Δειτε κι εδώ

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Μηχανισμός Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος στη Βρετανία: Εδώ οι ΑΠΕ, εκεί οι ΑΠΕ, πού είναι οι ΑΠΕ;

Η Βρετανία είναι απ' τις χώρες που εγκατέστησαν πολλά αιολικά, καθώς η Σκωτία και η Ουαλία κυρίως έχουν ένα εξαιρετικό αιολικό δυναμικό. Μάλιστα η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας θέλει να πάει πολύ σύντομα σε ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ, καθώς οι πολιτικοί μάλλον δεν τα πάνε και πολύ καλά με τα τεχνικά θέματα και νομίζουν πως επειδή λένε κάτι αυτό μπορεί και να γίνει. Πρόσφατα επίσης έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν με εντατικούς ρυθμούς και φωτοβολταϊκά οροφής στις στέγες των κτηρίων, παρά την περιορισμένη ηλιοφάνεια της Βρετανίας.

Ωστόσο το Winter Outlook 2014/15 στη Βρετανία κατέδειξε πως τα περιθώρια ασφαλείας του ηλεκτρικού συστήματος είχαν μειωθεί πολύ και επειδή σε λίγους μήνες, τον ερχόμενο Μάιο, θα έχουν κι εκεί εκλογές, η κυβέρνηση ...
θέλησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, οργανώνοντας για πρώτη φορά δημοπρασίες διασφάλισης επαρκούς ισχύος για το χειμώνα του 2018/19.

Η διαδικασία ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι, καθώς την 1η Αυγούστου ανακοινώθηκαν δημοπρασίες για συνολικά 50,8GW, με επιπλέον 2,5GW να δημοπρατούνται στο τέλος του 2017. Η ισχύς των συνολικά 53,3GW καλύπτει πάνω απ' το 80% του σημερινού φορτίου αιχμής της Βρετανίας. Τον Οκτώβριο είχαμε την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής και μέσα στο Δεκέμβριο υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας θα ανακοινωθούν στις 5 Ιανουαρίου 2015.

Το Υπουργείο Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής πανηγύρισε τον Οκτώβριο για τον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, καθώς το ενδιαφέρον ήταν πράγματι μεγάλο:  627 ξεχωριστές αιτήσεις υποβλήθηκαν, προσφέροντας συνολικά 71,23GW. Προσφορές για 62,58GW προκρίθηκαν για την υποβολή προσφορών το Δεκέμβριο, στα οποία περιλαμβάνονται περίπου 9GW νέας ισχύος, κυρίως από 8 προτεινόμενα για κατασκευή νέα εργοστάσια φυσικού αερίου.

Μπορεί να έβαλαν στη Βρετανία πολλά αιολικά, αλλά εξαρχής είναι φανερό ποιες τεχνολογίες συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία: εργοστάσια που λειτουργούν με καύση πετρελαίου, εργοστάσια φυσικού αερίου "ανοικτού κύκλου", πυρηνικά, υδροηλεκτρικά, εισαγωγές ηλεκτρισμού σε μορφή αποθηκεύσιμη (π.χ. με αντλησιοταμίευση), εργοστάσια φυσικού αερίου "συνδυασμένου κύκλου", μικρά και μεγάλα εργοστάσια συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, εργοστάσια κάρβουνου, εργοστάσια βιομάζας και, τέλος, μέτρα διακοψιμότητας της κατανάλωσης (Demand Side Response - DSR).

Ο πίνακας δείχνει πολύ απλά ποιες τεχνολογίες θεωρήθηκαν ικανές να διατηρήσουν ζωντανό το ηλεκτρικό σύστημα και σ' αυτές τις τεχνολογίες περιλαμβάνονται ΑΠΕ, όπως τα υδροηλεκτρικά, η αντλησιοταμίευση και η βιομάζα, αλλά ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα αιολικά και τα Φ/Β, για τον πολύ απλό λόγο πως το σύστημα χρειάζεται ισχύ και οι συγκεκριμένες τεχνολογίες ΔΕΝ προσφέρουν ισχύ, τουλάχιστον όχι με την αξιοπιστία που χρειάζεται ένα ηλεκτρικό σύστημα. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Το ίδιο φυσικά μας είχε πει πέρυσι ο ΑΔΜΗΕ, με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020: ακόμα κι αν το 2020 έχουμε βάλει 7500MW αιολικά και 2500MW φωτοβολταϊκά, ο μόνος τρόπος για να έχουμε ρεύμα το βράδυ είναι να έχει ολοκληρωθεί η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Τόσο απλά. Γιατί ο λιγνίτης ηλεκτροδοτεί, όλες οι τεχνολογίες του πίνακα ηλεκτροδοτούν, αλλά υπάρχουν και οι τεχνολογίες της "πράσινης ανάπτυξης", που δεν ηλεκτροδοτούν και απλά εισπράττουν επιδοτήσεις, προκειμένου να συνεχίζει να εξάγει εξοπλισμό η Γερμανία.

Σύμφωνα πάντως με τις προσφορές που υποβλήθηκαν το Δεκέμβριο, μόνο ένα νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου εξασφάλισε συμβόλαιο, καθώς τα υπόλοιπα είχαν αποσυρθεί νωρίτερα απ' τη διαδικασία. Συνολικά 49,26GW θα συμβολαιοποιηθούν, σε τιμή £19,40kW και συνολικά εκτιμώμενο κόστος £990 εκατ., κάτι που θα προσθέσει "κατά μέσο όρο" στον ετήσιο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού £11,40 το 2018/19.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου