Δειτε κι εδώ

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

"Παρασκευή και 13" παραιτείται η Βουλγαρική κυβέρνηση για τον South Stream!


Σας έχουμε ενημερώσει έγκαιρα για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη γειτονική μας Βουλγαρία αναφορικά με την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Σας είπαμε ότι το κόμμα της Τουρκικής μειονότητας απέσυρε την υποστήριξή του από την κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Σοσιαλιστές, ζητώντας παραίτηση της κυβέρνησης στο τέλος Σεπτεμβρίου/αρχές Οκτωβρίου και εκλογές στο τέλος Νοεμβρίου/αρχές Δεκεμβρίου, καθώς και ότι ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Ορεσάρσκι ανακοίνωσε την αναστολή κατασκευής του αγωγού για να βρεθεί κοινός τόπος με τις Βρυξέλλες.

Οι εξελίξεις τρέχουν στη Σόφια, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Μπορίσοβ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με θέμα την κατάσταση της οικονομίας. Πρόκειται για την 5η (!) πρόταση μομφής, που καταθέτει ο Μπορίσοβ και η συζήτησή της αρχίζει σήμερα στη Βουλγαρική Βουλή. Οι προηγούμενες προτάσεις μομφής αφορούσαν την περιφερειακή ανάπτυξη, το σχεδιασμό των επενδύσεων, την ασφάλεια και την ενέργεια και δεν έγιναν δεκτές, καθώς το εθνικιστικό κόμμα Ατακα, που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, πρόσφερε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η πρόταση μομφής καταρχήν δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτή. Ωστόσο, μιλώντας χθες στο Εθνικό Συμβούλιο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ...
ο ηγέτης τους, Σεργκέι Στανίσεφ, Πρόεδρος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ζήτησε απ' τον Πρωθυπουργό Ορεσάρσκι να παραιτηθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, αμέσως μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής, προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές μέσα στον Ιούλιο.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως φυσικό αέριο για τις ανάγκες της, προκειμένου να στηρίξει τη στοχαστική λειτουργία των ΑΠΕ, που έχει επιλέξει η Γερμανία. Μαζί με τις ΗΠΑ προσπαθεί να μειώσει τη συμμετοχή της Ρωσίας στον εφοδιασμό, πρώτα με τον αγωγό ΤΑΡ, που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο και στη συνέχεια με τους αγωγούς που θα μεταφέρουν το αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ/Κύπρος και μελλοντικά και Κρήτη). Αλλά ο αγωγός South Stream είναι έτοιμος να κατασκευαστεί και το αέριο υπάρχει διαθέσιμο, ενώ αγωγοί από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν γίνονται έτσι εύκολα, απ' τη μια μέρα στην άλλη, όσο κι αν ο Μανιάτης εντάσσει κάποιες διαδικασίες στο fast track. Και η Ρωσία, που τα βλέπει όλα αυτά, υπέγραψε πρόσφατα την τεράστια συμφωνία με την Κίνα.

Το πιο ωραίο είναι ότι οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι χρειάζονται και το ρωσικό αέριο και τον South Stream και, στα "Σχέδια Κοινοτικού Ενδιαφέροντος", που προωθούν για τις ενεργειακές υποδομές, εμφανίζουν και τον South Stream, αλλά μετά το 2020.

Ποιος είναι ο παράγοντας που θα στηρίξει τα σχέδια Ευρώπης/ΗΠΑ για καθυστέρηση του South Stream μέχρι να ετοιμαστεί το δίκτυο των αγωγών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου; Μα φυσικά το κάρβουνο! Σας έχουμε πει ότι η Γερμανία έκανε το 2013 νέο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, σας έχουμε πει ότι υπάρχει πλεόνασμα κάρβουνου στο διεθνές εμπόριο που πιέζει πτωτικά τις τιμές, σας έχουμε πει ότι η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ επέτρεψε στον Ομπάμα να ανακοινώσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του για μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030, απαγορεύοντας ουσιαστικά την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και αυξάνοντας έτσι έμμεσα μεσοπρόθεσμα την προσφορά κάρβουνου σε μια ήδη πλεονασματική διεθνή αγορά. Θα καίνε λοιπόν φθηνό κάρβουνο στην Ευρώπη, θα στηρίζουν την οικονομία τους, θα αυξάνουν βεβαίως τις εκπομπές CO2 και θα "σώζουν τον πλανήτη και το κλίμα" στις χώρες εκείνες όπου θα εξάγουν τα αιολικά και τα Φ/Β τους. Ιδίως στις χρεοκοπημένες ...

Ο "πόλεμος των αγωγών" βρίσκεται στη γειτονιά μας, στο σπίτι μας και χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σύστημα που να προτάσσει το δικό μας συμφέρον, όχι των δανειστών. Ποιό είναι το καύσιμο που μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας; Μόνο ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός. Ακούει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου