Δειτε κι εδώ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ρουμανία: οι ΑΠΕ είναι ακριβές για τη βιομηχανία. Ποιος λέτε να πληρώνει πάλι το μάρμαρο;


Η μια μετά την άλλη, όλες οι χώρες της Ευρώπης ρίχνουν το οικονομικό βάρος των ΑΠΕ στη χαμηλή τάση, στα νοικοκυριά και τα μαγαζιά. Πιο πρόσφατη περίπτωση η Ρουμανία, όπου όπως δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα απαλλαγούν σε ποσοστό έως 85% από την επιβάρυνση που φέρνει στους λογαριασμούς του ρεύματος η εισαγωγή των ΑΠΕ. Στη Ρουμανία έχουν φέτος εκλογές και η κυβέρνηση φοβάται τη απώλεια θέσεων εργασίας στη βιομηχανία: οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στη Ρουμανία, που καταναλώνουν περίπου το 20% της ενέργειας, συνεισέφεραν -κατά τον Υπουργό- περίπου 760.000 θέσεις εργασίας το 2012.
Οι μεγάλες βιομηχανίες είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα τις ...

ανάγκαζε σε περικοπές παραγωγικού δυναμικού και συνεπώς θέσεων εργασίας. Κάτι ανάλογο μ' αυτά που συνέβησαν και στην Ελλάδα, με τις αντιδράσεις της ΕΒΙΚΕΝ και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σαμαράς.
Οι λογαριασμοί ρεύματος της βιομηχανίας είχαν τραβήξει την ανηφόρα ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης απορρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού και των μέτρων ενίσχυσης των ΑΠΕ. Μέτρα που είχαν κριθεί παλαιότερα από την Κομισιόν ως "πολύ γενναιόδωρα" και είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν στη χώρα ξένοι "επενδυτές", όπως η Τσέχικη CEZ και η Ιταλική ENEL, κυρίως στην αιολική ενέργεια. Φαίνεται ότι ούτε και οι Ρουμάνοι είχαν ακουστά για τα μαθήματα -και τα παθήματα- της Ισπανίας. 
Η κυβερνητική απόφαση -που είναι υπό δημόσια διαβούλευση- δίνει τώρα στη βιομηχανία εκπτώσεις 40 έως 85% στις επιβαρύνσεις από τις ΑΠΕ, βάζει ωστόσο προϋποθέσεις για αποθάρρυνση των μειώσεων προσωπικού και ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 
Πολύ πρόσφατα η ΡΑΕ της Ρουμανίας έκανε νέες αλλαγές στον κανονισμό διαπραγμάτευσης των "πράσινων πιστοποιητικών", τα οποία δίνονται στους "επενδυτές" και που είχε θεσπιστεί μόλις τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, τα Φ/Β πάρκα δυναμικότητας έως 1MW εξαιρέθηκαν απ' τα "πράσινα πιστοποιητικά" και θα παίρνουν ταρίφες 69,4-167€/MWh, ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία. Συγκρίνετε τώρα αυτές τις τιμές με τις αντίστοιχες (130-480€/MWh), που έδωσε πρόσφατα η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο του new deal, για να καταλάβετε πόσο άτολμη ήταν τελικά η κυβέρνηση, κάτω απ' την απειλή των συμφερόντων των 57 "ανταρτών". Και πόσο μεγάλο είναι το "γδάρσιμο", που μας κάνουν με το αντισυνταγματικό ΕΤΜΕΑΡ. Την ώρα που εμείς θα πληρώνουμε αυτές τις τιμές στα Φ/Β, η Ρουμανία (και πολλές άλλες χώρες, με πρώτη τη Γερμανία), θα πληρώνει πολύ χαμηλότερες. Για ακριβώς το ίδιο πράγμα. Όχι, μην περιμένετε να ασχοληθεί κανένας εισαγγελέας με την υπόθεση, εδώ δεν έχουν καταφέρει να καθίσουν στο σκαμνί το Λαυρεντιάδη, θα ασχολούνται με τα Φ/Β; Ούτε κανένας Ρακιντζής, αυτός είναι απασχολημένος με το λούνα παρκ στο Ελληνικό. Ούτε κανένας Σούρλας, αυτός, αν ασχοληθεί, θα γράψει καμιά έκθεση ιδεών μετά από καμιά δεκαετία.
Τι παθαίνει η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας που έχει ακριβή ενέργεια; Πάει άπατη, απ' το πολύ success story! Γι' αυτό, όπως σας λέμε από το Σάββατο, πρέπει να κάνουμε τις Ευρωεκλογές την αφετηρία για την ειρηνική "ανακατάληψη" του Υπ. Οικονομικών. Να τελειώνουμε με το παλιό πολιτικό προσωπικό, για να ξεκινήσει η αναζήτηση νέου. Είναι όρος επιβίωσης της χώρας. 

2 σχόλια:

  1. Τα νέα είναι παλιά. Η διαδικασία αναμόρφωσης του EEG έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα">, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής την 1/8. Απλά τώρα ο Gabriel σερβίρει την κρυάδα.
    Αφού θα έχουν ολοκληρώσει οι Γερμανοί τη διαδικασία, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι: τον Οκτώβριο έχει ειδική σύνοδο. Καθαρά Γερμανική Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή