Δειτε κι εδώ

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Tα Φ/Β στη Γερμανία παράγουν λιγότερο απ' τα αιολικά, αλλά κερδίζουν περισσότερα! Το Ινστιτούτο Fraunhofer "ανακάλυψε την Αμερική"!


Το Ινστιτούτο Fraunhofer είναι ο φορέας που παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις των ενεργειακών πολιτικών στη Γερμανία και κατά καιρούς μας έχει δώσει πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Τον Απρίλιο είχαμε παρουσιάσει την έκθεση που τεκμηρίωνε ότι ο λιγνίτης είναι η μακράν φθηνότερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία. Σήμερα έχουμε μια νέα, ενδιαφέρουσα έκθεση, για τη συγκριτική κερδοφορία των Φ/Β και των χερσαίων αιολικών στη Γερμανία, στα πλαίσια του νόμου EEG.

Νωρίς-νωρίς το δελτίο τύπου "τα λέει χύμα":  "However, the transition is very expensive and is financed primarily by the non-privileged final customers who pay the RE surcharge. This means they bear the brunt of the total costs which have increased substantially in recent years. (Η ενεργειακή μετάβαση είναι πολύ ακριβή και χρηματοδοτείται κυρίως απ' τους μη προνομιούχους καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν την επιβάρυνση των ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί φέρουν το κύριο βάρος του συνολικού κόστους, το οποίο έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά τα τελευταία χρόνια)."

Το Fraunhofer "τρέχει" το πρόγραμμα ImpRES (Impact of renewable energy sources - Επίδραση των ΑΠΕ)" σε συνεργασία με ...
τα Ινστιτούτα DIW Berlin, GWS και IZES. Στα πλαίσια του έργου εξέτασαν την ενέργεια που παρήγαγαν οι ΑΠΕ στα διάφορα ομόσπονδα κρατίδια, το μέγεθος των εγκαταστάσεων και τα έσοδα και κέρδη που είχαν. "Ανακάλυψαν έκπληκτοι" ότι το 2012 τα χερσαία αιολικά είχαν κέρδη 750 εκατ. ευρώ, αλλά ήταν ψίχουλα μπροστά στα κέρδη των Φ/Β, που έφθασαν τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά το ό,τι παρήγαγαν λιγότερη ενέργεια! 


"Ανακάλυψαν" επίσης ότι το 40% των Φ/Β μπήκαν στη Βαυαρία (Bayern) και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη (Baden-Württenberg), τα πλούσια κρατίδια του βιομηχανικού Γερμανικού Νότου, τα οποία καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος απ' τα κέρδη των Φ/Β. Πιο καλή ηλιοφάνεια, επάρκεια στεγών και μικρό μέγεθος εγκαταστάσεων είναι οι παράγοντες που επέτρεψαν τις πιο πολλές εγκαταστάσεις. Δεν μας λένε βέβαια ότι τα υψηλά εισοδήματα των περιοχών  αυτών επέτρεψαν τη χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων και την ταχεία ανάπτυξη.

Στα αιολικά, "ανακάλυψαν" ότι στα τέσσερα βόρεια κρατίδια Σλέσβιχ-Χολστάιν (Schleswig-Holstein), Κάτω Σαξωνία (NiederSachsen), Βραδεμβούργο (Brandenburg) και Σαξονία-Άνχαλτ (Sachsen-Anhalt) παρήχθησαν 19GWh περισσότερες απ' ό,τι αθροιστικά στα υπόλοιπα 12 ομόσπονδα κρατίδια. Ωστόσο, το πιο βόρειο Σλέσβιχ-Χολστάιν, στη ρίζα της χερσονήσου της Γιουτλάνδης/Δανίας, στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, ενώ έχει τη μισή εγκατεστημένη ισχύ απ' τη διπλανή Κάτω Σαξωνία, έχει μόλις 9% λιγότερα κέρδη. Και το 2ο σε εγκατεστημένη ισχύ κρατίδιο του Βραδεμβούργου έχει κλάσμα μόνο των κερδών του Σλέσβιχ-Χολστάιν.  

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
 

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί να φυτεύεις αιολικά όπου να' ναι κι όπως λάχει, πρέπει και να φυσάει, αλλιώς οι ανεμογεννήτριες σε θωρούν αμίλητες, ακούνητες, αγέλαστες και πρέπει νά βάλεις έναν ανεμιστήρα να τις φυσάει. Το είχαμε επισημάνει πριν δυο μήνες, στην ανάρτηση που σχολίαζε την έλλειψη επαρκών ανεμολογικών δεδομένων στη χώρα μας, όπως αυτή αναδείχθηκε από μελέτη Εργαστηρίου του ΕΜΠ για τη ΡΑΕ.

Η πολύ μεγάλη διαφορά κερδών μεταξύ Φ/Β, που μπήκαν κυρίως στο Νότο, και αιολικών, που μπήκαν κυρίως στο Βορρά, "μυρίζει" δάχτυλο των πολιτικών. Μην ξεχνούμε άλλωστε ότι και στην Ελλάδα, το μόνο που πραγματικά ένωσε τους βουλευτές στο να υπογράψουν 57 απ' αυτούς κοινή ερώτηση, ήταν η τιμή των Φ/Β κατά την ψήφιση του Ν. 4254/2014 πριν λίγο καιρό. Ο Σαμαράς ψάχνει και δεν βρίσκει 180 για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ο Τσίπρας έψαχνε 120 και βρήκε 139 για τη ΔΕΗ, αλλά τους 57 δεν τους έψαξε κανείς, μόνοι τους βρέθηκαν.

Χρειάζεται να χρηματοδοτεί κανείς ινστιτούτα, για να του πουν το αυτονόητο; Ότι η κερδοφορία εξαρτάται από τις τιμές που δίνει ο νόμος EEG, απ' τις επιδοτήσεις που δίνει ο νόμος EEG, απ' το κόστος κεφαλαίου χρηματοδότησης κι απ' το αν γυρίζουν τα αιολικά ή αν έχει περισσότερη ηλιοφάνεια; Σε μια χώρα που έχει επάρκεια πόρων, λεφτά υπάρχουν! Και υπάρχουν πάντα και χειρότερα: υπάρχει ισχυρή οικονομικά χώρα, εκτός Ευρώπης, όπου πλήρωσαν έρευνα για να καταλήξει στο βαθυστόχαστο συμπέρασμα πως, αν πατάς το φρένο πολύ, φθείρονται τα τακάκια πιο εύκολα! 

Όταν ακούς κάτι τέτοια, καταλαβαίνεις γιατί οι Έλληνες έκτιζαν Παρθενώνες όταν οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια. Και σκας πολύ περισσότερο για το γεγονός ότι τώρα πια τα βελανίδια τα τρώμε εμείς, επειδή έχουμε μπλέξει με ένα βαθύτατα σάπιο πολιτικό σύστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου