Δειτε κι εδώ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Έτσι θα "σκάσει" η εγκληματική ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας στα χέρια του Σύριζα. Το ΥΠΑΠΕΝ ακούει;


Για όποιον είναι νέος και δεν ξέρει τι δείχνει η φωτογραφία, είναι το κύριο μέσο φωτισμού των σπιτιών πριν 50-60 χρόνια, πριν η ΔΕΗ, βασισμένη στο "βρώμικο" λιγνίτη, φέρει τον ηλεκτρισμό σ' όλη τη χώρα. Είναι γκαζόλαμπες, με γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο, και καλό είναι να τις μαθαίνουν οι νέοι, μπορεί υπό προϋποθέσεις να τους φανούν χρήσιμες κατά το 2019, όπως θα δούμε σήμερα.

Το 2019 είναι κοντά, πολύ κοντά αν το δει κανείς με όρους ...
προγραμματισμού κι εκτέλεσης έργων ηλεκτροπαραγωγής. Και μια που οι τελευταίες εκλογές έγιναν τον Ιανουάριο 2015, αν η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία θα πρέπει το 2019 να παραδώσει τη χώρα στην επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Τα τελευταία χρόνια βέβαια καμιά κυβέρνηση δεν εξάντλησε την τετραετία, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς εκ των προτέρων. Πάντως, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην ηλεκτροπαραγωγή σήμερα, δεν αποκλείεται η άφρων ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας να "σκάσει" στα χέρια του Σύριζα το 2019 και η χώρα να μην έχει επάρκεια ρεύματος τα βράδια!

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα αν ξαναδιαβάσουμε προσεκτικά τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ (εφεξής "Μελέτη"), που πρώτο το ιστολόγιο παρουσίασε στις 15 Ιανουαρίου 2014. Στη σελίδα 6 βλέπουμε πως απ' το 2017 θα λειτουργεί η διασύνδεση Κυκλάδων κι απ' το τέλος 2019 η διασύνδεση της Κρήτης, επομένως τα φορτία του διασυνδεμένου συστήματος θα είναι αυξημένα ακόμα κι αν συνεχιζόταν οι μνημονιακές υφεσιακές πολιτικές.

Πάμε στη σελίδα 16, παρ. 4.2.2, να δούμε τις "Νέες εντάξεις" θερμικών Μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2020 και διαβάζουμε πως για τους σκοπούς αυτής της Μελέτης έχουν ληφθεί υπόψη οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, (417 MW, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία), συνδυασμένου κύκλου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, (811 MW, ολοκληρώνεται και βρίσκεται σχετικά κοντά στο να λειτουργήσει), λιγνιτική της ΔΕΗ, (620 MW) στην Πτολεμαΐδα (το 2019, βλ. σελ. 21, αλλά δεν έχει ξεκινήσει καν ακόμα να κατασκευάζεται). Προσφορές Σύνδεσης που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν για άλλους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής δεν αναμένεται να υλοποιηθούν, τουλάχιστον στο χρονικό ορίζοντα της Μελέτης, λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Στην ίδια σελίδα 16, λίγο πιο κάτω, παρ. 4.2.3,  βλέπουμε τις "Αποσύρσεις Μονάδων" στην περίοδο μέχρι το 2020: είναι οι Μονάδες 8 & 9 του Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι με φυσικό αέριο, οι Μονάδες 3 & 4 του Αλιβερίου με μαζούτ, οι Μονάδες 1 & 2 του Λαυρίου με μαζούτ, η Μονάδα 3 του Λαυρίου με φυσικό αέριο, οι Μονάδες της ΛΙΠΤΟΛ με λιγνίτη και οι Μονάδες 2,3 & 4 της Πτολεμαΐδας με λιγνίτη. Οι Μονάδες αυτές έχουν ήδη αποσυρθεί, ακόμα και η Μονάδα 4 της Πτολεμαΐδας, που θεωρούνταν στη Μελέτη πως θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το 2017 κι εξεταζόταν το σενάριο πρόωρης απόσυρσης το 2016, "αποσύρθηκε" πολύ πρόωρα, το Νοέμβριο 2014, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τις μονάδες 3 & 4.

Και συνεχίζει η Μελέτη: "Επιπλέον των μονάδων του Πιν. 4.3, εκτιμάται ότι περί το 2020 είναι πιθανό να αποσυρθούν και οι λιγνιτικές μονάδες Αμύνταιο Ι και ΙΙ, 273 MW έκαστη, καθώς και όλες οι μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς (σύνολο 1110 MW). Οι υποθέσεις αυτές εξετάζονται υπό τη μορφή σεναρίων."

Στις σελίδες 18-19 βλέπουμε επίσης πως η Μελέτη θεωρεί πως στο εξεταζόμενο διάστημα θα ενταχθούν ο ΥΗΣ Ιλαρίωνα (ολοκληρώθηκε), και τέσσερις ΥΗΣ στον Αχελώο: Μεσοχώρας (160MW), Συκιάς (126,5MW), Πευκόφυτου (160MW) και Αυλακίου (60MW). Ωστόσο οι τρεις πρώτοι και πολύ σημαντικοί ΑΗΣ συνδέονται με τα πολύπαθα έργα εκτροπής του Αχελώου και η ένταξή τους στο σύστημα εξαρτάται απ' την τύχη της εκτροπής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στη σελίδα 20 βλέπουμε σενάρια διείσδυσης ΑΠΕ και είναι πολύ ενδιαφέρον πως κανένα απ' τα σενάρια δεν είναι η πρόβλεψη κατανομής στις τεχνολογίες ΑΠΕ της Υπ. Απόφασης της Μπιρμπίλη ο 2010, καθώς προφανώς ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να την πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων και να εξετάσει σενάρια με περισσότερα Φ/Β και πολύ λιγότερα απ' τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά: 2800-3000MW αιολικά "βλέπει" για το 2020 ο ΑΔΜΗΕ, έναντι των 7500MW που λέει η απόφαση της Μπιρμπίλη.

Το τι θα συμβεί τελικά το 2019 εξαρτάται ακριβώς απ' αυτά τα "σενάρια", που αφορούν την απόσυρση του ΑΗΣ Αμυνταίου και του ΑΗΣ Καρδιάς, όπως τα βλέπουμε στη σελίδα 22: " Τέλος, για το έτος 2020 εξετάζονται περαιτέρω εναλλακτικά σενάρια επιπλέον απόσυρσης θερμικών μονάδων, τα οποία αφορούν τη διαθεσιμότητα των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου και του ΑΗΣ Καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα, για το έτος 2020 εξετάζονται τα κάτωθι εναλλακτικά σενάρια:
Σενάριο 1: Οι μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Αμυνταίου, ισχύος 273 MW έκαστη, δεν είναι διαθέσιμες κατά τα χρονικά σημεία αναφοράς.
Σενάριο 2: Οι μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Αμυνταίου και οι μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς, ισχύος 275 MW έκαστη δεν είναι διαθέσιμες κατά τα χρονικά σημεία αναφοράς.
Σενάριο 3: Οι μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Αμυνταίου και οι μονάδες 1 - 4 του ΑΗΣ Καρδιάς δεν είναι διαθέσιμες κατά τα χρονικά σημεία αναφοράς."

Ποιο το αποτέλεσμα της διερεύνησης; Πάμε στη σελίδα 36 και διαβάζουμε: "Στην περίπτωση ταυτόχρονης απόσυρσης όλων των μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς (Εναλλακτικό Σενάριο 3) για την κάλυψη των βραδινών αιχμών (τόσο της χειμερινής, όσο και της θερινής περιόδου) απαιτείται αξιοποίηση του συνόλου της ικανότητας εισαγωγών των διασυνδέσεων καθώς οι απαραίτητες εισαγωγές κυμαίνονται μεταξύ 1950 – 1990 MW για το ‘Βασικό Σενάριο’ και μεταξύ 1770 – 1810 MW για το ‘Αισιόδοξο Σενάριο’."

Αυτό το συμπέρασμα προϋποθέτει την ένταξη και λειτουργία της νέας λιγνιτικής Μονάδας Πτολεμαϊδα 5 απ' το 2019. Αφαιρέστε την Πτολεμαϊδα 5 απ' το ισοζύγιο, αφαιρέστε 660MW (620MW καθαρά) αξιόπιστης λιγνιτικής ενέργειας και θα δείτε πως πρόκειται για σενάριο μπλακ-άουτ τα βράδια! Ή για να το πούμε πιο κομψά, σενάριο που οδηγεί σε "λήψη μέτρων διακοψιμότητας φορτίου". Ή για να το πούμε λιγότερο κομψά, είναι σενάριο για να "σκάσει"η ηλεκτροπαραγωγή της χώρας στα χέρια της τότε κυβέρνησης, μετά από 4 χρόνια κυβέρνησης Σύριζα, που θα πληρώσει τις αμαρτίες της 15ετίας 2000-2014. Κι αν δεν ενταχθούν στο σύστημα και τα υδροηλεκτρικά της εκτροπής του Αχελώου, η κατάσταση χειροτερεύει περισσότερο ...

Πόσες πιθανότητες έχει να υλοποιηθεί το σενάριο αυτό; Εξαρτάται απ' τον τρόπο εφαρμογής της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ (Industrial Emissions Directive - IED), "περί βιομηχανικών εκπομπών", η οποία μεταφέρθηκε στο εθνικό δίκαιο με την ΚΥΑ 36060/1155/Ε.103 (ΦΕΚ τ.B 1450/14.06.2013). Τον Οκτώβριο 2013, με την Απόφαση Δ.Σ. 28/23.10.2013, η ΔΕΗ αποφάσισε την ένταξη στο προβλεπόμενο απ' την Οδηγία (άρθρο 33) και την ΚΥΑ (άρθρο 29) καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 17.500 ωρών ανά καπνοδόχο για τη χρονική περίοδο 01.01.2016 - 31.12.2023 τόσο του ΑΗΣ Αμυνταίου όσο και του ΑΗΣ Καρδιάς. Αποφάσισε επίσης την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων στις Μονάδες Ι έως V του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για τη συμμόρφωση μέχρι 30.6.2020 με τους στόχους του Μεταβατικού Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ).

Το πρόβλημα λοιπόν είναι πως οι 17.500 ώρες για τους ΑΗΣ Αμυνταίου & Καρδιάς στο διάστημα 1.1.2016-31.12.2023 είναι λίγες, πολύ λίγες: 17.500ώρες/8 έτη=2.187,5 ώρες/έτος, είναι μόλις 91 ημέρες (τρεις μήνες) ανά έτος και καμινάδα. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο απ' το γεγονός πως οι πόλεις του Αμυνταίου (συν Οικισμοί Λεβαίας & Φιλώτα) και της Πτολεμαΐδας ζεσταίνονται το χειμώνα με τηλεθέρμανση απ' τους αντίστοιχους ΑΗΣ κι οι περιοχές αυτές παγίως χρειάζονται θέρμανση τουλάχιστον επτά (7) και συχνά οκτώ (8) μήνες το χρόνο. Το Σενάριο 3 λοιπόν, της ταυτόχρονης απόσυρσης του ΑΗΣ Αμυνταίου και του ΑΗΣ Καρδιάς, αρχίζει και γίνεται σχεδόν εφιαλτική πραγματικότητα.

Το πιο "ωραίο" σας το έχουμε κρατημένο για το τέλος: στα πλαίσια της "απελευθερωμένης" αγοράς η ΔΕΗ θεωρητικά είναι ένας παραγωγός όπως όλοι οι υπόλοιποι. Αν η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων είχε καταστεί αντιοικονομική, π.χ. επειδή ακρίβυνε πολύ το δικαίωμα εκπομπών CO2, η διοίκηση της ΔΕΗ, λειτουργώντας ανεξάρτητα προς όφελος των μετόχων της, (λέμε τώρα), θα μπορούσε να αποφασίσει να κλείσει τις μονάδες πολύ πριν το 2020, (όπως π.χ. θα κάνει η EDF με τα πυρηνικά στη Σκωτία), και θα έπρεπε ο ΑΔΜΗΕ να πληρώνει τη ΔΕΗ για να διατηρεί τις αντιοικονομικές μονάδες σε λειτουργία, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές, προκειμένου να μην καταρρεύσει η ηλεκτροδότηση της χώρας. Αυτά είναι τα "αγαθά" της "απελευθέρωσης", ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός "πάει περίπατο", μόνο που ένα θερμικό εργοστάσιο έχει διάρκεια ζωής 40 χρόνια και απ' την ώρα που θα αποφασιστεί η κατασκευή μέχρι την ώρα της λειτουργίας μπορεί να χρειάζονται 5-10 χρόνια. 

15 χρόνια το σάπιο πολιτικό σύστημα ακολούθησε μια πολιτική απαξίωσης του λιγνίτη προκειμένου να προωθήσει με κάθε τρόπο την κατανάλωση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα Να θυμηθούμε πως τον Οκτώβριο 2010, σε απάντηση ερώτησης της Ηρ. Διώτη στη Βουλή, ο Μανιάτης είχε πει πως "είναι πολιτική μας απόφαση η βαθμιαία, αλλά δραστική μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας: Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο." Και κάπως έτσι χάθηκε η ισορροπία στην άσκηση ενεργειακής πολιτικής στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Θυμίζουμε με την ευκαιρία πως ο εν λόγω πρώην Υπουργός ήταν αυτός που εισηγήθηκε το περασμένο καλοκαίρι την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ μέσα από μια άθλια μεθόδευση, καθώς προχώρησαν σε διακοπές ηλεκτροδότησης κι επιστράτευσαν τους απεργούς χωρίς να βάλουν πρώτα να δουλέψουν οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου και ν' αντιμετωπίσουν τα μέτρια φορτία του συστήματος. Γι' αυτό και στις 30 Ιανουαρίου 2015 γράψαμε πως η άρση της επιστράτευσης στη ΔΕΗ δεν είναι αρκετή, απαιτείται διερεύνηση όλου του παρασκηνίου ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!

Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ έχει στα χέρια της ένα καράβι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις το οδηγούσαν κατευθείαν στα βράχια και πρέπει να πάρει γρήγορα αποφάσεις και μέτρα. Στο τέλος όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, κάποιο βράδυ του 2019. Και θα βγει κανένας σαν τον Ταμήλο να μας πει πως το ρεύμα δεν είναι απαραίτητο, μπορούμε να ζήσουμε στα χωριά με γκαζόλαμπες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου