Δειτε κι εδώ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Χάνουμε το έδαφος κάτω απ' τα πόδια μας.

Ο σημερινός τίτλος θα μπορούσε να αναφέρεται στους τίτλους τέλους της αμαρτωλής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που μόνο δεινά συσσώρευσε στη χώρα, αλλά δεν αναφέρεται σ' αυτή. Θα μπορούσε να αναφέρεται στην εγκληματική οργάνωση που επιτέλους διώκεται στο ποδόσφαιρο, αλλά ούτε σ' αυτή αναφέρεται. Μπορεί αυτά να ...
προβάλλονται απ' τον παραδοσιακό τύπο, αλλά ποιος είπε ότι ο παραδοσιακός τύπος προβάλλει ποτέ τα πραγματικά σοβαρά θέματα; Μια θεσούλα στα "ψιλά" και πολύ είναι!

Εκεί κάπου, στα "ψιλά", είναι συνήθως κρυμμένα τα πραγματικά σημαντικά θέματα του πλανήτη κι από εκεί αλιεύσαμε το σημερινό θέμα. Στις 20/12/2013 η 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 5η Δεκεμβρίου 2014 ως Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, προκειμένου να αναδείξει τη σημασία του εδάφους ως ζωτικού συντελεστή στη λειτουργία του οικοσυστήματός μας, στην τροφική αλυσίδα, στον κύκλο του νερού και στην ενέργεια. Το πήραμε είδηση στην Ελλάδα; Μάλλον όχι! Κι όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, στα ήπια κλίματα χρειάζεται να περάσουν περίπου 100 χρόνια, προκειμένου οι γεωλογικές και βιολογικές διεργασίες να δημιουργήσουν ένα εκατοστό (1cm) εδάφους, ενώ μπορεί να απαιτηθούν μέχρι 1000 χρόνια για τη δημιουργία 3cm ποιοτικού εδάφους. Το έδαφος είναι μη ανανεώσιμος πόρος και η προστασία του είναι απολύτως απαραίτητη για την καλλιέργεια των τροφίμων, πολύ περισσότερο μάλιστα τώρα που ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, όπως μετέδωσε το Reuters, αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε για την απώλεια του καλλιεργήσιμου εδάφους του πλανήτη μέσα στα επόμενα 60 χρόνια, από αιτίες όπως η εντατική καλλιέργεια με χημικά λιπάσματα, η αποδάσωση που εντείνει τα φαινόμενα διάβρωσης και η παγκόσμια θέρμανση. Οπότε, δυστυχώς, ο σημερινός τίτλος κυριολεκτεί, δεν είναι μεταφορικός.

Η παγκόσμια θέρμανση είναι φυσικά ένας "μαϊντανός" που φταίει για τα πάντα, ακόμα κι αν τα τελευταία 18 χρόνια και 2 μήνες όλοι συμφωνούν πως η θέρμανση έχει διακοπεί. Υπάρχει ωστόσο μια ακόμα πολύ σημαντική αιτία, στην οποία δεν αναφέρθηκε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, κι αυτή είναι η αλλαγή χρήσεων γης και η μετατροπή της πολύτιμης γεωργικής γης σε πολεοδομούμενα οικόπεδα ή σε βιομηχανοστάσια. Κάπως έτσι είδαμε και στην Ελλάδα να ξεφυτρώνουν βιομηχανικές περιοχές μέσα σε κάμπους και τελευταία είδαμε και τα "σιδερένια φυτά", όπως ονόμασε ο Μανόλης Γλέζος τα Φ/Β, να φυτρώνουν μέσα σε αγροτική γη "υψηλής παραγωγικότητας".

Στο πελατειακό πολιτικό μας σύστημα οι πολιτικοί αδιαφορούν για το συμφέρον της χώρας και κοιτούν μόνο πως θα κολακέψουν τις αδυναμίες και τα μικροσυμφέροντα διαφόρων κοινωνικών ομάδων, με τους αγρότες να έχουν συχνά-πυκνά την τιμητική τους. Οι ιδιοκτησίες και οι χρήσεις γης ήταν πάντα ένα αγκάθι σ' αυτή τη χώρα, γι' αυτό κι έμεινε να είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης χωρίς Κτηματολόγιο. Μια οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα είχε στόχο τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας θα έβαζε στόχο να τελειώσει άμεσα το Κτηματολόγιο, αλλά εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Η αλλαγή του πελατειακού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης είναι όρος εκ των ουκ άνευ για την πορεία στον 21ο αιώνα. Σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία. Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη και ας στείλουμε μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα φαντάσματα του παρελθόντος, που πάντα προσπαθούν να διχάσουν το λαό, διαιρώντας τον σε ομάδες με πολύχρωμες ετικέτες. Η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη στιγμή και χρειάζεται την ενότητα όλων των λαϊκών δυνάμεων, χρειάζεται ένα Γοργοπόταμο της σύγχρονης εποχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου