Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Γερμανία: οι πολιτικοί απέτυχαν με την Energiewende κι οι μηχανικοί τρέχουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.


Στις 2 Απριλίου 2014 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στη Γερμανία ήταν 188,4GW, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων BundesNetzAgentur (BNetzA, ο αριθμός περιλαμβάνει και την ισχύ εργοστασίων του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας και της Ελβετίας, που τροφοδοτούν το Γερμανικό δίκτυο). Από τα 188,4GW, τα 83,2GW είναι ΑΠΕ και 3,3GW είναι εργοστάσια που έκλεισαν οριστικά το 2011, αλλά περιλαμβάνονται ακόμα στους πίνακες της BNetzA. Όπως μας λέει η BNetzA, "λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητας για την ασφάλεια του εφοδιασμού, δημοσιεύει δεδομένα για τα "μη πτητικά" (Non-volatile) ...

εργοστάσια που είναι υπό κατασκευή, καθώς και τα αντίστοιχα που πρόκειται να κλείσουν μέχρι το 2018. Ο όρος "μη πτητικά" περιλαμβάνει όλες τις πηγές ενέργειας, με εξαίρεση των ανανεώσιμων υδροηλεκτρικών, των αιολικών και των ηλιακών". Πτητικά στη φυσική και στη χημεία λέγονται αυτά που εξατμίζονται γρήγορα, που τώρα υπάρχουν και την επόμενη στιγμή δεν υπάρχουν κι έτσι ονομάζει η BNetzA τις ΑΠΕ! Κι ασχολείται ιδιαίτερα με αυτά που υπάρχουν και σήμερα κι αύριο και σ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επειδή αυτά είναι που δίνουν στην πραγματικότητα ρεύμα στη Γερμανία. Κι ακόμα πιο ιδιαίτερα εξετάζει την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί στη νότια Γερμανία, εκεί όπου είναι συγκεντρωμένη η βιομηχανία, οι ανάγκες ηλεκτροδότησης είναι τεράστιες και το αιολικό ρεύμα δεν φθάνει με τίποτα μέχρις εκεί, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δίκτυα υψηλής τάσης. Αλλά ακόμα κι αν έφθανε, πάλι θα έπρεπε να υπάρχει 90% υποστήριξη από τις "μη-πτητικές" μονάδες.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Στη Γερμανία, για να κλείσει ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, πρέπει να υποβάλλει αίτηση στη BNetzA τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα, προκειμένου να έχει χρόνο ο διαχειριστής του δικτύου να κρίνει τις επιπτώσεις στο δίκτυο. Αν το εργοστάσιο θεωρηθεί κρίσιμο για την ασφάλεια του δικτύου, τότε δεν κλείνει και εισπράττει ειδική αποζημίωση.
Όπως μας ενημερώνει ο PLATTS, πέρυσι η BNetzA είχε πει ότι δεν θα δεχτεί άλλες αιτήσεις για κλείσιμο εργοστασίων στη νότια Γερμανία, ωστόσο ήδη έχουν υποβληθεί αιτήσεις για το κλείσιμο 46 εργοστασίων, συνολικής ισχύος 7.740MW, στα οποία περιλαμβάνονται 4.337MW στη νότια Γερμανία, φέρνοντας σοβαρό πονοκέφαλο στη BNetzA. Ένα μάλιστα απ' τα εργοστάσια είναι το πυρηνικό Grafenrheinfeld KKG της ΕΟΝ, 1275ΜW, ΒΔ της Νυρεμβέργης, το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί να κλείσει στο τέλος 2015 και τώρα κλείνει το Μάιο 2015, επτά μήνες νωρίτερα, "για το καλό των μετόχων της ΕΟΝ".
Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται στη Γερμανία 8.605MW συμβατικής, "μη πτητικής", ηλεκτροπαραγωγής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016, αλλά μόνο 1.948MW από αυτά κατασκευάζονται στη νότια Γερμανία. Μέχρι το 2018 οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής σκοπεύουν να κλείσουν 12.253MW συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, απ' τα οποία 7.338MW στη νότια Γερμανία, κι αν όντως προχωρήσουν στο σχεδιασμό τους, με την υποβολή της τυπικής αίτησης κλεισίματος, θα μπορούσε να δημιουργηθεί έλλειμμα ισχύος 3.648MW σε εθνικό επίπεδο, αλλά 5.390MW ειδικά στη νότια Γερμανία! Για το λόγο αυτό, 7 από τα 46 εργοστάσια, συνολικής ισχύος 1.440MW, που υπέβαλαν αίτηση για να κλείσουν, έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως "κρίσιμα" για την ασφάλεια του συστήματος και όλα βρίσκονται στη νότια Γερμανία.
Η αιτία βέβαια για όλη αυτή την αναστάτωση στο ηλεκτρικό σύστημα της Γερμανίας δεν είναι άλλη απ' την αθρόα εισαγωγή των ΑΠΕ, που σε συνδυασμό με μειωμένη ζήτηση ενέργειας και χαμηλές τιμές για το κάρβουνο και τα δικαιώματα εκπομπής CO2, οδηγεί τα πιο παλιά και μικρά (στη Γερμανία υπάρχουν πολλά μικρά) συμβατικά εργοστάσια εκτός συστήματος, ως ασύμφορα.
Το Γερμανικό πείραμα της Energiewende μπήκε σε πολύ ενδιαφέρουσα φάση: απ’ τα περίπου 100GW αξιόπιστης ηλεκτροπαραγωγής, το 12% έχει προγραμματιστεί να κλείσει μέχρι το 2018. Με 4% υποκατάσταση των συμβατικών μονάδων από αιολικά, που έχει πει η ΕΟΝ απ’ το 2005, γίνεται κρίσιμος πλέον ο ρόλος της BNetzA, να κρατήσει με διοικητικά μέτρα ανοιχτά κάποια εργοστάσια, χαρακτηρίζοντάς τα ως "κρίσιμα" για την ασφάλεια του συστήματος. Είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν ρεύμα. Εκεί που απέτυχαν οι παντογνώστες πολιτικοί, φέρνοντας πρωτόγνωρη αναστάτωση στο ηλεκτρικό σύστημα, πρέπει τώρα οι μηχανικοί να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου