Δειτε κι εδώ

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ για ηλεκτρικά δίκτυα μέχρι το 2020! Λεφτά υπάρχουν;


Η Eurelectric εκπροσωπεί τις εταιρείες που έχουν σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα συμμετέχει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (Σ.Ε.Η.Ε.). Κάθε χρόνο διοργανώνει ένα συνέδριο, στο οποίο συζητείται η ενεργειακή πολιτική. Για να ενισχύσει τη συζήτηση χρηματοδοτεί διάφορες μελέτες και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται συνήθως λίγο πριν το συνέδριο.

Το φετινό συνέδριο ήταν στις αρχές του μήνα στο Λονδίνο και μια απ' τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν αφορά τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια στα δίκτυα διανομής. Πρόκειται για ένα τεύχος 43 σελίδων, που στο εξώφυλλο, για να μην μπερδευόμαστε, μας μοστράρουν φάτσα τα αιολικά και πολύ διακριτικά τα Φ/Β. Ίσως βέβαια είναι ένας τρόπος να μας δείξουν έμμεσα τον υπεύθυνο γι' αυτά που περιέχει το τεύχος.

Στην εισαγωγική περίληψη, που συνοψίζει τα κύρια σημεία της μελέτης, τονίζεται ότι οι Ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων διανομής βρίσκονται αντιμέτωποι με απαιτήσεις σημαντικών επενδύσεων για τρεις κύριους λόγους : την ανάγκη ...
ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στο δίκτυο, την ανάγκη αντικατάστασης παλαιών στοιχείων των δικτύων και την ανάπτυξη των "έξυπνων" δικτύων.

Σύμφωνα ωστόσο με τα ευρήματα της μελέτης, οι διαχειριστές δικτύων δεν προχωρούν στις απαραίτητες επενδύσεις και η ανάλυση των κανονιστικών πλαισίων σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι υπάρχουν λιγότερα επενδυτικά κίνητρα απ' ό,τι το 2010. Η Eurelectric συνιστά να καθοριστεί ένα σαφές μακροπρόθεσμο πλαίσιο πολιτικής για τα δίκτυα, να καθοριστεί το ρυθμιζόμενο έσοδο των διαχειριστών με διαφανή τρόπο και βασισμένο σε μακροπρόθεσμο κόστος κεφαλαίου συμβατό με τη διάρκεια ζωής των παγίων, να βελτιωθεί η προβλεψιμότητα του ρυθμιστικού πλαισίου, να αφαιρεθεί η έρευνα & ανάπτυξη απ' τους μακροπρόθεσμους στόχους αποτελεσματικότητας που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη απόδοση κεφαλαίου σε έργα αυξημένου ρίσκου καθώς και ενθάρρυνση της χρηματοδότησης σε μεγάλης κλίμακας επιδεικτικά έργα "έξυπνων" δικτύων. Τέλος, να διασφαλισθεί η έγκαιρη ανάκτηση κόστους του προγράμματος "έξυπνων" μετρητών που αναπτύσσουν οι διαχειριστές δικτύων.

Με το που αρχίζει το κυρίως κείμενο έρχεται και η "λυπητερή": τα Ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα θα χρειαστούν επενδύσεις  εξακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020! Τα 2/3 αυτού του ποσού θα επενδυθούν σε δίκτυα διανομής, καθόσον τα αιολικά και τα Φ/Β έχουν αυξηθεί πάρα πολύ μεταξύ 2000 & 2012, όπως φαίνεται στο γράφημα και συνδέονται κυρίως στα δίκτυα διανομής. Η διατήρηση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πελατών, σύμφωνα με το ισχύον σε κάθε χώρα κανονιστικό πλαίσιο, απαιτεί αντικατάσταση παγίων που κατασκευάστηκαν πριν αρκετές δεκαετίες. Τέλος, η ανάπτυξη "έξυπνων" δικτύων και "έξυπνων" μετρητών χρειάζονται τις ανάλογες επενδύσεις.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Δεν μας έφθαναν τα λεφτά που πληρώνει όλη η Ευρώπη για τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές των ΑΠΕ, τώρα πρέπει να βάλουμε το χέρι βαθιά, πολύ βαθιά στην τσέπη, για να πληρώσουμε και τα δίκτυα διανομής που χρειάζονται οι ΑΠΕ. Μεγαλώνει πολύ ο λογαριασμός των ΑΠΕ, δεν νομίζετε;

Σας είχαμε πει το Πάσχα ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος θα συνεχίσουν να ακριβαίνουν, επειδή όλοι ονειρεύονται μια Ευρώπη με τελικά ένα κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα. Κι επειδή αυτό εύκολο είναι να το ονειρεύεται κανείς, αλλά πολύ φαραωνικό για να το υλοποιήσει, οι πολίτες θα ψάξουν να βρουν τις δικές τους γραμμές άμυνας στο συνεχιζόμενο γδάρσιμο.

Κάποτε η Γλυκερία τραγουδούσε ότι "τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια", αλλά, επειδή ήταν στα ελληνικά, δεν φαίνεται να το κατάλαβαν στη Eurelectric. Τα δισεκατομμύρια ευρώ τα έκαναν και τα παραέκαναν πετσετάκια. Εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ είναι Πάααρα Πολλά Λεφτά! Και σε τόσο σύντομο χρόνο, μέχρι το 2020. Αν η Ευρώπη είχε να επενδύσει αυτά τα λεφτά, θα έλυνε μια για πάντα το πρόβλημα των "τοξικών" παγίων των υπερμοχλευμένων τραπεζών της, θα έδινε μια τεράστια ώθηση στην πραγματική οικονομία, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.

Οι ΑγγλοΣάξωνες συνηθίζουν να λένε πάντα "Follow the money". Ποιος θα κερδίσει τη μερίδα του λέοντος απ' τη θηριώδη πίτα των 600 δισ. ευρώ; Φυσιολογικά τρία ονόματα: Siemens, Alstom, ABB. Κι ο Ευρωπαϊκός Νότος θα εξακολουθήσει να αποτελεί την παράπλευρη απώλεια στην Ευρώπη των πολυεθνικών ...

14 σχόλια:

  1. Διαβάζω το μπλογκ σας φανατικά σχεδόν από την αρχή του και μ αρέσει ο μαχητικός, ανεξάρτητος και κάπως χιουμοριστικός τρόπος που γράφετε!

    Ωστόσο διακρίνω συχνά μια έλλειψη διορατικότητας (shortsightedness που λέμε και στο χωριό μου). Μπορεί και εμένα οι ΑΠΕ για την ακρίβεια και τη στοχαστικότητα τους και για άλλους λόγους αν μη μου είναι ιδιαίτερα συμπαθείς, ωστόσο μαζί με τα εναλλακτικά καύσιμα είναι μονόδρομος για το μέλλον.

    Μπορεί πχ τα 600δις του άρθρου να ακούγονται βαρύγδουπα, ωστόσο όταν μας έρθει ο λογαριασμός από την αναπόφευκτη ενεργειακή κρίση (σε 10, 20 ίσως χρόνια), θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Πέρα από τις υστερίες-φούσκες πέρι fracking, αγωγών κλπ, τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων του πλανήτη εξαντλούνται αδιαμφισβήτητα.

    Και επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν, επενδύουν, ας είμαστε λίγο πιο ανοικτόμυαλοι. Κατα τ άλλα συμφωνώ σε πολλά μαζί σας ;-)

    Με εκτίμηση,
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρεμπιπτόντως, δεν νομίζω ότι υπάρχουν τα 600 δισ. και κάποιοι θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
    Μην είστε τόσο σίγουρος ότι τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων εξαντλούνται έτσι εύκολα. Η θεωρία της κορύφωσης της παραγωγής πετρελαίου έχει καταρρεύσει, οι ΗΠΑ επανήλθαν σε επίπεδα παραγωγής που είχαν το 1970. Ίσως γράψω γι' αυτό από βδομάδα, τώρα έχουμε τη μάχη της ΔΕΗ.
    Δεν έχω τεχνολογικές προκαταλήψεις, ίσως δεν είδατε την ανάρτηση http://greeklignite.blogspot.gr/2014/04/blog-post_4195.html ή την http://greeklignite.blogspot.gr/2014/04/blog-post_23.html. Όλα είναι θέμα κόστους, φέρτε μου μια πηγή ενέργειας πιο φθηνή απ' το λιγνίτη, εγχώρια και το ίδιο αξιόπιστη, και συμφωνώ να μην ανοίξουμε ποτέ Ελασσόνα και Δράμα.
    Τα αιολικά είναι μια κοροϊδία, 10% τα μετράει ο ΑΔΜΗΕ, την ίδια στιγμή που μετράει 70% τα Φ/Β. Μην είστε καθόλου σίγουρος ότι, αν τελειώσουν τα ορυκτά καύσιμα, θα πάμε σε αιολικά+Φ/Β, η τεχνολογία βαδίζει σε άλλα μονοπάτια. Να παρακολουθείτε τους χημικούς, από εκεί όλο και κάτι καλό θα έλθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνε,
      υφίσταται έρευνα επάνω στους αντιδραστήρες θορίου που τους παλεύουν οι Ινδοί, όπως και η διαχρονική έρευνα επάνω στη σύντηξη, αν και δεν τρέφω πολλές ελπίδες για την τελευταία. Σε γενικές γραμμές και λόγω του πεπερασμένου του συστήματος οι φυσικοί πόροι-καύσιμα, στερεά, υγρά κι αέρια είναι κι αυτά πεπερασμένα αλλά όπως είπε κι ο λιγνίτης παραπάνω στο πικ όιλ μάλλον δεν έχουμε φτάσει ακόμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα ξελιγώσουμε όλα για να βρούμε το πικ όιλ γιατί ήδη υπάρχει υπερπροσφορά καυσίμων παντός είδους, από πολλές χώρες. Το ζήτημα είναι υπό ποιες προϋποθέσεις εκμεταλλεύονται και πωλούνται αυτά, ποιοι τα ελέγχουν και ποιοι βγάζουν υπερκέρδη τη στιγμή που εμεις δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το ντόπιο "βρώμικο" καύσιμο, εκτός αν το πάρει ο ιδιώτης και τότε θα είναι καλό και καθαρό.

      Πάντως μόνο με τα ΑΠΕ δουλειά δεν κάνουμε.

      Διαγραφή
    2. Σίγουρος δε μπορεί να είμαι φυσικά, αλλά από την άλλη δε μπορώ να πιστέψω ότι όλες οι πηγές που προβλέπουν ότι η εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων θα είναι οικονομικά ασύμφορη σε μερικές δεκαετίες είναι φερέφωνα συμφερόντων.

      Το ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει νέο ρεκόρ παραγωγής δε μου λέει και πολλά, εξορύσουν αφειδώς τα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου (των οποίων η έκταση έχει ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/may/22/two-thirds-write-down-us-shale-oil-gas-explodes-fracking-myth και άλλες πηγές) και πωλούν το σχιστολιθικό αέριο σε τιμές κόστους προκειμένου να τροφοδοτήσουν ακόμη μια φούσκα, όπως συνηθίζεται στις ΗΠΑ άλλωστε.

      Υπάρχει όντως το ενδεχόμενο τεχνολογικών καινοτομιών όπως οι αντιδραστήρες θορίου και πολλές άλλες τεχνολογίες που βρίσκονται στα σπάργανα, ωστόσο μπορεί είτε να αποδειχθούν όνειρα θερινής νυκτός, είτε να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Δε μπορούμε όμως να συνεχίζουμε στο ίδιο τέμπο αμέριμνοι ελπίζοντας ότι μεθαύριο θα βρεθεί η μαγική λύση που θα μας σώσει.

      Σχετικά με τις ΑΠΕ, υπήρξαν υπερβολές ειδικά όσον αφορά το μέγεθος της χρηματοδότησης τους. Δεν πρόκειται να είναι ποτέ αρκετές και συμφωνώ στο ότι η λύση θα προέλθει από τους χημικούς. Θα είναι όμως μέρος της λύσης, ας δώσουμε χρόνο στην τεχνολογία να ωριμάσει (να μην ξεπαραδιαστούμε εν τω μεταξύ κιόλας) και πιστεύω ότι θα μας δικαιώσει μια μέρα. Τόσο η αποκεντρωμένη παραγωγή όσο και η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση της αποδοτικότητας (efficiency) είναι μονόδρομος σε κάθε περίπτωση.

      Όσον αφορά το ζήτημα του εγχώριου λιγνίτη, είμαι 100% μαζί σας, έχουμε να κάνουμε με ιδιοτελείς διεκδικήσεις που καμουφλάρονται πίσω απο οικολογικές και άλλου είδους ευαισθησίες.

      Διαγραφή
  3. Οι ΑΠΕ μπορούν να είναι μόνο κάτι συμπληρωματικό, δεν πρόκειται ποτέ να ανατείλει ο ήλιος τη νύχτα. Χρειαζόμαστε ισχύ με τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται το φορτίο βάσης.
    Όσοι ονειρεύονται super grids ας μας πουν πού θα βρουν τα λεφτά που χρειάζονται και πού θα βρουν τις τοποθεσίες που χρειάζονται όλοι αυτοί οι πυλώνες που πρέπει να μπουν. Ήδη στη Γερμανία δεν προχωρούν τα δίκτυα υψηλής λόγω αντιδράσεων των κατοίκων και το πρόγραμμα για το 2015 είναι πολύ πίσω.
    Τα Φ/Β έλυσαν το πρόβλημα της καλοκαιρινής αιχμής της ζήτησης στην Ελλάδα, και για να δει κανείς το τι πραγματικά μας κόστισε πρέπει να έχει τα στοιχεία των προηγούμενων ετών για το κόστος της παραγωγής ενέργειας αιχμής, που και με τους αεριστρόβιλους ακριβό είναι.
    Τα αιολικά, στο δικό μας, απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα, δεν προσφέρουν τίποτα, μόνο ικανοποιούν ιδεοληψίες.
    Πού είναι η γεωθερμία, οέοοο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Νίσυρο και βρωμάει υδρόθειο!
      (εννοείται ότι είναι παλιά ιστορία ήδη απ' τη δεκαετία του '80 με το πειραματικό σταθμό της ΔΕΗ)

      Διαγραφή
    2. Ε, αυτό δεν είναι πρόβλημα; Τα ακουμπάνε κανονικά στα αιολικά, αλλά δεν κάνουν τίποτα για τη γεωθερμία.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ ότι οι ΑΠΕ έχουν ρόλο συμπληρωματικό σε ευρεία κλίμακα και μόνο σε τοπικό επίπεδο με την ενσωμάτωση τους σε υβριδικά συστήματα μπορούν να εξυπηρετήσουν πλήρως τη ζήτηση, όπως στην περίπτωση ενός νησιού πχ.

      Συγνώμη παιδιά, αλλά αν θεωρείτε τα αιολικά "ψιλά γράμματα", τότε η γεωθερμία είναι ακόμη "ψιλότερα", μιλάμε για πολύ αραιή μορφή ενέργειας αξιοποιήσιμη μόνο σε ελάχιστες τοποθεσίες, πολύ δύσκολη ως αδύνατη μεταφορά και υψηλότατα κόστη επένδυσης ανα KWh. Επίσης εμπεριέχει περιβαλλοντικούς κινδύνους (εκπομπές δηλητηριωδών αερίων-η μόνη ως τώρα ανάλογη προσπάθεια στον ελλαδικό χώρο στη Μήλο είχε δυσάρεστα αποτελέσματα-).

      Διαγραφή
    4. Ήταν το πρώτο παραδειγμα που μου ήρθε στο μυαλό η Ισλανδία, αλλά υπάρχουν τεραστιες διαφορές μεταξύ των δύο περιπτώσεων:
      1) Η γεωθερμία καλύπτει κυρίως θερμικές ανάγκες, οι οποίες στην περίπτωση των ελληνικών νησιών είναι σχεδόν μηδαμινές.
      2) Το γεωθερμικό δυναμικό της Ισλανδίας είναι τεράστιο, μιλάμε για ένα ηφαιστιογενές νησί με 83% της έκτασης της Ελλάδας, το καυτό νερό αναβλύζει κυριολεκτικά από την γη σε πολλά σημεία.
      3) Όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, μην ξεχνάμε πως η Ισλανδία έχει πληθυσμό της τάξης των 300.000 κατοίκων, τα 120 ΜW του πάρκου αυτού σε συνδυασμό με μερικά ακόμη υπεραρκούν για να καλύψουν την ζήτηση.
      Στην περίπτωση της Νισύρου χωρίς να έχουμε μελέτες κλπ θεωρώ ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού άντε βαριά βαριά και της Κως αν (λέμε τώρα) φτιαχτεί καλώδιο σύνδεσης.

      Διαγραφή
    5. Η Ισλανδία καλύπτει το 25% της ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία. Στην Ελλάδα έχουμε το ηφαιστειακό τόξο, που καλύπτει τόσο νησιωτικές όσο και ηπειρωτικές περιοχές. Για τα νησιά που ηλεκτροδοτούνται με πετρέλαιο, το κόστος της γεωθερμίας δεν είναι απαγορευτικό. Σοβαρότητα και μεταφορά τεχνογνωσίας χρειάζεται. Αλλά εδώ κατάφεραν -με τις υπερκοστολογήσεις- να κάνουν τα Φ/Β πανάκριβα, γεωθερμία θα κάνουν;

      Διαγραφή
  4. Θαυμασια ολα τα αρθρα και σχολια..... παρακολουθω αφειδως, ειδικωτερα τωρα που αφτασε η ωρα του ξεπουληματος......

    Ο καθηγητης Γεωργιος Ζουγανελης εγραψε κατι σχετικο με τα γεωθερμικα....

    http://zcode-gr.blogspot.jp/2014/06/t-to.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και το σύνδεσμο, δεν τον είχα υπόψη.

      Διαγραφή