Δειτε κι εδώ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ο κλιματικός δογματισμός μερίδας του επιστημονικού κόσμου αποτελεί πλέον κοινωνικό πρόβλημα.

Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τίτλο "Ο λιγνίτης είναι λάθος" του Γιάννη Φίλη, καθηγητή στον Τομέα Συστημάτων Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το εξαιρετικά συνοπτικό άρθρο αποπνέει δογματισμό και παραπλανητική χρήση στοιχείων, για τα οποία δεν παρέχεται οποιαδήποτε τεκμηρίωση, αποκαλύπτοντας την παθογένεια που χαρακτηρίζει το δημόσιο διάλογο για την κλιματική αλλαγή τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

"Η άρνηση της πραγματικότητας της κλιματικής αλλαγής είναι από τις πλέον επικίνδυνες για την κοινωνία. Η επιστήμη είναι σαφής" μας λέει ο καθηγητής, με το ίδιο ύφος αυθεντίας που θα ...
μπορούσε να μας πει "Η άρνηση της πραγματικότητας της τρόικας είναι επικίνδυνη για την κοινωνία". Από ένα πανεπιστημιακό καθηγητή περιμένει κανείς ν' ακούσει ενθάρρυνση για έρευνα, για αμφισβήτηση, όχι για υποταγή της σκέψης σε συγκεκριμένα καλούπια. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα έδειχνε στον καθηγητή των Συστημάτων Παραγωγής π.χ. πως μερικές δεκάδες χιλιάδες κάτοχοι διδακτορικών σε τομείς που σχετίζονται περισσότερο με τη γη και το κλίμα είναι εντελώς αντίθετοι στην τρέλα της θεωρίας της "κλιματικής αλλαγής". Ως ευγενική συνεισφορά λοιπόν στην ενημέρωση του πανεπιστημιακού καθηγητή καταθέτουμε το άρθρο "Science or Science Fiction? Professionals’ Discursive Construction of Climate Change", που δημοσιεύθηκε το 2013 στο περιοδικό "Organization Studies" κι όπου συνεργαζόμενοι επιστήμονες από Πανεπιστήμια του Καναδά & της Αυστρίας/Δανίας έκαναν μια έρευνα για την αποδοχή της θεωρίας της "κλιματικής αλλαγής" μεταξύ γεωεπιστημόνων και μηχανικών. Ω του θαύματος, μόλις μας τελείωσε εκείνο το περίφημο "97% των επιστημόνων θεωρεί τον άνθρωπο ως υπαίτιο της κλιματικής αλλαγής", το ποσοστό πέφτει στο σεβαστό μεν 36%, αλλά πιο σεβαστό είναι το 64% με διαφορετική άποψη, την ίδια στιγμή που το ποσοστό που δέχεται πως το κλίμα αλλάζει φθάνει το 99,5%. Και τα πολύ καλά αγγλικά του κ. Φίλη θα του επιτρέψουν να μη χρειάζεται μετάφραση για το εδάφιο του άρθρου "The proportion of papers found in the ISI Web of Science database that explicitly endorsed anthropogenic climate change has fallen from 75% (for the period between 1993 and 2003) as of 2004 to 45% from 2004 to 2008, while outright disagreement has risen from 0% to 6%", που δείχνει την αυξανόμενη απόσταση της επιστημονικής κοινότητας απ' την "αυθεντία του IPCC" του ΟΗΕ.

Ο κ.Φίλης αναγορεύει την Παγκόσμια Τράπεζα σε επιστημονικό φορέα, απομονώνει κινδυνολογικά μια πιθανότητα ανόδου της θερμοκρασίας το 2100 ως προς το 1900 (η πιθανότητα να μην αυξηθεί η θερμοκρασία είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερη, αλλά δεν το λέει κανείς), χωρίς πουθενά να εξηγεί γιατί οι θερμοκρασίες του 1900 είναι πιο καλές για μας και δεν είναι π.χ. οι θερμοκρασίες του 5ου-4ου αιώνα π.Χ., τότε που οι Αθηναίοι έκτιζαν τον Παρθενώνα και στη Μακεδονία ο Μέγας Αλέξανδρος κυνηγούσε λιοντάρια, σ' ένα κλίμα σαφώς πιο ζεστό απ' το σημερινό. Μιλά για "κοινωνικό χάος όταν δεκάδες εκατομμύρια φτωχών θα εγκαταλείπουν τις βυθισμένες στο νερό πατρίδες τους", αλλά δεν αναφέρει πουθενά για το πώς θα έχει εξελιχθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός απ' το 1900 μέχρι το 2100. Ποιος σας είπε κ. Φίλη πως αν ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σε περιοχές στο υψόμετρο της θάλασσας, όπως π.χ. η Νέα Ορλεάνη, το Μπαγκλαντές ή οι ατόλες του Ειρηνικού, πρέπει η ανθρωπότητα να ελέγξει το κλίμα για να μην ανεβεί η στάθμη της θάλασσας, προκειμένου να μην εγκαταλείψουν το Μπαγκλαντές οι κάτοικοί του; Για την περίπτωση που δεν το έχετε αντιληφθεί, η Μεσόγειος είναι ήδη γεμάτη από μετανάστες που θαλασσοπνίγονται, όχι λόγω "κλιματικής αλλαγής", αλλά από απελπισμένους που θέλουν να ξεφύγουν απ' τη φτώχεια και τους πολέμους. Το κέντρο της Αθήνας του 2015 δεν έχει καμιά σχέση με το 1985, είναι πια γεμάτο μετανάστες: η κλιματική αλλαγή φταίει ή η εκρηκτική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα σε 30 χρόνια;

"Η Κόστα Ρίκα, με 5 εκατομμύρια κατοίκους, χρησιμοποιεί 100% ΑΠΕ. Εμείς με τόσο ήλιο συνεχίζουμε την παρωχημένη και καταστροφική πολιτική των ορυκτών καυσίμων", μας λέει ο κ.Φίλης. Τι είναι εκείνο το κρίσιμο που αποκρύπτει, το οποίο ίσως και να αγνοεί; Ότι και η τροπική Κόστα Ρίκα έχει ήλιο, αλλά η ηλεκτροδότησή της είναι κατά 82% από υδροηλεκτρικά και 10% γεωθερμία από ηφαίστεια, δεν είναι απ' τον ήλιο. Η πλήρης διαστρέβλωση της εικόνας κάτω απ' το γενικό όρο "ΑΠΕ" ασφαλώς και δεν συνιστά προτέρημα για πανεπιστημιακό δάσκαλο.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

"Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μπορούν να καλύψουν όλες τις ενεργειακές ανάγκες μας." μας λέει ο κ. Φίλης. Σοβαρά; Ξεκινήστε λοιπόν απ' τα εύκολα, απ' το σπίτι σας στην Κρήτη, το οποίο, αν δεν το γνωρίζετε, έχει πολύ μικρότερες ενεργειακές ανάγκες από ένα σπίτι στην Τρίπολη, στις Σέρρες, στην Καστοριά, που κι αυτά είναι στην Ελλάδα. Όταν το καταφέρετε, καλό είναι να μας πείτε με αν με τον ήλιο και τον άνεμο μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σε φορτίο βάσης, αυτό που χρειάζεστε για να έχετε οποιαδήποτε σοβαρή βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα. Αν μπορείτε με τον ήλιο και τον άνεμο να δουλέψετε τσιμεντάδικα, διυλιστήρια, μεταλλουργίες. Όλες οι χώρες του πλανήτη θα ήθελαν να έχουν τα υδροηλεκτρικά της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης, της Νορβηγίας, του Νιαγάρα, για να μη χρειάζονται ορυκτά καύσιμα, αλλά δυστυχώς δεν τα έχουν.

Ο λιγνίτης λοιπόν δεν είναι λάθος, είναι ευλογία για τη χώρα να έχει ορυκτό πλούτο. Όμως το να εγκαταλείπει ο επιστημονικός κόσμος τις αρχές της έρευνας και να δογματίζει σίγουρα είναι λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου