Δειτε κι εδώ

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Οι Γερμανοί αποφάσισαν επέκταση των λιγνιτωρυχείων στην Ανατολική Γερμανία μετά το 2026. Εμείς τι κάνουμε;

http://www.dw.de/german-region-backs-brown-coal-despite-renewables-drive/a-17680488
Έχουμε πει ξανά και ξανά για τον αναντικατάστατο ρόλο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή της Γερμανίας, το νέο ρεκόρ παραγωγής που έκανε το 2013 και τους νέους ΑΗΣ που έχτισε και χτίζει, την ίδια στιγμή που πουλάει σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα αιολικά της και εξάγει και το αιολικό της πρόβλημα.

Η είδηση έρχεται αυτή τη φορά απ' το κρατίδιο του Βραδεμβούργου, που στις 3/6 ενέκρινε την επέκταση του λιγνιτωρυχείου Welzow-Sud II της Σουηδικής Vatenfall, στην περιοχή νότια του Κότμπους, για την τροφοδοσία του ΑΗΣ Schwarze Pumpe. Η επέκταση αφορά την εκμετάλλευση 200 εκατομμυρίων τόννων λιγνίτη μετά το 2026 και θα απαιτηθεί η μετεγκατάσταση του χωριού Proschim, περίπου 700-800 κατοίκων.

Η τοπική κυβέρνηση του Βραδεμβούργου στηρίζεται από τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά και ο τοπικός πρωθυπουργός, Dietmar Woidke, δήλωσε ότι ο λιγνίτης ...
παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλή τιμή στην ηλεκτροπαραγωγή : "είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση των ΑΠΕ, αλλά ο λιγνίτης είναι αναντικατάστατος ως μια γέφυρα προς την εποχή των ΑΠΕ", είπε ο Woidke. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας είχε αποφασίσει ότι η εκμετάλλευση του λιγνίτη και συνολικά η εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων είναι αποκλειστικά υπόθεση των τοπικών κυβερνήσεων, αρκεί να σέβονται τα δικαιώματα των κατοίκων σε ό,τι αφορά αποζημιώσεις και μετεγκαταστάσεις. 

Το Μάρτιο 2014, η τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είχε αποφασίσει την επέκταση του λιγνιτωρυχείου Garzweiler II μέχρι το 2030, περιορίζοντας πάντως τα όρια της επέκτασης. Η επέκταση για μετά το 2030 βρίσκεται υπό εξέταση, προφανώς υπό το πρίσμα και της σε εξέλιξη διαδικασίας αναθεώρησης του νόμου EEG, που βάζει φρένο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ μέχρι το 2035. Με τους νέους, υπερσύγχρονους ΑΗΣ, που κατασκεύασαν πρόσφατα στο Neurath, στην ίδια περιοχή, πόσο λέτε να δίνει το στοίχημα για την επέκταση των λιγνιτωρυχείων στην περιοχή μετά το 2030; Περισσότερο από 1,05;

Οι Γερμανοί είναι γνωστοί για τον προγραμματισμό τους και των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Εμείς βάζουμε έργα στο fast track ξανά και ξανά, σαν τα δισ. ευρώ να είναι ...στραγάλια, για να τα απεντάξουμε κάποια στιγμή αργότερα, επειδή δεν εξετάσαμε σωστά όλες τις παραμέτρους, επειδή δεν βρίσκουν χρηματοδότηση ή επειδή απλά άλλο πράγμα είναι ο προγραμματισμός κι άλλο οι αποφάσεις εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Κάπως έτσι το σάπιο πολιτικό σύστημα οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία σε καιρό ειρήνης. 

Γι' αυτό κι εμείς δεν θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε σε όλους τους τόνους:
Μόνο ο λιγνίτης δίνει σταθερή, αξιόπιστη και φθηνή ενέργεια, στηρίζει την Ελληνική οικονομία, δίνει δουλειές στους Έλληνες.

4 σχόλια:

  1. Εμείς τι κάνουμε; Ε, να μη τα ξαναλέμε τώρα ...
    (η υποτέλεια κλπ που λέγαμε ...)

    Κάτσε να σπάσουν έτι περαιτέρω τη ΔΕΗ σε μικρή, μεγάλη, μεσαία, μικρομεσαία κλπ και όταν πάνε τα ορυχεία και οι ΑΗΣ (παλιοί και καινούργιοι) οριστικά στα χέρια των γνωστών εργολάβων (ήδη η Βεύη είναι με σφραγίδες και υπογραφές στα χέρια του εθνικού μας ευεργέτη και θα δεις; πως θα καθαρίσει ο βρώμικος και κακός λιγνίτης, γιατί -ως γνωστόν- όσο είναι στα χέρια της πρώην κρατικής ΔΕΗ είναι βρώμικος, κακός, καρκινογόνος και τρώει παιδάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ωραίο είναι που για την επέκταση στο Κότμπους η WWF δεν φάνηκε να αντιδρά κι έμεινε μόνο η γκρηπις να σκούζει.

      Διαγραφή
    2. Μιας και τους ανέφερες, μέχρι στιγμής:
      - Δίκτυο Μεσόγειος SOS
      - Greenpeace
      - WWF
      δεν έχουν βγάλει άχνα για την υδρόλυση (κοινώς φουντάρισμα) των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
      Ξεφτίλες!

      Διαγραφή
  2. Δεν πήραν ακόμα γραμμή μάλλον. Ή πήραν, να μη βγάλουν άχνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή