Δειτε κι εδώ

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς τους ανόητους φόρους για τη Φλώρινα -και για όλη τη χώρα- εδώ και τώρα!

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: είναι από τη σελίδα πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το διάστημα 24-27 Οκτωβρίου 2014 και δείχνει την ταυτόχρονη πρόγνωση για δυο απομακρυσμένες μεταξύ τους περιοχές της χώρας, τη Φλώρινα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Η Φλώρινα έχει κυριολεκτικά παγώσει, με θερμοκρασίες γύρω στους 2οC και χιόνια, ενώ το Ηράκλειο είναι σε απείρως καλύτερη κατάσταση, με θερμοκρασίες 17-23οC.

Για να μπορέσει να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς, να εργαστεί, να κοιμηθεί, χρειάζεται ...
θερμοκρασία περιβάλλοντα χώρου 17-18οC. Αυτό ισχύει σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ανεξάρτητα από φυλές κι εθνικότητες. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται και κάτι περισσότερο. Η Φλώρινα λοιπόν πρέπει να λειτουργήσει σύστημα θέρμανσης όλο το 24ωρο για να ανεβάσει τη θερμοκρασία κατά 16-17οC, ενώ το Ηράκλειο Κρήτης δεν χρειάζεται καν να λειτουργήσει σύστημα θέρμανσης. Αυτές οι δυο περιοχές της χώρας προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με ίδια τιμή για το κράτος, που νομίζει ότι με το επιλεκτικής χορήγησης επίδομα θέρμανσης λύνει το πρόβλημα.

Αλλά επειδή οι γραφειοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών μόνο φόρους ξέρουν να βάζουν και δεν λύνουν ποτέ κανένα πρόβλημα, από τότε που οι ανόητοι φόροι του Βενιζέλου έκαναν το πετρέλαιο πανάκριβο, μειώνοντας ταυτόχρονα τα δημόσια έσοδα, η Φλώρινα έχει σε μεγάλο βαθμό αλλάξει σύστημα θέρμανσης, δεν καίει πια πετρέλαιο και καίει ξύλα και πέλετς. Oι κάτοικοι παγώνουν, δεν πληρώνουν τους ανόητους φόρους και το δημόσιο χάνει έσοδα.  Πραγματικό success story, αντάξιο ενός Βενιζέλου κι ενός Σαμαρά!

Την ίδια στιγμή το Ηράκλειο Κρήτης πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα στην ίδια τιμή με τη Φλώρινα, παρά το γεγονός ότι το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης είναι απομονωμένο και η παραγωγή με πετρελαιομηχανές είναι πανάκριβη. Το ρεύμα της Κρήτης το επιδοτούν όλοι οι Έλληνες, μέσω των λεγόμενων "Υποχρεώσεων Κοινής Ωφέλειας" στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Το ρεύμα, που κατά τον Ταμήλο δεν είναι κοινωνικό αγαθό, αφού μπορείς να ζήσεις στο χωριό με μια γκαζόλαμπα. Χωρίς θέρμανση όμως δεν μπορείς να ζήσεις ούτε στο χωριό, θα πρέπει να πελεκήσεις το δάσος για να μπορέσεις να επιβιώσεις.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Στα νησιά οι ανάγκες θέρμανσης είναι μειωμένες λόγω ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών, αντίθετα είναι αυξημένες οι ανάγκες ψύξης το καλοκαίρι και παντού υπάρχουν κλιματιστικά. Αυτά τα ίδια κλιματιστικά είναι που ζεσταίνουν ως επί το πλείστον και το χειμώνα, με επιδοτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα, από τότε που το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε πανάκριβο λόγω αυξημένης φορολογίας. Και δυστυχώς για την ικανότητα αντίληψης της παρούσας κυβέρνησης, όπως είπε πέρυσι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η θέρμανση με ηλεκτρικό είναι ο πιο ακριβός τρόπος!

Αν πρέπει να επιδοτούμε το ηλεκτρικό ρεύμα των νησιών, γιατί δεν πρέπει να επιδοτούμε με αντίστοιχες "Υποχρεώσεις Κοινής Ωφέλειας" τη θέρμανση της Φλώρινας; Δεν είναι παραλογισμός να επιδοτούμε τη θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα στα νησιά, που τη χρειάζονται πολύ λιγότερο απ' τη Φλώρινα; Ή γιατί, πιο απλά, δεν πρέπει να αφαιρέσουμε τους ανόητους φόρους που επιβάρυναν άσκοπα την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης; Ή, ακόμα πιο απλά, δεν πρέπει να υπάρχει ένας απλός μηχανισμός επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για όλη την Ελλάδα; Τα στοιχεία των ακινήτων έχουν καταγραφεί στο έντυπο Ε1, η επιφάνειά τους είναι γνωστή, τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα είναι καταγραμμένα, ανάλογα με την κλιματική ζώνη μπορεί να υπάρξει πλαφόν επιστροφής φόρου για να μην εμφανιστούν εξωφρενικά τιμολόγια αγοράς.

Ένα πρόσφατο άρθρο στο Euro2day έθιγε ακριβώς το πρόβλημα της επιδότησης του ρεύματος (και των μεταφορών, της ύδρευσης, της υγείας) στα νησιά, δίνοντας μια άλλη διάσταση, ότι το καλοκαίρι επιδοτούμε τους τουρίστες. Μήπως κάποια στιγμή οι πολιτικοί πρέπει να σκεφτούν και τους άγρια φορολογούμενους πολίτες αυτού του τόπου;

Λύσεις υπάρχουν. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει, κι αυτή πρέπει να βρεθεί. Όχι απλά άμεσα, αλλά κυριολεκτικά "χθες". Κανένας δεν εγγυάται ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι το ίδιο ήπιος με τον περσινό και ήδη τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους. Ας μην έχουμε πάλι θύματα από μαγκάλια. Μας φτάνουν αυτά που ήδη είχαμε στα χρόνια των μνημονίων ... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου