Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Η Αυστραλία πετάει στα σκουπίδια το φόρο CO2. Άντε, με το καλό να λογικευτούν και στην Ευρώπη!


Την 1η Ιουλίου 2012 η κυβέρνηση συνασπισμού της Julia Gillard (Εργατικό Κόμμα) με τους Πράσινους στην Αυστραλία επέβαλε φόρο εκπομπών CO2, που επικράτησε να λέγεται "φόρος άνθρακα". Ο φόρος αφορούσε αρχικά περίπου 260 εγκαταστάσεις καύσης, που ανήκουν σε 183 εταιρείες, εκπέμπουν σε ετήσια βάση πάνω από 25 χιλ. τόννους CO2 (ή ισοδύναμα σε αντίστοιχο  CO2 "αέρια θερμοκηπίου") και δεν ανήκουν στους τομείς των μεταφορών ή της γεωργίας. Κάτι λιγότερο απ' το 50% των εκπομπών προέρχεται από την ηλεκτροπαραγωγή, τα διυλιστήρια και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου. Η τιμή του φόρου ήταν 23AUD (δολάρια Αυστραλίας) το 2012-13, 24,15AUD το 2013-14 και 25,40AUD το 2014-15. Στη συνέχεια θα αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αγορά, αλλά δεν φαίνεται ότι ο φόρος άνθρακα θα μακροημερεύσει για να φθάσει μέχρι το 2015.

Το 2013 η Gillard έχασε τις εκλογές από τον ηγέτη των Συντηρητικών Abbott, που έκανε κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας την κατάργηση του φόρου άνθρακα. Ήδη η Αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2014 καταργεί το φόρο άνθρακα, αλλά η σχετική νομοθεσία σκάλωσε στη Γερουσία, όπου ο Abbott δεν έχει πλειοψηφία και εξαρτάται από το κόμμα Palmer United Party (PUP), με αρχηγό το μεγιστάνα της εξορυκτικής βιομηχανίας Clive Palmer. Ο Palmer ζητά να ...
περάσει η μείωση του φόρου απευθείας στους καταναλωτές και να θεσπιστούν αυστηρές ποινές για τις εταιρείες που δεν θα περάσουν τη μείωση στους λογαριασμούς.

Παράλληλα έχει προτείνει τη θέσπιση ενός νέου φόρου άνθρακα, που θα έχει μηδενική τιμή μέχρι να υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα οι εμπορικοί εταίροι της Αυστραλίας. Ποιοί είναι οι εταίροι; Κίνα, Ινδία και Ταϊβάν κυρίως, οπότε λίγο δύσκολο να δούμε παρόμοια μέτρα στις χώρες αυτές. Η νομοθεσία που προωθεί επί του παρόντος η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου, ύψους 2,55 δισ. AUD, το οποίο θα χρηματοδοτεί τις βιομηχανίες με τις μεγαλύτερες εκπομπές για να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Ο Palmer είχε υποσχεθεί στον Abbott να στηρίξει την κατάργηση του φόρου άνθρακα, αλλά στη σχετική ψηφοφορία στη Γερουσία, στις 10/7, την τελευταία στιγμή αρνήθηκε την ψήφο, καθώς θεωρεί ότι η προωθούμενη νέα νομοθεσία δεν εγγυάται ότι η μείωση του φόρου θα περάσει στους καταναλωτές. Πρόκειται για την τέταρτη προσπάθεια κατάργησης του φόρου άνθρακα, καθώς είχε προηγηθεί απόρριψη από τη Γερουσία επιμέρους τμημάτων της νέας νομοθεσίας το Δεκέμβριο 2013, το Μάρτιο & τον Ιούνιο 2014. Μετά την απορριπτική ψήφο, η νομοθεσία επιστρέφει για επανέγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μπορεί να επανέλθει στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα, καθώς η διαφωνία του Palmer είναι "τεχνικής φύσης", αφορά τη διατύπωση της πρότασης για επιβολή στις εταιρείες πρόστιμου σε ύψος 250% του μη περικοπτόμενου φόρου.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Η εισαγωγή του φόρου άνθρακα το 2012 αύξησε τις τιμές του ηλεκτρικού κατά 10% και του φυσικού αερίου κατά 9%, με αποτέλεσμα τη συνέχιση το 2012 και 2013 της μείωσης της ηλεκτροπαραγωγής που είχε παρατηρηθεί το 2011. Η μείωση της ζήτησης παρουσιάστηκε παντού εκτός απ' τη Δυτική Αυστραλία, που συνέχισε να αναπτύσσεται. Η Αυστραλία το 2006 παρήγαγε το 80% του ηλεκτρισμού της από κάρβουνο (λιγνίτη στη Βικτόρια και βιτουμενιούχους άνθρακες στις άλλες περιοχές), αλλά τον Ιούνιο 2014 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 73% (22,3% λιγνίτης-50,7% βιτουμενιούχοι), το χαμηλότερο ποσοστό από το 2006. 12,7% ήταν η παραγωγή από φυσικό αέριο, 9,6% από υδροηλεκτρικά, κυρίως της Τασμανίας, και 4,7% από αιολικά της Νότιας Αυστραλίας.

Τα τελευταία χρόνια παντού οι πολιτικοί επέβαλαν φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια στο όνομα της "κλιματικής αλλαγής" και το μόνο που κατάφεραν να κάνουν ήταν μια τρύπα στο νερό, αύξησαν το κόστος για τους πολίτες κι έβαλαν στο κοινωνικό περιθώριο τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Ίσως βέβαια να τους διακατέχει το σύνδρομο του Ταμήλου κι έμμεσα λένε στους πολίτες να γυρίσουν στα βουνά και να βάλουν γκαζόλαμπες. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έπεσε πέρυσι λόγω των υψηλών τιμών του ηλεκτρικού και η κυβέρνηση της Αυστραλίας έπεσε λόγω του φόρου άνθρακα. Στην Αυστραλία φαίνεται να επανέρχεται η λογική και ο ρεαλισμός, ας ελπίσουμε σταδιακά να εκλείψει ο παραλογισμός και στην Ευρώπη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου