Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Προσοχή μη σας πατήσει το τρένο του success story!


Είδαμε χθες ότι ο ΑΔΜΗΕ έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς 2015-2024. Στη σελίδα 32 της μελέτης βλέπουμε το Σχήμα 12, με ...
την εξέλιξη της Συνολικής Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας απ' το 2000 μέχρι και το 2013 (έχει αφαιρεθεί το φορτίο άντλησης). Η Συνολική Καθαρή Ζήτηση περιλαμβάνει και αυτήν που εξυπηρετείται απευθείας σε επίπεδο Διανομής από διεσπαρμένη παραγωγή, (δηλαδή τα διάφορα Φ/Β πάρκα και τα Φ/Β στις στέγες). Την περίοδο 2000 – 2008 υπήρξε συνεχής αύξηση της συνολικής καθαρής ζήτησης. Την τελευταία τετραετία, ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται συνεχής μείωση. Το πιο ωραίο όμως στο Σχήμα είναι η μεταβολή απ' το 2012 στο 2013 τόσο της συνολικής ζήτησης όσο και της ετήσια αιχμής φορτίου: μια μεγαλοπρεπέστατη βουτιά, που δείχνει ότι δεν πάει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δεν πάει να έχουμε success story, δεν πάει να έχουμε ευρωπαϊκή προεδρία, η οικονομία δεν ζητάει ηλεκτρισμό. Μια οικονομία που δεν ζητάει ηλεκτρισμό συρρικνώνεται, ή στην καλύτερη περίπτωση να μείνει στα ίδια, εγώ αυτό ξέρω και κάθε αντίθετη γνώμη ευχαρίστως να την ακούσω. Και πώς να μη συρρικνωθεί η οικονομία, όταν η κυβερνητική πολιτική εξαντλείται στο να φορολογεί ό,τι πετάει κι ό,τι κολυμπάει, αλλά εκεί που μπορεί να δημιουργήσει οικονομική δραστηριότητα σφυράει αδιάφορα; 


Τα στοιχεία για το 2013 στο Σχήμα 12 είναι εκτίμηση, αλλά υπάρχει και το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας Δεκεμβρίου 2013, απ' το οποίο είναι το διπλανό σχήμα, όπου βλέπουμε την εξέλιξη της ζήτησης κάθε μήνα του 2013 συγκριτικά με το 2012. Βλέπουμε λοιπόν στο σχήμα ότι τον Απρίλιο 2013 είχαμε μεγαλύτερη ζήτηση (μπλε γραμμή) απ' τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Τι το μαγικό είχε ο Απρίλιος 2013; Δεν είχε Πάσχα! την περίοδο του Πάσχα εμφανίζεται συνήθως, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, το ετήσιο ελάχιστο του Συστήματος. Το Πάσχα το 2013 ήταν στις 5 Μαΐου, ενώ το 2012 ήταν στις 15 Απριλίου. Κι αυτό φαίνεται πολύ χαρακτηριστικά στη μπεζ στήλη, που είναι οι πελάτες υψηλής τάσης, η βαριά βιομηχανία, που τον Απρίλιο 2013 ήταν σχεδόν 18% πάνω ως προς τον Απρίλιο 2012. Αντίστοιχα φυσικά εξηγείται η βουτιά της βιομηχανικής ζήτησης το Μάιο, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε τους θερινούς μήνες.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!
Ο μοναδικός άλλος μήνας που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη απ' τον αντίστοιχο μήνα του 2012 είναι ο Δεκέμβριος όπου η βιομηχανική ζήτηση είναι ίδια, αλλά αυξήθηκε η ζήτηση στο δίκτυο, στη χαμηλή τάση. Κάτι το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης, που δεν καίει πια ο κόσμος, κάτι ο σχετικά ήπιος χειμώνας, οδήγησαν προφανώς τους καταναλωτές να προσπαθήσουν να ζεσταθούν με ηλεκτρικό. Να η μεγάλη ενεργειακή συνεισφορά της κυβερνητικής πολιτικής: οδηγεί συνειδητά τους πολίτες στον πιο ακριβό τρόπο θέρμανσης!
Αν ρίξουμε μια ματιά και στο Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας Ιανουαρίου 2014, τα πράγματα πάλι δεν είναι ευχάριστα: η συνολική ζήτηση παρουσιάζεται πάλι μειωμένη κατά 4,6%, με την υψηλή τάση μειωμένη, ευτυχώς, μόνο κατά 0,9%.
Επειδή λοιπόν έρχονται κι εκλογές και πρέπει να μας πουλήσουν ελπίδα κι αισιοδοξία ότι "τα δύσκολα πέρασαν κι έρχεται η ανάπτυξη", "βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ", πρώτα κάντε στην άκρη, μη σας πατήσει τo τρένο του success story κι έπειτα ρωτήστε τους το πολύ απλό: "πώς έρχεται η ανάπτυξη σε μια οικονομία που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου