Δειτε κι εδώ

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Όταν η ενεργειακή πολιτική αρχίζει και θυμίζει τον "τετραγωνισμό του κύκλου".

Τη Γερμανία την κυβερνά ο "μεγάλος" συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και Σοσιαλδημοκρατών του Γκάμπριελ. Κατά τις συζητήσεις για τη συγκρότηση του συνασπισμού πολλές συζητήσεις είχαν γίνει για την ενεργειακή πολιτική, την ευθύνη της οποίας η πανέξυπνη Μέρκελ φόρτωσε στο Γκάμπριελ.

Τώρα που όλοι αναγνωρίζουν τα αδιέξοδα της ενεργειακής μετάβασης, "άρχισαν τα όργανα", για το ποιος θα χρεωθεί την αποτυχία: μόλις ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε πως θα βάλει "κλιματικό" φόρο στα παλιά εργοστάσια, λες και δεν πληρώνουν ήδη αρκετά, οι εργαζόμενοι στη λιγνιτική βιομηχανία πετάχτηκαν απ' όλη τη Γερμανία μέχρι το Βερολίνο για να εκδηλώσουν τα αισθήματα "αγάπης και στοργής" προς την κυβέρνηση για το νέο φόρο, ενώ με τη σειρά τους και οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας "σήκωσαν την παντιέρα της επανάστασης" κατά της κυβέρνησης. "Er war mal einer von uns - Κάποτε ήταν ένας από μας" λέει στη φωτογραφία το πανό των εργαζόμενων στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Απριλίου και έκαναν το Γκάμπριελ δακτυλοδεικτούμενο: ούτε ψύλλος στον κόρφο του, οι εργαζόμενοι στη λιγνιτική βιομηχανία και γενικά στη βιομηχανία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στο Ρουρ, ήταν πάντα ο κορμός της Γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας. Τώρα;

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι Χριστιανοδημοκράτες "ανέκρουσαν πρύμνη" και με δηλώσεις του Αντιπροέδρου τους Armin Laschet στη Die Welt, που έτυχαν ευρείας αναδημοσίευσης απ' το σύνολο του Γερμανικού τύπου, κατηγορούν το Γκάμπριελ πως αυτά που κάνει είναι εκτός της συμφωνίας των δυο κομμάτων για το σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού! Ο Laschet προέρχεται κι αυτός απ' τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και ...
ξέρει καλά τόσο τη σημασία της λιγνιτικής βιομηχανίας για την περιοχή και τη Γερμανία όσο και τη δύναμη των τοπικών ψηφοφόρων. Και, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, "ο Γκάμπριελ αισθάνεται πως η Μέρκελ τον εγκατέλειψε".

Η Γερμανία έχει στόχο να μειώσει το 2020 τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 40% ως προς το 1990 και τώρα βρίσκεται περίπου στο 27%. Ήδη η Γερμανία έχει προσθέσει 74GW αιολικά και Φ/Β, αλλά αυτά αποδείχθηκαν ανίκανα να μειώσουν ουσιαστικά τις εκπομπές CO2. Ο μόνος τρόπος να πετύχει η Γερμανία το στόχο της είναι να κλείσει λιγνιτικά και λιθανθρακικά εργοστάσια, αλλά τότε η ασφάλεια ηλεκτροδότησής πάει περίπατο! Η βιομηχανία το ξέρει καλά κι έχει ξεσηκωθεί. Ποιος θα βρεθεί να "τετραγωνίσει τον κύκλο";

"Die Zusatzabgabe wäre überflüssig, würde das Bundeswirtschaftsministerium einfach das umsetzen, was im Koalitionsvertrag Ende 2013 beschlossen wurde. - Η συμπληρωματική εισφορά [ο νέος φόρος] θα ήταν περιττή, το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών απλά θα εφαρμόσει ό, τι είχε αποφασιστεί στα τέλη του 2013 και τη συμφωνία συνασπισμού" είπε στη Die Welt ο Laschet, στενεύοντας επικίνδυνα τα περιθώρια ελιγμών για τον Γκάμπριελ. "Υπήρξε σαφής δέσμευση για αύξηση της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού & θερμότητας στο 25% και την εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας με ανακαινίσεις κτιρίων και σύγχρονη θέρμανση.  Επιπλέον, πρέπει να βελτιωθεί η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα σε κρατίδια να ακυρώσουν εκκρεμή πιστοποιητικά CO2". Υποδείξεις πολιτικής λοιπόν απ' το CDU προς το SPD, και, τι σύμπτωση, στην ίδια κατεύθυνση με τις προτάσεις του συνδικάτου IG BGE της λιγνιτικής & ενεργειακής βιομηχανίας. Αν ο Γκάμπριελ δεν θέλει να έχει την εκλογική τύχη των Ελλήνων "συντρόφων" του, που απ' το 44% του 2009 έπεσαν το 2015 κάτω απ' το 5% κι εξαφανίστηκαν πολιτικά, καλό θα είναι αφενός να σκεφθεί σοβαρά τις προτάσεις των συνδικάτων κι αφ' ετέρου να συζητήσει με τη Μέρκελ ένα νέο στόχο εκπομπών για το 2020, το 40% δεν φαίνεται εφικτό.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Στις αρχές Ιουνίου η Μέρκελ θα υποδεχτεί στη Βαυαρία τους υπόλοιπους του G7, σε μια προ-σύνοδο για το κλίμα πριν τη Συνέλευση του ΟΗΕ το Δεκέμβριο στο Παρίσι και ψάχνει εναγωνίως μια σανίδα σωτηρίας για την ενεργειακή και κλιματική της πολιτική. Οπότε ο ηγέτης των Πρασίνων Anton Hofreiter βρήκε ευκαιρία να πιέσει ώστε "να μπει ένα όριο για τις εκπομπές CO2 στο βασικό νόμο για την ενέργεια και η Γερμανία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προστασία του κλίματος". Μια "ωραία ατμόσφαιρα" έχουν γίνει οι πολιτικοί στη Γερμανία. Αλλά αν νομίζει ο Hofreiter πως η Γερμανία μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί μόνο με αιολικά & Φ/Β, να έχει ασφάλεια εφοδιασμού και ταυτόχρονα να έχει και ανταγωνιστική οικονομία ας βγει να το πει δημόσια. Και στην Ελλάδα είχαμε ανέκαθεν πολιτικούς που υπόσχονταν "θάλασσα στα Τρίκαλα", αλλά ποτέ δεν τους παίρναμε στα σοβαρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου