Δειτε κι εδώ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Νέα στοιχεία απ' τη Γερμανία επιβεβαιώνουν το αξεπέραστο αδιέξοδο της αιολικής παράνοιας.

Η Βάδη-Βιρτεμβέργη είναι το ΝΔ κρατίδιο της Γερμανίας, με πρωτεύουσα τη Στουτγάρδη. Όπως σ' όλη τη Γερμανία, έτσι και σ' αυτή την περιοχή έχουν εγκαταστήσει πολλές ανεμογεννήτριες: στην αρχή του 2014 υπήρχαν 396 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 675MW και το Μάιο προστέθηκε μια ακόμα, ισχύος 3MW. Τι παρήγαγαν στην πράξη αυτές οι ανεμογεννήτριες το 2014; Συνολικά 699.564 MWh, αλλά το νούμερο δεν έχει και τόση σημασία, αντίθετα έχει πολύ μεγάλη σημασία η ...
κατανομή αυτής της παραγωγής στο χρόνο και δείτε στην εικόνα τα διαγράμματα της κατανομής για κάθε ένα μήνα του 2014. 

Ένα έτος έχει 365 μέρες, δηλαδή 8760 ώρες. Σύμφωνα με την ανάλυση της λειτουργίας των ανεμογεννητριών, που παρουσιάζει το Europäisches Institut für Klima und Energie (ΕΙΚΕ), στη διάρκεια του 2014:
  • επί 339,75 ώρες υπήρχε άπνοια και μηδενική παραγωγή,
  • επί 1403,50 ώρες (16% του συνολικού χρόνου του έτους) η αποδιδόμενη ισχύς ήταν κάτω των 7MW (1% της ονομαστικής),
  • επί 3614 ώρες, (41,3% του συνολικού χρόνου του έτους) η αποδιδόμενη ισχύς ήταν κάτω του 5% της ονομαστικής, και 
  • επί 5308 ώρες (60,6% του συνολικού χρόνου του έτους) η αποδιδόμενη ισχύς ήταν κάτω του 10% της ονομαστικής. 
Μόνο για 294,3 ώρες (3,4% του συνολικού χρόνου του έτους) η αποδιδόμενη ισχύς ήταν άνω του 50% της ονομαστικής.


Στο διάγραμμα βλέπουμε τη μορφή της κατανομής της αποδιδόμενης ισχύος (οριζόντιος άξονας) στην διάρκεια του έτους (κατακόρυφος άξονας). Μια τυπική μορφή εκθετικής κατανομής, που δεν υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση να εξομαλυνθεί ποτέ και να προσαρμοστεί στη μορφή της καμπύλης ζήτησης φορτίου. Την ίδια στιγμή η αγωνιώδης καθημερινή προσπάθεια όλων των διαχειριστών ηλεκτρικών συστημάτων, απανταχού της γης, είναι να προσθέσουν στο σύστημα ή να αφαιρέσουν από αυτό πηγές παραγωγής παρακολουθώντας τη μεταβολή της ζήτησης, δηλαδή τη μεταβολή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Τα ευρήματα αυτά βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τα ευρήματα αντίστοιχων Βρετανικών, που είχαμε παρουσιάσει τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο: όχι μόνο η εγγυημένη αποδιδόμενη ισχύς των αιολικών είναι εξαιρετικά χαμηλή, αλλά η κατανομή της στο χρόνο είναι τόσο τυχαία, που καθιστά απολύτως απαραίτητη την ύπαρξη "στρεφόμενων εφεδρειών" από αξιόπιστα θερμικά εργοστάσια, που θα καλύψουν, άμεσα κι όχι μετά από μια-δυο μέρες, την αιφνίδια και ταχεία απώλεια της αιολικής ισχύος. Κυριολεκτικά "άνθρακες ο θησαυρός" των αιολικών! Οι άνθρακες που πρέπει να καίγονται, προκειμένου να έχουν ρεύμα τα νοικοκυριά και η βιομηχανία.

Για όσους παρακολουθούν το ιστολόγιο τα νέα της Βάδης-Βιρτεμβέργης δεν είναι φυσικά κάτι το καινοφανές, καθώς ταυτίζονται με τα ευρήματα του Wind Report 2005 της μεγάλης γερμανικής ΕΟn, ταυτίζονται με τα ευρήματα της έκθεσης "The Limits of Wind Power" του αμερικανικού Reason Foundation και με την παραδοχή του δικού μας ΑΔΜΗΕ, στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, που για τα αιολικά δέχεται αξιοπιστία 10% (και μάλλον πολύ δέχεται). Το Σεπτέμβριο είχαμε δει το πρωτοφανές φιάσκο των Βρετανικών υπεράκτιων αιολικών, όπου με 534MW περισσότερη ισχύ τον Ιούνιο 2014 είχαν 22% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τον Ιούνιο 2013, και, βέβαια, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε το φιάσκο των αιολικών στα Ελληνικά νησιά, να αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς, με επιδοτήσεις που τις πληρώνουμε όλοι μας, και να μειώνεται η παραγόμενη ενέργεια!

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χρεοκοπημένης χώρας δεν μπορεί να γίνει χωρίς ανασυγκρότηση της ηλεκτροπαραγωγής, που τα τελευταία 15 χρόνια μεθοδικά και σταδιακά μεταβιβαζόταν σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Κι από μια "διαβολεμένη σύμπτωση", τα τελευταία χρόνια όποια πέτρα και να σήκωνες στον κρατικό μηχανισμό έβρισκες από κάτω ανθρώπους που ήταν κοντά, πολύ κοντά, σε ένα συγκεκριμένο όμιλο. Τι θα κάνει λοιπόν η νέα κυβέρνηση; 

Κι όσο για τη Στουτγάρδη, που είναι ενεργειακά πολύ πεινασμένη και βλέπει με τρόμο να πλησιάζει το 2022 και το κλείσιμο των πυρηνικών, ας φροντίσει να βάλει θερμικές μονάδες ή να συνδεθεί με καλώδια με τη διπλανή Ελβετία, που έχει πυρηνικά και πολλά υδροηλεκτρικά, για να σιγουρευτεί πως θα έχει ρεύμα. Γιατί αν περιμένει απ' τα αιολικά, σώθηκε! Και μπορεί οι ανεμογεννήτριες να μοιάζουν πολύ με το σήμα της Μερσεντές, που εκεί έχει το αρχηγείο και τα κύρια εργοστάσια, αλλά χωρίς ρεύμα για τη βιομηχανία η Μερσεντές θα αποτελέσει μια μακρινή ανάμνηση!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου