Δειτε κι εδώ

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Η μεγάλη Γερμανική RWE: "We are going to Berlin! - Βερολίνο ερχόμαστε!" Κι όχι για τον τελικό του κυπέλλου!

Στις 13/5 η μεγάλη Γερμανική ενεργειακή εταιρεία RWE παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου 2015. Η επιστολή του Διευθύνοντα Συμβούλου είναι ξεκάθαρη, καθώς ξεκινά με τα λόγια: "Αγαπητοί μέτοχοι, πελάτες & φίλοι της εταιρείας, στη Γερμανία το "We are going to Berlin!" σημαίνει συνήθως πως η ομάδα μας θα παίξει στον τελικό του κυπέλλου στο ποδόσφαιρο. Αλλά στις 25/4 πάνω από 15 χιλ. άνθρωποι πήγαν στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλλει κλιματικό φόρο στα λιγνιτικά εργοστάσια. Αν τα σχέδια της κυβέρνησης εφαρμοστούν, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά, τα εργοστάσια δεν θα μπορούν να καλύψουν το σταθερό τους κόστος και θα κλείσουν, παρασέρνοντας τα ορυχεία. Η ενεργειακή ασφάλεια μπαίνει σε κίνδυνο, καθώς ο λιγνίτης κάλυψε το 1/4 της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ τα αιολικά & ηλιακά μόνο το 1/6, παρά τις ετήσιες επιδοτήσεις με διψήφιο νούμερο δισεκατομμυρίων."  

Το ιστολόγιο δεν είναι υποχρεωμένο να κρατήσει τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιεί ο CEO της RWE και σας έχει ...
ενημερώσει έγκαιρα για τη μεγάλη ανοησία που εξελίσσεται στη Γερμανία. Κι απ' τα λόγια που επέλεξε ο Terium για να ξεκινήσει την επιστολή του πρέπει να θεωρείται περισσότερο από βέβαιο πως στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του κι δεν θα είναι και τόσο διπλωμάτης στα αισθήματά του για τους πολιτικούς.

Μιλώντας στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο οικονομικός διευθυντής Bernhard Günther είπε ξεκάθαρα πως το κατά 5% χαμηλότερο αποτέλεσμα του Ομίλου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 οφείλεται στη συνεχιζόμενη μείωση των περιθωρίων της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα απ' τη Βρετανική θυγατρική και τον κλάδο φυσικού αερίου, καθώς και τις βελτιώσεις στην αποδοτικότητα.

Η παρουσίαση του Günther επικεντρώθηκε σε δυο σημεία, που σχετίζονται με την κυβερνητική πολιτική: τον επαπειλούμενο νέο κλιματικό φόρο και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού. Για το 1ο θέμα δεν μάσησε τα λόγια του: 17 απ' τα 20 εργοστάσια της Βόρειας Ρηνανίας απειλούνται με κλείσιμο, συνολικά 7GW λιγνιτικής παραγωγής από ένα σύνολο 10GW λιγνιτικών κινδυνεύουν να τεθούν εκτός αγοράς. Τι θα ηλεκτροδοτεί άραγε τότε τη Γερμανία;
"As you know, the Federal Ministry for Economic Affairs and Energy is proposing a new CO2 levy to reduce CO2 emissions in the electricity sector by a further 22 million metric tons by 2020. The aim is to achieve the national target of reducing CO2 emissions by 40% compared to 1990 levels. Facilities that are more than 20 years old are to be given a fixed emission budget from 2017 that will then be reduced by stages, from seven million metric tons of CO2 per gigawatt of power station capacity in their 21st year of operation, to three million metric tons. Above that threshold, every metric ton of CO2 that is emitted will be subject to a penalty of €18 to €20. In most cases, that is prohibitively high.
A further problem in this regard is that there will be no “gentle” path to CO2 mitigation. Instead, this would threaten the very existence of 17 of our 20 lignite units in the Rhenish region. This would be the result of a domino effect: if the penalty levy made some power stations unprofitable, causing them to be closed down, the remaining power stations would have to carry their share of the fixed costs for the open-cast mines. Most would then also become impossible to operate at a profit. And ultimately, about seven gigawatts of the some ten gigawatts of lignite-based power station capacity that we currently have would be forced out of the market – with all the consequences that this implies for mineworkers, power plant operators, suppliers, industrial electricity prices and ultimately also security of supply.
Figures from the German Association of Energy and Water Industries (BDEW) show that lignite provided one-quarter of Germany’s electricity in 2014. That should make it clear that, if we want to continue to enjoy a secure supply of electricity, we cannot simply abandon the single reliable primary energy source available in Germany overnight. Just as all of us at RWE support the climate protection goals at a German and European level, we are equally convinced that there are other ways of achieving them than by causing major collateral damage to our energy industry.
Following the impressive demonstration against the climate levy in Berlin on 25 April and massive criticism from various quarters – the unions, the Federation of German Industry and coalition partners – we expect that the Minister for Economic Affairs and Energy will not pursue these plans further. And since then the political discussion has started to move in a new direction." 

Η RWE είναι η κρατική εταιρεία ενέργειας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, παραδοσιακού προπύργιου του SPD. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Γκάμπριελ λοιπόν, που έπεσε στο λάκκο που του έσκαψε η Μέρκελ, δίνοντάς του το Υπουργείο Ενέργειας και φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τους ίδιους τους ψηφοφόρους του. Η αποτυχία της Γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας να διαφοροποιηθεί απ' τη Δεξιά της Μέρκελ και των Βαυαρών συμμάχων της επηρεάζει εδώ και χρόνια όλη την Ευρώπη, στρέφει το τιμόνι σε νεοφιλελεύθερες λύσεις και μακροπρόθεσμα δυναμιτίζει όλο το μεταπολεμικό κοινωνικό οικοδόμημα. Στην Ελλάδα οι "ρεαλιστές" "εκσυγχρονιστές" του Σημίτη ακολούθησαν πρόθυμα, διαγκωνιζόμενοι ποιοί θα πρωτοανεβούν στα κότερα και χτίζοντας μια "ισχυρή οικονομία", που κατέρρευσε στην πρώτη διεθνή κρίση. Να δούμε λοιπόν μήπως μετά την αλλαγή στην Ελλάδα και τις ερχόμενες εκλογές στις χώρες της Ιβηρικής, το Βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ θ' αποτελέσει την αρχή του ξηλώματος της νεοφιλελεύθερης Γερμανικής Ευρώπης. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Τι θα ηλεκτροδοτεί τη Γερμανία αν κλείσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια; Τα αιολικά της, μαζί μ' αυτά της Δανίας; Ή μήπως τα πυρηνικά και τα υδροηλεκτρικά Ελβετίας, Γαλλίας, Τσεχίας, Βελγίου και το καλώδιο απ' τη Νορβηγία; Και κατά πόσο θα το δεχτεί αυτό η Γερμανική βιομηχανία; Μάλλον δεν πρόκειται να το δεχτεί και θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις. Άλλωστε κι ο ίδιος ο Γκάμπριελ το έχει πει, πως δεν γίνεται μαζί με τα πυρηνικά να κλείσουν και τα λιγνιτικά. Απ' την αλλη βέβαια, υπάρχει κι εκείνος ο στόχος για 40% μείωση των εκπομπών το 2020, που δεν πιάνεται με τίποτα. Να δούμε λοιπόν αν ο Γκάμπριελ θα καταφέρει να τετραγωνίσει τον κύκλο και να διασωθεί κι ο ίδιος. Το τελευταίο λιγάκι "χλωμό" το βλέπω ... 

"Επί του πιεστηρίου": η ανάρτηση είχε ολοκληρωθεί όταν χθες το βράδυ, μαζί με τα τραγούδια της Eurovision, ήλθαν τα πολύ τελευταία νέα απ' τη Γερμανία. Όπως μεταδίδει η FAZ, ο Γκάμπριελ προφανώς δεν θέλει να τα βάλει μόνος του με τη βιομηχανία και πετά το μπαλάκι ξανά στη Μέρκελ! Αναμένεται απόψε συνάντηση Γκάμπριελ-Μέρκελ για να συναποφασίσουν αλλαγή του στόχου και μείωση από 22 σε 16 εκατ. των τόννων CO2 που πρέπει να περικοπούν από την ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2020. Θα δοθεί επίσης μεγαλύτερη έμφαση σε εργοστάσια συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας. Η νέα πρόταση, του υφυπουργού ενέργειας Rainer Baake, θα στοχεύει να βάλει φόρο μόνο στα παλιά λιγνιτικά εργοστάσια, προκειμένου αυτά να υποκατασταθούν από νεότερα εργοστάσια λιθάνθρακα ή φυσικού αερίου, που έχουν λιγότερες εκπομπές CO2.

Ως φαίνεται, η Γερμανική Energiewende έχει πολλές ειδήσεις να μας δώσει ακόμα. Και μάλλον για ακόμα μια φορά οι μηχανικοί της BundesNetzAgentur (BNetzA), της αρχής που τελικά επιτρέπει ή όχι την απόσυρση εργοστασίων και φροντίζει για την ασφάλεια του εφοδιασμού, θα κληθούν να διορθώσουν τα λάθη των πολιτικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου