Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Νέο λιγνιτικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θεμελιώθηκε προχθές στην Πολωνία. Η Πτολεμαΐδα 5 πότε με το καλό;

Στις 18/5 έγινε η τελετή θεμελίωσης του νέου λιγνιτικού εργοστασίου Turow 11 στην Κάτω Σιλεσία της Πολωνίας, την πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην αξιοποίηση του δικού της λιγνίτη και λιθάνθρακα. Στην τελετή παραβρέθηκε η Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ewa Kopacz και εκπρόσωποι της Αναδόχου Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe (MHPSE, 55,38% των μετοχών), που θα κατασκευάσει το εργοστάσιο σε συνεργασία με την Πολωνική Budimex (22,31%) και την Ισπανική Técnicas Reunidas (22,31%).

"We base our energy security on our biggest treasure – coal" - Βασίζουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια στον πιο μεγάλο μας θησαυρό, το κάρβουνο" βροντοφώναξε η Πολωνή Πρωθυπουργός μιλώντας στην τελετή. Επεσήμανε πως μέχρι το 2030 θα ...
πρέπει να κλείσουν εργοστάσια συνολικής ισχύος 15GW, λόγω μεγάλης ηλικίας, χαμηλής απόδοσης και πιο αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών. 

Τι κάνουν λοιπόν οι Πολωνοί, για την αντικατάσταση των παλιών τους μονάδων; Βάζουν μήπως αιολικά & Φ/Β που τους πουλάνε οι γείτονές τους οι Γερμανοί; Μπα, οι Πολωνοί δεν έχουν μνημόνια. Στηρίζουν μήπως την ενεργειακή τους ασφάλεια σε εισαγωγές, απ' το άχρηστο αιολικό ρεύμα των γειτόνων τους Γερμανών & Δανών; Μπα, αν ήθελαν εισαγωγές έχουν απέναντι τα πυρηνικά Σουηδίας-Φινλανδίας, έχουν τα πολλά υδροηλεκτρικά της Σκανδιναβίας. Οι Πολωνοί στηρίζονται στις δικές τους, στις εγχώριες πηγές και η πιο πολύτιμη απ' όλες, "ο πιο μεγάλος θησαυρός" κατά την Πρωθυπουργό, είναι το δικό τους κάρβουνο: θεμελίωσαν το νέο εργοστάσιο στο Turow, ενώ ήδη κατασκευάζουν τη μονάδα 11 στο Kozienice (1075MW) με προοπτική λειτουργίας το 2017, τις μονάδες 5 & 6 στο Opole (2x900MW) με προοπτική λειτουργίας το 2018 & 2019 αντίστοιχα, τη μονάδα 7 στο Jaworzno (910MW) με προοπτική λειτουργίας το 2019. (Κάνουν επίσης κι ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου για συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας (450MW) στη Stalowa Wola).

Η νέα μονάδα στο Turow (500MW, η φωτογραφία απ' τη στιγμή της θεμελίωσης) αντικαθιστά παλιές μονάδες που αποσύρονται και προγραμματίζεται να είναι έτοιμη το 2019. "Το έργο που θεμελιώνουμε σήμερα είναι απ' τα πιο μοντέρνα στον κόσμο και θα εκπέμπει CO2 κατά 25% λιγότερο σε σχέση με τις παλιές μονάδες", είπε η Πρωθυπουργός."Η Πολωνία έχει την οικονομική δυνατότητα να αξιοποιήσει το θησαυρό της, το κάρβουνο, και την ίδια στιγμή να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, χάρη στις οποίες θα μειώσει τους ρύπους. Βασίζομαι στο Πολωνικό κάρβουνο. Χάρη σ' αυτό τον μεγάλο Πολωνικό θησαυρό σήμερα μπορούμε, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, να φροντίσουμε όχι μόνο για την υγεία και τον καθαρό αέρα, αλλά και να δώσουμε δουλειές στους Πολωνούς".

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Συνεχώς χρησιμοποιεί τη λέξη "treasure-θησαυρός" για το κάρβουνο η Πολωνή Πρωθυπουργός. Κι επειδή η Πολωνία δεν έχει μνημόνια, πρόσφατα καταψήφισε την πρόταση της Κομισιόν ν' αποσύρει το 2019 ποσότητες δικαιωμάτων εκπομπών CO2 απ' το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, προκειμένου να χειραγωγηθεί η τιμή. Δεν βρήκαμε πουθενά τι ψήφισε η Ελλάδα, αλλά καταψήφισαν επίσης η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η ...Κύπρος. Αυτές οι ψήφοι δεν ήταν αρκετές, στη Γερμανική Ευρώπη δεν είναι εύκολο να περάσει κάτι που να βάζει σε κίνδυνο τη Γερμανική βιομηχανία αιολικών & Φ/Β. 

"Θησαυρός" για την Πολωνική κυβέρνηση το κάρβουνό της, "μαύρος χρυσός-schwarze Gold" για τη Γερμανική κυβέρνηση ο λιγνίτης της, "king and paramount Lord of industry" και "black diamond "-"Βασιλιά και  κυρίαρχο ηγεμόνα της βιομηχανίας" και "Μαύρο Διαμάντι" χαρακτήρισε το κάρβουνο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, "Coal is good for humanity" - "το κάρβουνο είναι καλό για την ανθρωπότητα" δήλωσε απερίφραστα ο Αυστραλός Πρωθυπουργός. Οι χώρες που έχουν δικό τους κάρβουνο ξέρουν καλά την αξία του, είναι αυτό που στήριξε, στηρίζει και θα εξακολουθήσει να στηρίζει την οικονομική τους ανάπτυξη. 

Η Πολωνία έχει δικό της κάρβουνο, λιγνίτη και λιθάνθρακα, και το αξιοποιεί, ανανεώνοντας τις παλιές μονάδες. Όπως έκαναν και κάνουν πολλές άλλες χώρες, π.χ. Βουλγαρία και Τουρκία στη γειτονιά μας, με πρώτη και καλύτερη βέβαια τη Γερμανία. Στην Ελλάδα μια νέα λιγνιτική μονάδα ξεκινήσαμε να φτιάξουμε, για να ανανεώσουμε το δυναμικό που πάλιωσε πια, και την περνάμε από 40 κύματα. Πότε με το καλό θα θεμελιωθεί η Πτολεμαΐδα 5; Πότε θα δούμε τον Τσίπρα στην τελετή θεμελίωσης ν' αποκαλεί τον υπερπολύτιμο λιγνίτη μας ως το δικό μας μαύρο χρυσό;


2 σχόλια:

  1. Εχει τη σημασία του το reuters αναφέρει ότι οι χώρες που δεν ψήφισαν ήταν η Πολωνία Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η ...Κύπρος και η Ελλάδα όχι η Κροατία
    http://www.reuters.com/article/2015/05/13/us-eu-carbon-idUSKBN0NY18I20150513

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχετε δίκιο, το είχα δει, έψαξα στο ΥΠΕΚΑ και δεν έλεγε κάτι, γι' αυτό έγραψα "Δεν βρήκαμε τι ψήφισε η Ελλάδα". Μεταξύ PLATTS & Reuters εμπιστεύομαι περισσότερο το PLATTS, έδωσε την είδηση αυθημερόν κι είναι εξειδικευμένο στα ενεργειακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή