Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

623χλμ υποβρύχιο καλώδιο Γερμανία-Νορβηγία για να έχει ρεύμα η Γερμανία. Από αξιόπιστη ΑΠΕ, τα Νορβηγικά νερά.

Η Γερμανία χρειάζεται ηλ. ρεύμα, καθώς έχει βάλει στόχο να κλείσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια μέχρι το 2022. Έχει βάλει ατελείωτες ανεμογεννήτριες και Φ/Β, δημιουργώντας ένα ακόμα ισχυρό βιομηχανικό κλάδο με εξαγωγικό προσανατολισμό, προκειμένου να συνεχίζει την οικονομική επικυριαρχία στους κατά τα λοιπά "εταίρους" της ΕΕ. Μπορεί ο άνεμος να φυσάει "τζάμπα" κι ο ήλιος να είναι "δωρεάν", αλλά οι ανεμογεννήτριες και τα Φ/Β μπήκαν με επιδοτήσεις, εκτοξεύοντας το λογαριασμό για τους καταναλωτές, που πληρώνουν τα δεύτερα πιο ακριβά τιμολόγια στην Ευρώπη. Πρώτη στα ακριβά τιμολόγια είναι η ...
άλλη "αιολική υπερδύναμη", η Δανία, που έχει τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών, τη Vestas.

Το Μάιο είχαμε παρουσιάσει μια ανάλυση του ηλεκτρικού συστήματος της Δανίας, προκειμένου να αποκαλύψουμε τα ψέματα της "πράσινης ανάπτυξης". Είχαμε δει πως το ηλεκτρικό σύστημα της Δανίας είναι στην ουσία ένας διάδρομος διέλευσης του ρεύματος από Νορβηγία-Σουηδία προς Γερμανία και τ' αντίστροφο, καθώς με τα αιολικά δουλειά δεν γίνεται και όλοι εποφθαλμιούν τα πολλά υδροηλεκτρικά των δυο Σκανδιναβικών χωρών.

Καθώς λοιπόν η Γερμανία χρειάζεται αξιόπιστη ηλεκτροδότηση και ο Δανικός διάδρομος είναι λιγάκι στενός για τα μεγέθη της, ξεκινά και την απευθείας σύνδεση με τη Νορβηγία, με ένα καλώδιο μήκους 623 χιλιομέτρων (516 χλμ υποθαλάσσιο), ισχύος 1400KW και εκτιμώμενης δαπάνης 1,5-2 δισ. ευρώ. Η Βόρεια Θάλασσα είναι σχετικά ρηχή, τα καλώδια τα κατασκευάζει η γνωστή μας Ζήμενς, το κίνητρο για τους Γερμανούς είναι μεγάλο: "βάζουν πόδι" στο Νορβηγικό δίκτυο, εξασφαλίζουν χώρο απόρριψης του αιολικού τους ρεύματος και παίρνουν αξιόπιστη ηλεκτροδότηση απ' τα Νορβηγικά νερά. Πολύ βολικό που έχουν παραταγμένες τις ανεμογεννήτριες στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας και με το νέο καλώδιο το αιολικό ρεύμα θα μπορεί να φύγει κατευθείαν βόρεια, αφού δεν μπορεί να φύγει ...νότια! Άσε που δεν μεσολαβούν και τίποτα γκρινιάρηδες Βαυαροί! Οι Νορβηγοί ενδιαφέρονται για πλεόνασμα ρεύματος, προκειμένου να μετατρέψουν τα υδροηλεκτρικά τους σε αντλησιοταμίευση και να πολλαπλασιάσουν την αξία τους, επομένως το καλώδιο έχει αξία γι' αυτούς, στην περίπτωση που παίρνουν το αιολικό ρεύμα φθηνά. Τη συμφωνία για την κατασκευή του "NordLink Ιnterconnector" υπέγραψαν πριν τρεις μέρες οι διαχειριστές δικτύων TenneT και Statnett και η τράπεζα KfW.

Με την αθρόα εγκατάσταση αιολικών στη Γερμανία, το επόμενο στάδιο είναι η κατασκευή των καλωδίων που θα το μεταφέρουν ανά την Ευρώπη, προκειμένου να έχει συνεχώς απασχόληση η Γερμανική βιομηχανία ανεμογεννητριών και καλωδίων. Σας το έχουμε πει άλλωστε, πως ο ηλεκτρισμός εφεξής θα κόβει βόλτες σ' όλη την Ευρώπη, προκειμένου οι πολιτικοί να μην αναγνωρίσουν την αποτυχία τους με την προώθηση αναξιόπιστων συστημάτων. Δεν έχει και τόση σημασία αν το ρεύμα έχει μεγάλες απώλειες κατά τη μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις, όση σημασία έχουν οι "πράσινες θέσεις εργασίας" στη γερμανική βιομηχανία. Οι καταναλωτές να 'ναι καλά, να πληρώνουν τον οβολό τους για τη συντήρηση του "Γερμανικού οικονομικού θαύματος". Μπορεί προς το παρόν οι Γερμανοί να απορρίπτουν το αιολικό ρεύμα στα δίκτυα τρίτων χωρών σε πολύ φθηνές τιμές, αλλά όσο περνούν τα χρόνια κι όλοι συνηθίζουν να θεωρούν δεδομένες τις ποσότητες Γερμανικού ρεύματος στα σύνορά τους οι τιμές σταδιακά θα ανεβούν. Αν υπήρχε έστω κι ένας οξυδερκής πολιτικός που να έκλεινε μόνιμα τα σύνορα της χώρας του στο Γερμανικό αιολικό ρεύμα, θα είχαμε πολλά γέλια, αλλά τότε δεν θα μιλούσαμε για οικονομικά Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος της TenneT ήταν αποκαλυπτικός: "With this interconnector we can exchange energy between two complementary energy systems, with Germany's increasing production of wind power and solar power on one side, and Norway's production from hydropower on the other - Μ' αυτό το καλώδιο μπορούμε ν' ανταλάσσουμε ενέργεια ανάμεσα σε δυο συμπληρωματικά ηλεκτρικά συστήματα, με την αυξανόμενη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Γερμανίας απ' τη μια πλευρά και την υδροηλεκτρική παραγωγή της Νορβηγίας απ' την άλλη".  Η αναφορά σε ηλιακή ενέργεια είναι φυσικά για "ξεκάρφωμα", τα ακριβά Φ/Β έχουν εγκατασταθεί στον πλούσιο Γερμανικό Νότο και το Φ/Β ρεύμα δεν πρόκειται ποτέ να ταξιδέψει στο γερμανικό Βορρά, πολύ περισσότερο να ταξιδέψει στη Νορβηγία. Άντε να πάει μέχρι Αυστρία ή Ελβετία, αλλά ως εκεί. Κι επειδή 1400MW είναι απειροελάχιστα για τη Γερμανία, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του καλωδίου θα ξεκινήσει και η συζήτηση για κατασκευή επόμενου ή επόμενων.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Όσοι τυχόν ονειροπόλοι ονειρεύονται την άκριτη αντιγραφή του Γερμανικού μοντέλου των ΑΠΕ στα καθ' ημάς, για να κάνουμε κι εμείς "πράσινες θέσεις εργασίας", ας μας πουν πρώτα για ποιούς λόγους έκλεισαν τα έξι (6) Ελληνικά εργοστάσια παραγωγής Φ/Β πάνελ και επίσης ποια θα είναι "η δική μας Νορβηγία", για να απορρίπτουμε το τυχαίο αιολικό ρεύμα και να εισάγουμε συνεχώς αξιόπιστο υδροηλεκτρικό: μήπως η Βοσνία και η Αλβανία; Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και οι καλωδιακές της διασυνδέσεις με τους γείτονες δεν έχουν απολύτως καμιά σχέση με τη γεωγραφική θέση και τις καλωδιακές διασυνδέσεις της Γερμανίας ή της Δανίας, κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την πραγματικότητα. Εμείς πρέπει να κρατήσουμε ως "κόρην οφθαλμού" το λιγνίτη μας στο ενεργειακό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, πάντα στο διασυνδεμένο σύστημα, τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα. Αν φυσικά θέλουμε να έχουμε ρεύμα και μετά το 2020 ...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου