Δειτε κι εδώ

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Δημόσια Πρόσκληση στους Έλληνες πανεπιστημιακούς και μηχανικούς: πώς βλέπετε το λιγνίτη για τα επόμενα χρόνια;


"Από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, πριν περίπου 250 χρόνια, η οικονομική ευμάρεια και η ενεργειακή ασφάλεια της Βρετανίας βασίστηκαν στην πρόσβαση σε άφθονες εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο". Αυτή είναι η εισαγωγή σε άρθρο, που δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες στο βρετανικό Guardian και υπογράφεται από 50 καθηγητές Βρετανικών πανεπιστημίων. Και συνεχίζει:

"Από το 2004 η Βρετανία έγινε για πρώτη φορά εισαγωγέας φυσικού αερίου, και η παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα μειώθηκε κατά 38% την τελευταία τριετία, σύμφωνα με ειδικούς της βιομηχανίας.

Μετά από 30 χρόνια άφθονου εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Βόρεια Θάλασσα, είμαστε πλέον πιο εκτεθειμένοι και ευάλωτοι εξαιτίας της αυξανόμενης εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα για την κάλυψη της ηλεκτροπαραγωγής μας. Το 2014 το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι για το 2030 αναμένουν πως η Βρετανία θα πρέπει να εισάγει περίπου 3/4 ...
του φυσικού αερίου που θα χρειάζεται. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνεται έτσι για πάντα.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο British Geological Survey (το Βρετανικό ΙΓΜΕ), η λεκάνη Bowland, που καλύπτει σημαντικές περιοχές της ΒορειοΔυτικής Αγγλίας, κάθεται πάνω σε 1,3 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Αν εξορύξουμε μόνο το 10% αυτού του πολύτιμου αποθέματος, είναι αρκετό για να δώσει ώθηση στην κάλυψη της ζήτησης με εγχώριες πηγές για τα επόμενα 25 χρόνια.

Οι παγκοσμίως υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και οι πρόσφατες καινοτομίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το πιο πάνω είναι σήμερα οικονομικά και τεχνικά εφικτό. Ως γεωεπιστήμονες και μηχανικοί πετρελαίου όλους τους πολιτικούς και όσους συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων να βάλουν κατά μέρος τις πολιτικές διαφορές και να εστιάσουν στα αδιαμφισβήτητα οικονομικά, περιβαλλοντικά και εθνικής ασφάλειας οφέλη που προσφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την υπεύθυνη ανάπτυξη του φυσικού αερίου από το σχιστόλιθο του Lancaster".

Και δεν είναι μόνο το σχιστολιθικό φυσικό αέριο του Lancaster, προσθέτουμε εμείς, είναι και το κοίτασμα, που βρέθηκε στη λεκάνη Weald στη Νότιο Αγγλία, (περιοχές του Sussex, Hampshire, Kent και Surrey), που περιέχει δισεκατομμύρια βαρέλια σχιστολιθικό πετρέλαιο. Ωστόσο η τεχνική του fracking, για την εκμετάλλευση των σχιστολίθων, φαίνεται να συναντά έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία, καθώς η επιχειρούμενη αλλαγή της νομοθεσίας, προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση των εταιρειών εκμετάλλευσης σε ιδιωτική γη, βρίσκει αντίθετο το 74% των Βρετανών.

Το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο λοιπόν fracking, που έφερε φθηνό αέριο στις ΗΠΑ, από εκμετάλλευση σε σχετικά αραιοκατοικημένες περιοχές, αλλά διχάζει τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθόσον η Ευρώπη είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένη, βρήκε στη Βρετανία την υποστήριξη ομάδας καθηγητών. 

Στην Ελλάδα, οι ανάγκες μας σε ηλεκτροπαραγωγή καλύπτονται, από τη λήξη του Εμφυλίου και μετά, κυρίως από τον υπερπολύτιμο εγχώριο λιγνίτη, που στήριξε τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας και διασφάλισε χαμηλές τιμές ηλεκτροπαραγωγής. Η ΕΒΙΚΕΝ, που ξέρει πολύ καλά ότι μόνο από το λιγνίτη είχε, έχει και μπορεί να έχει και στο μέλλλον φθηνή ενέργεια, ζήτησε πριν λίγους μήνες τουλάχιστον 27500GWh λιγνιτικής παραγωγής, στα επίπεδα του 2010-2012. H ενεργειακή πολιτική τα τελευταία 15 χρόνια είναι σε λάθος κατεύθυνση και, με τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί, για μειωμένη λειτουργία και απόσυρση λιγνιτικών μονάδων μετά το 2016, η ΕΒΙΚΕΝ δεν πρόκειται να ξαναδεί όχι τις 27500GWh, αλλά, σταδιακά, ούτε καν τις 15000GWh. Η πρόταση της ΕΒΙΚΕΝ είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε την άποψη της Επιτροπής του ΥΠΕΚΑ, ιδίως τώρα που έκλεισε η Χαλυβουργία Ελλάδος, αφού οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, για μείωση του ενεργειακού κόστους, αποδείχτηκαν στην πράξη λόγια του αέρα. Το ενεργειακό κόστος δεν μειώνεται με λόγια, μειώνεται με συγκεκριμένες πολιτικές. 

Κατά καιρούς βλέπουμε ελάχιστες, μεμονωμένες τοποθετήσεις καθηγητών των Ελληνικών πανεπιστημίων ή μηχανικών υπέρ του λιγνίτη, αλλά δεν είδαμε ποτέ κάποια οργανωμένη και μαζική αναφορά, ανάλογη αυτής που είδαμε για το fracking στη Βρετανία. Σήμερα, που σχεδιάζεται ξανά το ενεργειακό μέλλον της χώρας, από μια εξαιρετικά ολιγομελή επιτροπή που συνέστησε το ΥΠΕΚΑ, το ιστολόγιό μας απευθύνει δημόσια πρόσκληση στους καθηγητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, καθώς και στους Έλληνες μηχανικούς, όσους ενδιαφέρονται για το λιγνίτη, να προβληματιστούν και να μας πουν πώς βλέπουν το ενεργειακό μείγμα της χώρας για τα επόμενα χρόνια και τη συμμετοχή του λιγνίτη σ' αυτό. Πώς βλέπουν και πώς αποτιμούν την ιστορία του λιγνίτη τα τελευταία 65 χρόνια, πώς βλέπουν την περαιτέρω αξιοποίηση των επενδύσεων, που έχουν ήδη γίνει σε ορυχεία και ΑΗΣ, πώς βλέπουν την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα, πώς βλέπουν την επερχόμενη "χωματοποίηση" του λιγνίτη από τις ακολουθούμενες πολιτικές. Και να δούμε αν μπορεί να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για υπογραφή μιας ανοιχτής επιστολής επιστημόνων προς τους πολιτικούς, για τη στήριξη του λιγνίτη και την επαναφορά του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Εάν υπάρχει θετική διάθεση, το ιστολόγιο μπορεί να αναλάβει το συντονισμό της όλης προσπάθειας.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Το ιστολόγιό μας, μέσα σε λίγους μήνες παρουσίας, συζητιέται ήδη ως σημείο αναφοράς για το λιγνίτη στην Ελλάδα και εμφανίζεται πολύ ψηλά στις μηχανές αναζήτησης για το λήμμα "λιγνίτης". Έχει παρουσιάσει -και σχολιάσει- το προηγούμενο διάστημα επώνυμα άρθρα και μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο για όλους όσους ενδιαφέρονται για το λιγνίτη και για τη φθηνή ενέργεια στη χώρα. Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι αναρτημένη από την πρώτη μέρα στο ιστολόγιο.

Αποθέματα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα, επενδύσεις έχουν ήδη γίνει σε ορυχεία και ΑΗΣ, η τεχνολογία εξελίσσεται και οι νέοι ΑΗΣ δεν έχουν καμιά σχέση με τους παλιούς, παντού στον κόσμο ο λιγνίτης συνεχίζει να αξιοποιείται. Πολιτική βούληση και προγραμματισμός χρειάζεται, για την αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών, ξεκινώντας απ' τα ήδη ανοικτά ορυχεία, στα οποία οι επενδύσεις έχουν ήδη γίνει. Θεωρούμε ότι πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενη ενέργεια, η εθνική ενεργειακή πολιτική πρέπει να βασίζεται στην αξιοποίηση εκείνων των εγχώριων πηγών που παρέχουν την πιο φθηνή και αξιόπιστη -κι όχι τυχαία- ηλεκτροπαραγωγή, σήμερα αυτό μπορεί να το δώσει ο λιγνίτης, αύριο -ενδεχομένως- το φυσικό αέριο της Κρήτης, αν και Κατάρ μάλλον δεν πρόκειται να γίνουμε ...

Όταν οι πολιτικοί φαίνονται να μην ακούν, παρά μόνο αν τους μιλούν οι δανειστές ή οι εργολάβοι, δεν είναι καιρός ν’ ακουστεί και η φωνή των πανεπιστημιακών και των μηχανικών για το κόστος της ενέργειας στη χώρα; "Η ισχύς εν τη ενώσει"  και στην παρούσα φάση ο λιγνίτης χρειάζεται τη στήριξη όλων μας: να αποφύγουμε το μετέωρο βήμα της χώρας στο κενό του αβέβαιου ενεργειακού εφοδιασμού από εισαγόμενα καύσιμα, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, να συνθέσουμε τις απόψεις και να τοποθετήσουμε ξανά το λιγνίτη στην ενεργειακή σκακιέρα.

14 σχόλια:

  1. Αυτήν την πρόσκληση πρέπει να την κάνει ο ΣΔΜ ΔΕΗ, ο ΣΠΜΤΕ ΔΕΗ, η ΕΤΕ ΔΕΗ συντεταγμένα.
    Ας φροντιστεί επίσης να καλεστεί ο κος Χατζημπίρος, για να μας πει πόση αιολική και Φ/Β ισχύς χρειάζεται για την κατασκευή μιας μπετόβεργας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν την έκαναν όμως.
    Υποθέτω ότι οι διάφοροι "οικολογούντες" θα είναι ευτυχείς αν κάνουν εμπόριο μπετόβεργας απ' την Τουρκία και οι εδώ χαλυβουργίες κλείνουν, "για να μη ρυπαίνουν οι υψικάμινοι" (πού και να υπήρχαν στην Ελλάδα υψικάμινοι).
    Κανένας φορέας δεν φαίνεται να ασχολείται με το κόστος της ενέργειας, ενώ θα έπρεπε να είναι το πρώτο που πρέπει να μας απασχολεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να γίνει γιατί καίγεται ο κώλος της ΔΕΗ (απο καυση ΦΑ) μαζί και ο δικός τους.
    Τι να ακούσουν οι Ελληνες πανεπιστημιακοί και μηχανικοί από ένα ιστολόγιο στα κατάβαθα του ίντερνετ;
    (εκτός αν έχεις άκρες και σ' αρέσει το κυνήγι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίμενε να βάλει κι η μονάδα αερίου της Μεγαλόπολης, να δεις γέλιο που θα πέσει.

      Διαγραφή
    2. Σουξέ το τσαρδί του Κοπελούζου!
      (εδώ μένει, ή στο Σεντ Μόριτζ;)

      Διαγραφή
  4. Η ζωή θα δείξει. Χαμένος εκ των προτέρων είναι μόνο ο αγώνας που δεν δόθηκε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το σκυλόσπιτο δεν είναι σπίτι, το έχει "μουσείο τέχνης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπότε θα δικαιούται και επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και απαλλαγή απ' το χαράτσι; Και το παράσημο της ανοικτής παλάμης για όλους στην Κηφισιά; Ή κυκλοφορούν κι άλλα "μουσεία;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεγονός είναι ότι και ο θεός ο ίδιος να κατέβει σε ένα υποτιθέμενο συνέδριο για την ΗΕ και την ενέργεια γενικότερα και να πει τα προφανή, δηλαδή τα περί μη εξάρτησης ενός χρεοκοπημένου κράτους από εισαγωγές, καθετοποίηση παραγωγής, power saving κλπ, δεν πρόκειται να τα υιοθετήσει η κυβέρνηση.
    Απλά, δεν τους ενδιαφέρει. Ο Σα(χλα)μαράς άλλωστε εκτελών εντολές είπε ότι, "θα κάνει την Ελλάδα αγνώριστη".
    Κάτσε να μη δούμε στον επόμενο ανασχηματισμό υπουργό ενέργειας τον ενέργκα.
    Πλάκα με κάνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα η Ελλάδα είναι ήδη αγνώριστη, δεν περιμένουμε το Σαμαρά να την κάνει, φρόντισαν άλλοι πριν απ' αυτόν. Πότε είχε ξανά τόση ανεργία, πότε ξενιτεύονταν τόσοι νέοι, πότε ήταν τόσα σπίτια χωρίς ρεύμα, πότε είχαμε τόσες αυτοκτονίες, πότε είχαμε τέτοια ρεμούλα, πότε είχαμε τόσα ΜΑΤ, πότε είχαμε υπουργούς με πλαστές πινακίδες, πότε είχαμε όλη την αγροτική γη υποθηκευμένη σε ιδιωτική τράπεζα, πότε, πότε, πότε... Ο Σαμαράς είχε την ιστορική ευκαιρία να συμμαζέψει κάτι και την πέταξε. Όπως το '93. Θα μείνει κι αυτός στην ιστορία με πολύ ψιλά γράμματα. Ζητείται πλέον πατριώτης πολιτικός. Θα είναι ο Τσίπρας; Θα είναι κάποιος άλλος; Δεν θα βρεθεί κανείς; Θα δούμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς, ακόμα και ο καλώς εννοούμενος πατριωτισμός είτε έχει παραποιηθεί (εθνικισμός) είτε δεν έχει πλέον κανένα νόημα καθότι οι νεοφιλελέρες θεωρούν εαυτούς κοσμοπολίτες με την έννοια ότι μπορούν να έχουν προσόδους από παντού, αρκεί να περνάνε τις θέσεις του κεφαλαίου.
    Κάνοντας λάστιχο την ιδεολογία μου και υπό προϋποθέσεις θα δεχόμουν τον Τσίπρα και τις συνιστώσες του, αλλά πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές.
    Τώρα πια ο Τσίπρας είναι έρμαιο των Spin doctors.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι προφανώς απαραίτητο να είναι κομμουνιστής για να είναι πατριώτης. Η αστική τάξη είχε κάποτε πατριώτες και τώρα είδα ότι κάτι παρόμοιο λέει το κύριο άρθρο της σημερινής "Ε". Στην Ελλάδα έχουμε καεί στο χυλό απ' τους πολιτικούς και έχουμε πλέον πολύ αυξημένη δυσπιστία προς όλους, με τη μόνιμη -έτσι κι αλλιώς- εθνική τάση της απαξίωσης των πάντων. Πρέπει να βρεθεί τρόπος για εθνική συμφιλίωση, αλλά δεν είμαι πια αισιόδοξος.

      Διαγραφή
  10. η πρόσκληση σας θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τους γεωλόγους που έκαναν τη δουλειά του εντοπισμού και διαθεσης προς αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χωρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σαφώς και η πρόσκληση είναι ανοιχτή και στους γεωλόγους και σ' όποιον άλλο επιστημονικό κλάδο έχει κάτι να πει για το λιγνίτη και για το κόστος της ενέργειας στη χώρα. Το "πανεπιστημιακοί" καλύπτει ασφαλώς όλα τα γεωλογικά τμήματα.
    Οι γεωλόγοι του ΙΓΜΕ έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην έρευνα του λιγνίτη, από την εποχή του Παπασταματίου ακόμα. Αν θα διαβάσετε βέβαια με προσοχή τις διατυπώσεις της ανάρτησης, θα δείτε ότι το θέμα μπαίνει κυρίως σε τεχνικοοικονομική βάση, γι' αυτό και η αναφορά σε μηχανικούς. Οι οικονομολόγοι της ενέργειας επίσης δεν αναφέρονται ξεχωριστά, αλλά η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή