Δειτε κι εδώ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Για ποιο λόγο ο Ντάισελμπλουμ ακύρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών στην Ολλανδία;

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συζητούνταν χρόνια στην Ολλανδία, χωρίς συμφωνία των κομμάτων. Ωστόσο, τον Ιούνιο 2011 η Ολλανδική κυβέρνηση μειοψηφίας Λαϊκού Κόμματος-Χριστιανοδημοκρατών εκπόνησε ένα νέο ενεργειακό σχεδιασμό, προκειμένου να προσαρμόσει την πολιτική της στους στόχους της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το 2020. Τμήμα αυτού του σχεδιασμού ήταν η μερική ιδιωτικοποίηση (πώληση πακέτων μειοψηφίας) δυο μεγάλων ...
ενεργειακών εταιρειών, του διαχειριστή δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου Gasunie (GTS) και του διαχειριστή δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας TenneT.

Ο TenneΤ δεν είναι καμιά μικρή εταιρεία, έχει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού στην Ολλανδία και μεγάλο μέρος της Γερμανίας, καθώς το 2009 απέκτησε το δίκτυο της μεγάλης Γερμανικής Ε.Οn, που καλύπτει περίπου το 1/3 της Γερμανίας, απ' τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι το Μόναχο. Μοναδικός μέτοχος της TenneT Holding B.V. είναι το Υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας.

Μέσα στην τρέχουσα δεκαετία ο TenneΤ σκοπεύει να επενδύσει περίπου 5 δισ. ευρώ στην Ολλανδία και περίπου 8 δισ. ευρώ στη Γερμανία. Το πακέτο μειοψηφίας που σχεδίαζαν να πουλήσουν υπολόγιζαν να τους αποφέρει περίπου 500 εκατ. ευρώ, πολύ λίγα μπροστά στο μεγάλο επενδυτικό τους πρόγραμμα. Σε πρώτη προτεραιότητα χρειάζονταν έργα σύνδεσης ηλεκτροπαραγωγής από το λιμάνι του Ρότερνταμ, βασικού οικονομικού "πνεύμονα" της Ολλανδίας και μεγάλου τέρμιναλ λιθάνθρακα, προς το δίκτυο. Χρειάζονταν επίσης έργα σύνδεσης αιολικών πάρκων στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας.

Δυο χρόνια μετά την ανακοίνωση των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια, η Ολλανδική κυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος-Εργατικών, που προέκυψε απ’ τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2012, "ανέκρουσε πρύμναν" και τον Οκτώβριο 2013 ανακοίνωσε πως διακόπτει τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων: "The government has decided not to part-privatise Gasunie and Tennet, reconfirming the importance of public ownership of our gas and electricity networks. However, forms of strategic cooperation through cross-holdings, with other network operators certified under EU rules, are being studied. Any transaction will first be discussed with the House of Representatives. - Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ιδιωτικοποιήσει μερικά τη Gasunie και τον Tennet, επαναβεβαιώνοντας τη σπουδαιότητα της δημόσιας ιδιοκτησίας των δικτύων μας στο αέριο και τον ηλεκτρισμό. Ωστόσο εξετάζονται μορφές στρατηγικής συνεργασίας μέσω ανταλλαγής μετοχών με άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές δικτύων. Κάθε τέτοια ανταλλαγή θα συζητηθεί πρώτα στη Βουλή των Αντιπροσώπων". 

Εισηγητής της νέας "Κεντρικής Πολιτικής στη Δημόσια Ιδιοκτησία 2013" ήταν ο -προερχόμενος απ’ τους Εργατικούς- τότε Υπουργός Οικονομικών και σημερινός Πρόεδρος του Eurogroup, ο πολύ γνωστός μας και στην Ελλάδα Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: "The reason why we have these companies is the public interest. - Ο λόγος που έχουμε αυτές τις εταιρείες είναι το δημόσιο συμφέρον."

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή του νέου Υπουργού ΠΑΠΕΝ ήταν σαφείς: σταματά κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης  του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Αυτό ασφαλώς και δεν άρεσε στα "κοράκια" και τους "γύπες" που ορέγονταν τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ και βλέπουμε καθημερινά να γκρινιάζουν τα διάφορα "παπαγαλάκια" τους, να επικαλούνται "κανόνες της ΕΕ" και "συμφωνίες των μνημονίων", αυτές που απέρριψε ο Ελληνικός λαός στις 25/1. Μια καλή απάντηση λοιπόν στη γκρίνια είναι πως θα κάνουμε ό,τι έκαναν πριν μόλις 1,5 χρόνο κι οι Ολλανδοί, "θα επαναβεβαιώσουμε τη σπουδαιότητα της δημόσιας ιδιοκτησίας των δικτύων μας στον ηλεκτρισμό"! Η χρεοκοπία δεν αποτελεί άλλοθι για να ξεπουληθούν τα ασημικά της χώρας, όπως θέλουν οι δανειστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, προηγούνται άλλα πράγματα, όπως π.χ. ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, η φορολόγηση των κρυφών εισοδημάτων της λίστας Λαγκάρντ-Λουξεμβούργου-Λιχτενστάιν-κλπ, η φορολόγηση της ολιγαρχίας, η επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, κλπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου