα μπορούν να μπουν και να σταθούν σε κανένα σοβαρό σύστημα ηλεκτροδότησης. Κι αν η ανακοίνωση γινόταν τρεις μέρες νωρίτερα θα συνέπιπτε με την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, για να προσφέρει το πικρό χάπι στους αιολικούς. Συνέπεσε ωστόσο με τη δήλωση του Αυστραλού Πρωθυπουργού, στην άλλη άκρη του πλανήτη, που χαρακτήρισε τα αιολικά "άσχημα να τα βλέπει κανείς" και "θορυβώδη" και πως "χρειαζόμαστε λιγότερα απ' αυτά τα πράγματα".

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου προσφέρει μια τελευταία "περίοδο χάριτος" για πάρκα συνολικής ισχύος έως 5,2GW, τα οποία έχουν ήδη έγκριση, έχουν αποδεκτή προσφορά σύνδεσης στο δίκτυο και μπορούν ν' αποδείξουν δικαίωμα σε χώρο εγκατάστασης. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση ο Γραμματέας Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής είπε: “So we are driving forward our commitment to end new onshore wind subsidies and give local communities the final say over any new windfarms. Onshore wind is an important part of our energy mix and we now have enough subsidised projects in the pipeline to meet our renewable energy commitments - Έτσι προχωρούμε με τη δέσμευσή μας να τερματίσουμε τις επιδοτήσεις στα νέα χερσαία αιολικά και να δώσουμε στις τοπικές κοινότητες τον τελικό λόγο για οποιαδήποτε νέα αιολικά πάρκα. Τα χερσαία αιολικά είναι σημαντικό μέρος του ενεργειακού μας μείγματος και τώρα έχουμε αρκετά επιδοτημένα προγράμματα στο δρόμο για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας για ΑΠΕ”. Ή, όπως το είπε κι ο Κάμερον, enough is enough, φτάνει πια, μπουχτίσαμε με τα χερσαία αιολικά!

Μετά το σκάσιμο της φούσκας των Φ/Β στην Ευρώπη έρχεται η σειρά να σκάσει και η φούσκα των αιολικών. Να κοπούν παντού οι επιδοτήσεις και να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Γιατί στο τέλος της ημέρας, εκείνο που μετράει είναι ποιο σύστημα μπορεί να προσφέρει φθηνή, αξιόπιστη και κυρίως αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση. Σε κάθε χρονική στιγμή που τη χρειάζεται το σύστημα, σε κάθε λεπτό, χωρίς να αναγκάζει τους διαχειριστές των απανταχού ηλεκτρικών συστημάτων, σαν το δικό μας ΑΔΜΗΕ, να γίνονται πρώτα μετεωρολόγοι κι έπειτα μέντιουμ, για να μαντέψουν αν στα επόμενα πέντε λεπτά θα φυσά αρκετά εκεί που είναι στημένες οι ανεμογεννήτριες ή αν θα περάσει κάποιο σύννεφο πάνω απ' τα Φ/Β πάρκα. Μια που κανείς δεν θέλει να κάνει το μέντιουμ, όλοι πιθανότατα αμύνονται αυξάνοντας τα περιθώρια ασφαλείας σε εφεδρική ισχύ του συστήματος. Όμως τα περιθώρια ασφαλείας, που αναγκάζεται να διατηρεί ο κάθε ΑΔΜΗΕ, τις περίφημες "στρεφόμενες εφεδρείες", θερμικά εργοστάσια που να είναι διαρκώς σε λειτουργία σε "χαμηλές στροφές" και έτοιμα ανά πάσα στιγμή να υποκαταστήσουν αξιόπιστα τις αναξιόπιστες ΑΠΕ, ο καταναλωτής τα πληρώνει. Και κάπως έτσι εκτοξεύονται μετά οι λογαριασμοί στη στρατόσφαιρα, κερδίζουν οι επιτήδειοι που εισπράττουν τις επιδοτήσεις και βυθίζονται οι λαοί στην ενεργειακή φτώχεια. 

Με το καλό λοιπόν και στα δικα μας, να καταργηθεί το συντομότερο η Υπουργική απόφαση της Μπιρμπίλη του Οκτωβρίου 2010 "για την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας". Μια απόφαση που έλεγε πως πρέπει να βάλουμε 4000MW αιολικά μέχρι το 2014 και 7500MW μέχρι το 2020, προκειμένου να πληρώνουμε, να πληρώνουμε και ρεύμα να μην έχουμε. Ευτυχώς πέρασε το 2014 και μέχρι και το Μάιο 2015 έχουμε μόνο 2034MW αιολικά, είμαστε 50% πίσω απ' το "στόχο". Κι εδώ να μείνουμε, δεν χρειαζόμαστε άλλα.

Όπως και οι Βρετανοί, έτσι κι εμείς ήρθε η ώρα να πούμε:

Αιολικά; Όχι, ευχαριστώ!

Δεν θα πάρουμε άλλα, ας βρουν οι Γερμανοί κι οι Δανοί άλλα κορόιδα να αγοράζουν τα αναξιόπιστα αιολικά τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου