Δειτε κι εδώ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Τι απέγιναν οι 25.500GWh λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής που είχε προβλέψει τον περασμένο Απρίλιο ο Πρόεδρος της ΔΕΗ;

Το 2014 τελείωσε, ώρα να δούμε τα απολογιστικά στοιχεία της ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας Δεκεμβρίου 2014 του ΑΔΜΗΕ.

Ας θυμηθούμε πρώτα πως το 2012 στο διασυνδεμένο ηλεκτρικό σύστημα, που περιλαμβάνει την ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεμένα νησιά, ο λιγνίτης είχε καλύψει το 54,5% (27.555GWh), το φυσικό αέριο 28% (14.136GWh), οι ΑΠΕ συνολικά το 6,2%, τα υδροηλεκτρικά το 7,7%, οι εισαγωγές το 3,5% και υπήρχε και λίγη πετρελαϊκή συμμετοχή, για να καλύψει συνολική ζήτηση 50.558GWh.  

Το 2013 η συνολική ζήτηση στο διασυνδεμένο ηλεκτρικό σύστημα, κατά την ...
εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ, ήταν 50.717GWh, ο λιγνίτης είχε καλύψει μόλις το 46% (23.231GWh), το φυσικό αέριο 24% (12.150GWh), οι ΑΠΕ συνολικά το 15%, τα υδροηλεκτρικά το 11% και οι εισαγωγές το 4%.

Η σημαντική μείωση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής είχε δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στην Ένωση ενεργοβόρων βιομηχανιών-ΕΒΙΚΕΝ, που το Φεβρουάριο, με άρθρο του μέλους του ΔΣ Αντ. Κοντολέοντα, ζήτησε 27500GWh λιγνιτικής παραγωγής, ως ελάχιστο όριο κάτω απ' το οποίο δεν πρέπει να πέσει η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Η παραγωγή βέβαια δεν ανεβαίνει απ' τη μια μέρα στην άλλη, αλλά στις 29/4 είχε γίνει στην Αθήνα μια ημερίδα ("The future of Greek Gas and Power Markets: Looking ahead with optimism and realism"), όπου ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός είχε εκτιμήσει πως η λιγνιτική παραγωγή το 2014 θα είναι περίπου 25500GWh, αυξημένη σε σχέση με το 2013.

Δυστυχώς για τη χώρα, πολύ γρήγορα φάνηκε πως η λιγνιτική παραγωγή δεν ανέκαμψε όσο εκτιμούσε ο απερχόμενος(;) Πρόεδρος της ΔΕΗ, καθώς ήδη τα στοιχεία του 7μήνου και του 8μήνου 2014 έδειχναν μικρή μόνο μεταβολή σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Και στις αρχές Νοεμβρίου μια πυρκαγιά κατέστρεψε τις λιγνιτικές μονάδες Πτολεμαϊδα 3 & 4, οπότε υπήρξε κι από εκεί μια μικρή απώλεια λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής.

Το 2014 λοιπόν, η εκτίμηση της συνολικής ζήτησης που δίνει ο ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεμένο ηλεκτρικό σύστημα, έφθασε στις 50.415GWh και καλύφθηκε κατά 45% από το λιγνίτη (22.709GWh), που για μια ακόμα χρονιά ήταν η βασική πηγή, κατά 17% από εισαγωγές, που ήταν η 2η σημαντικότερη πηγή και είναι το νέο εθνικό μας success storyκατά 13% από φυσικό αέριο, που επιτέλους κατέβηκε σε λογικά επίπεδα, κατά 9% από παραγωγή στο δίκτυο (αποκεντρωμένα Φ/Β), κατά 8% από ΑΠΕ σε υποσταθμούς συστήματος και κατά 8% απ' τα υδροηλεκτρικά.

Έχουμε λοιπόν μια αρνητική απόκλιση 11%, της απολογιστικής λιγνιτικής παραγωγής σε σχέση με την πρόβλεψη Ζερβού τον Απρίλιο. Έχουμε επίσης μια αρνητική απόκλιση 18,5% απ' το στόχο των 27.500 GWh, που είχε ζητήσει η ΕΒΙΚΕΝ. Μπιρμπίλη και Μανιάτης-"πρέπει να είμαστε ενάντια στο λιγνίτη" θα πρέπει να νοιώθουν πολύ περήφανοι γι' αυτόν, παρέλαβε μια ΔΕΗ που το 2009 είχε παράγει από λιγνίτη 30.542GWh και, αν αντικατασταθεί από τη νέα κυβέρνηση, θα παραδώσει μια ΔΕΗ που το 2014 παρήγαγε από λιγνίτη μόλις 22.709GWh, μείωση 25,6%. Παρέλαβε μια εταιρεία με τιμή μετοχής στα 12,5 ευρώ και η τιμή έχει κατρακυλήσει στα 5,1 ευρώ. Παρέλαβε μια εταιρεία που δεν είχε πρόβλημα ρευστότητας και πλέον έχει  κάτι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ ανείσπρακτους λογαριασμούς. Κι όσο για το πώς μεταβλήθηκε αυτά τα χρόνια η τιμή του ρεύματος, καλύτερα να μην το συζητούμε, αν έχετε κρατημένους παλιούς λογαριασμούς της ΔΕΗ δείτε και κλάψτε.

Όσοι τυχόν πουν πως αυτά οφείλονται στην κρίση που μαστίζει τη χώρα, καλό είναι να διαβάσουν την παρουσίαση της επικαιροποιημένης μελέτης της Booz & Co σχετικά με το πιθανό περιθώριο βελτίωσης αποδοτικότητας της ΔΕΗ, όπου ο απερχόμενος(;) Πρόεδρος περίπου υπερηφανεύεται για τη μεγαλύτερη μείωση μισθολογικού κόστους στα χρονικά και τη μεγάλη μείωση προσωπικού, λες κι αυτά έγιναν με δικούς του χειρισμούς κι όχι με βάρβαρες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Αν ο ίδιος θέλει να αυτοπροβάλλεται για όσα θεωρεί ως θετικά της κυβερνητικής πολιτικής, είναι απολύτως δίκαιο να του χρεώνονται και τα αρνητικά.

Η συνεχιζόμενη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής δεν προοιωνίζεται ευχάριστα για τη χώρα, ιδίως ενόψει της απόσυρσης στα αμέσως επόμενα χρόνια των παλαιότερων λιγνιτικών μονάδων για λόγους αδυναμίας συμμόρφωσης με τα όρια ρύπων που θέτει η νέα Κοινοτική Οδηγία IED (Industrial Emissions Directive). Βλέπετε Γερμανοί και Γάλλοι θέλουν να πουλήσουν νέο εξοπλισμό θερμικών μονάδων, πώς θα γίνει αυτό αν δεν αποσυρθούν γρήγορα οι πιο παλιές;  Και σας έχουμε πει από πέρυσι τι παθαίνουν τα τιμολόγια όταν μειώνεται η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα ...

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Σας έχουμε ενημερώσει πως δεν τίθεται θέμα επάρκειας αποθεμάτων, καθόσον μόνο στα ήδη υπάρχοντα ανοικτά ορυχεία υπάρχουν 1,4 δισεκατομμύρια τόννοι, ενώ μερικά δισεκατομμύρια τόννοι υπάρχουν σε άλλα ελληνικά κοιτάσματα, που μπορούν να αναπτυχθούν στη συνέχεια εάν η τεχνολογία δεν δώσει στο σύντομο μέλλον αξιόπιστες λύσεις υποκατάστασης των ορυκτών καυσίμων. Σας έχουμε ενημερώσει για το πραγματικό πρόβλημα της αυξανόμενης τα τελευταία χρόνια εξόρυξης του λιγνίτη με μη κατάλληλο εξοπλισμό, που οδηγεί σε χειροτέρευση της ποιότητας λιγνίτη που παραδίδεται στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς και σε αύξηση της ποσότητας λιγνίτη που πρέπει να καεί για να παράγει μια κιλοβατώρα. Πρόβλημα που οφείλεται αποκλειστικά στην επιλογή του πολιτικού συστήματος, του ίδιου που χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης, να προχωρήσει στη διάλυση της ΔΕΗ και στην πώληση των ιματίων της στη ντόπια και ξένη ολιγαρχία.

Θα χρειαστεί πολύ "κουπί" η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και η ανασυγκρότηση καλό θα είναι να ξεκινήσει απ' τη ΡΑΕ και τον εθνικό ενεργειακό προγραμματισμό, που ακόμα τον περιμένουμε. Μήπως επειδή μόνο "εθνικός" δεν θα ήταν;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου