Δειτε κι εδώ

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Όταν πλημμυρίζει ακόμα και η Ατακάμα ...


Η έρημος της Ατακάμα στη Βόρεια Χιλή είναι ένα απ' τα πιο ξηρά και άνυδρα μέρη του πλανήτη κι είναι έτσι για εκατομμύρια χρόνια. Η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι μόλις 3,3 χιλιοστά βροχής και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ξηρασίας με 173 μήνες δίχως βροχή (από Οκτώβριο του 1903 έως Ιανουάριο του 1918. Συγκριτικά στην Αθήνα η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι περί τα 400 χιλιοστά και στο διάστημα 1899-2012 κυμάνθηκε από 151 έως 987 χιλιοστά). Στην περιοχή της ερήμου Ατακάμα βρίσκονται κάποια απ' τα ...
μεγαλύτερα μεταλλεία χαλκού και λιθίου του κόσμου και οι κάτοικοι έχουν προσαρμόσει τον τρόπο ζωής στη λογική της σπάνιας βροχής.

Ωστόσο φέτος το Μάρτιο τα πράγματα συνέβησαν κάπως διαφορετικά και μέσα σε λίγες ώρες συνέβη η μεγαλύτερη βροχόπτωση των τελευταίων 80 ετών, καθώς στις 26 Μαρτίου μέσα σε 12 ώρες έπεσαν 23 χιλιοστά βροχής. Για τα ελληνικά δεδομένα δεν ακούγεται πολύ, αλλά εκεί οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές, τα εκατομμύρια χρόνια σπάνιας βροχόπτωσης έχουν κάνει το έδαφος πολύ σκληρό και πετρώδες, χωρίς απορροφητική ικανότητα του νερού, με πρακτικά μηδενική ικανότητα "κατείσδυσης" του νερού. Χωρίς εδαφική κάλυψη και χωρίς φυτά, όλο το νερό της βροχής μετατράπηκε σε επιφανειακή απορροή. Ως αποτέλεσμα ο ποταμός Copiapo πλημμύρισε και κάλυψε με λάσπη δρόμους, σπίτια και βιομηχανικές περιοχές στις περιφέρειες Atacama και Coquimbo και στο δήμο της Antofagasta (πρακτικά όλη τη Βόρεια Χιλή). Η πλημμύρα άφησε πίσω της 23 νεκρούς και 57 αγνοούμενους, οπότε ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί. Οι εικόνες απ' τις πλημμυρισμένες περιοχές θυμίζουν την κατάσταση μετά τα τσουνάμι του 2004 στην Ταϊλάνδη  ή του 2011 στην Ιαπωνία. Κι έγιναν με "μόλις" 23 χιλιοστά βροχής!

Είχαν προηγηθεί ημέρες υψηλών θερμοκρασιών (εκεί είναι Νότιο ημισφαίριο και περί τις 25 μοίρες γεωγραφικό πλάτος) και καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Χιλή και όλοι περίμεναν οι βροχές να φέρουν λίγο δροσιά, αλλά τελικά έφεραν την καταστροφή: εκτός απ' τις ανθρώπινες απώλειες, κόπηκε το ρεύμα σε μεγάλες περιοχές και το δίκτυο ύδρευσης έπαθε μεγάλες ζημιές. Μερικές χιλιάδες άτομα χρειάστηκε να μετακινηθούν σε προσωρινούς καταυλισμούς, περιμένοντας την απόσυρση των νερών και την αποκατάσταση των δικτύων.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Όπως μαθαίνουν οι φοιτητές στα Πολυτεχνεία, ο σχεδιασμός των έργων πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη όχι μέσους όρους βροχόπτωσης, αλλά τουλάχιστον τη χειρότερη πλημμύρα που αναμένεται σε διάστημα ανάλογο της ζωής του έργου. Το κλίμα πουθενά δεν λειτουργεί με "μέσους όρους", λειτουργεί με διακυμάνσεις, άλλοτε ο καιρός θα είναι πιο ζεστός κι άλλοτε πιο κρύος, άλλοτε με περισσότερες βροχές ή και χιόνια κι άλλοτε με λιγότερες. Η πρακτική λοιπόν σχεδιασμού των έργων για τη χειρότερη αναμενόμενη καταιγίδα, με απλά λόγια λέγεται "προσαρμογή" του ανθρώπου στο κλίμα της κάθε περιοχής και συνιστά "κοινή λογική". Το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δισ. χρόνια και δεν μπορεί ποτέ να είναι σταθερό σ' ένα πλανήτη που διαρκώς αλλάζει, (αλλά που μεταβάλλεται στη γεωλογική κι όχι στην ανθρώπινη κλίμακα χρόνου).

Η αναπάντεχη βροχή στην Ατακάμα, η καθυστερημένη ανθοφορία των αμυγδαλιών στην Πτολεμαΐδα, όλα είναι ενδείξεις αλλαγής, αλλά τα τελευταία χρόνια, με την απάτη της "ανθρωπογενούς" κλιματικής αλλαγής, κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν πως το κλίμα πρέπει να είναι σταθερό και πρέπει να προσαρμόσουμε το κλίμα σ' εμάς, όχι να προσαρμοζόμαστε εμείς στο κλίμα. Και ρέουν δισεκατομμύρια σ' αυτή την προπαγάνδα, ενώ όποιος πει κάτι αντίθετο γίνεται δακτυλοδεικτούμενος, ως χρηματιζόμενος απ' το λόμπυ των ορυκτών καυσίμων. Βιώνουμε μια νέα εποχή "κλιματικού μακαρθισμού", που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε νέα "ιερά εξέταση". Αλλά η ανθρωπότητα προόδευσε στα χρόνια της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού με την ελευθερία της σκέψης, με τους ανθρώπους εκείνους που δεν υπέταξαν τη σκέψη τους στο "Πίστευε και μη ερεύνα". 

Η κατάπνιξη των ιδεών μόνο στο Μεσαίωνα οδήγησε ...





2 σχόλια:

  1. Α! Δεν το έχετε μάθει;
    Ξέρετε τι λένε τώρα οι θιασώτες της "υπερθέρμανσης του πλανήτη"; Ότι άλλη μια εκδήλωση της υπερθέρμανσης είναι οι πλημμύρες!!!!
    Βρέχει επειδή υπερθερμένεται. Σε λίγο το επόμενο σημάδι της υπερθέρμανσης θα είναι το χιόνι. Θα χιονίζει επειδή υπερθερμένεται!!! Τα άτομα προσπαθούν να παρουσιάσουν το άσπρο ως μαύρο. Από κει και πέρα είναι ευθύνη του καθενός να καταλαβαίνει τι βλέπουν τα μάτια του και να μην περιμένει από κάποιον "ειδήμονα" "ειδικό" ή τηλεπροπαγανδιστή επ' αμοιβή, να του πει τι βλέπει.

    Κάνετε εξαιρετική δουλειά παιδιά και μπράβο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Στην προπαγάνδα υπάρχει πάντα και αντίλογος, ευτυχώς ακόμα δεν μας έχουν φτάσει σε "Ιερή Εξέταση".

      Διαγραφή