Δειτε κι εδώ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Κουίζ: ποιας "φίλης και συμμάχου" χώρας η υποκρισία στην ενεργειακή πολιτική απογειώθηκε το 2014;

Υπάρχει μια χώρα που στα φανερά πρωτοστατεί στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας και πιέζει, πάντα στα φανερά, για να μειωθεί η Ευρωπαϊκή εξάρτηση απ' το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ίδια αυτή χώρα έχει απευθείας αγωγό αερίου απ' τη Ρωσία. Και η ίδια αυτή χώρα κατά το 2014 αύξησε τις εισαγωγές της σε ρωσικό λιθάνθρακα, κατάλληλο για ηλεκτροπαραγωγή, σε 13,7 εκατ. τόνους (από 13,1 εκατ. τόννους το 2013).

Υπάρχει μια χώρα που έχει κάνει προμετωπίδα της πολιτικής της την κλιματική αλλαγή και την προώθηση των ...
αιολικών & Φ/Β, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές CO2 και "να σωθεί ο πλανήτης". Με την οικονομική και πολιτική ισχύ της έχει επιβάλλει αυτή την πολιτική στους "φίλους και εταίρους" της. Αλλά η ίδια αυτή χώρα το 2014 έκανε ρεκόρ όλων των εποχών στην εισαγωγή λιθάνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή!

Για ποια χώρα μιλούμε και στις δυο πιο πάνω περιπτώσεις; Μα φυσικά για τη Γερμανία, που το 2014 εισήγαγε 56,2 εκατ. τόνους λιθάνθρακα, 6,2% περισσότερο απ' το 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Γερμανών Εισαγωγέων Κάρβουνου. Η αύξηση εισαγωγών κάρβουνου για ηλεκτροπαραγωγή ήταν 5% ως προς το 2013, στα 41,9 εκατ. τόνους, ενώ η εισαγωγή κάρβουνου κατάλληλου για μεταλλουργικό κωκ αυξήθηκε 15%, στα 11,7 εκατ. τόνους.

Οι εισαγωγές κάρβουνου της Γερμανίας από ΗΠΑ και Κολομβία μειώθηκαν κατά 7,8% και 26,2% ή σε 11,1 εκατ. τόνους και 7,4εκατ. τόνους αντίστοιχα, με τις ποσότητες να αναπληρώνονται από το ρώσικο κάρβουνο.

Το πρόσθετο κάρβουνο χρειάζεται και τα ανάλογα δικαιώματα εκπομπών CO2, γι' αυτό και στα μέσα Μαρτίου η Γερμανία πούλησε 3,198 εκατ. δικαιώματα, σε μέση τιμή 6,70€/t CO2. Η πώληση έγινε με δημοπρασία, μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ΕΕΧ της Λειψίας. Και εύλογα γεννάται η απορία: αφού η Κομισιόν προτίθεται σύντομα να αποσύρει (backloading) δικαιώματα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων τόνων CO2 για να χειραγωγήσει την τιμή τους προς τα πάνω, γιατί "βιάστηκε" η Γερμανία να πουλήσει και δεν περίμενε να πουλήσει μετά την απόσυρση, σε υψηλότερη τιμή; Χρειαζόταν μήπως τα χρήματα; Προφανώς όχι, η κρίση του Ευρωπαϊκού Νότου έχει οδηγήσει τα Γερμανικά ομόλογα σε πολύ χαμηλές αποδόσεις.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Όπως είδαμε στις 12/3, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), παρά την εγκατάσταση 62,34GW αιολικών & Φ/Β, το 2012 η Γερμανία είχε απ' τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής σχεδόν τις ίδιες εκπομπές CO2 με το 1991, αμέσως μετά την ενοποίηση Δυτικής & Ανατολικής Γερμανίας. Το 2013 η Γερμανία έκανε νέο ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη. Το 2014 κάνει νέο ρεκόρ εισαγωγών λιθάνθρακα. Πώς νομίζετε ότι εξελίχθηκαν οι εκπομπές της Γερμανίας το 2013-14, που ο ΕΟΠ δεν έχει εμφανίσει ακόμα τα επίσημα στοιχεία; Ακριβώς, πολύ σωστά μαντέψατε, οι εκπομπές CO2 της Γερμανίας τραβούν την ανηφόρα, αλλά κατά τα λοιπά "σώζει τον πλανήτη". Και μια που σε λίγο έρχεται η Μεγάλη Εβδομάδα, να τους το πούμε "ευαγγελικά": Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριτές!

Και το "κερασάκι στην τούρτα": οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας καλά κρατούν, η Ελλάδα δεν είναι καλό να συζητά για ενεργειακά θέματα με τη Ρωσία, αλλά, όταν τα κρύα "έσφιξαν" στις αρχές Μαρτίου, η παροχή του Ρωσο-Γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream υπερδιπλασιάστηκε, φθάνοντας τα 100 εκατ. κυβ. μέτρα ημερησίως, στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ απ' τα μέσα Ιανουαρίου ο ρυθμός είχε πέσει στα 48 εκατ. κυβ. μέτρα ημερησίως. "Κακή" η Ρωσία, αλλά όχι και να ξεπαγιάσουν οι Γερμανοί!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου