Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Τουρκία: οι επενδυτές για τους λιγνίτες κατέφθασαν φορτωμένοι "Αστακούς"

Πριν από ένα χρόνο, στις αρχές Ιανουαρίου 2013, η Τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα για επενδύσεις 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο μεγάλο λιγνιτικό κοίτασμα του Αφσιν-Ελμπιστάν, στη ΝΑ Τουρκία. Η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αμπου Ντάμπι TAQA θα προχωρούσε στη μελέτη ανάπτυξης των λιγνιτωρυχείων, στον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών μονάδων και στην κατασκευή νέων ΑΗΣ έως 7000MW, καθώς η Τουρκία θέλει να αυξήσει τη λιγνιτική της ισχύ σε 18000MW, προκειμένου να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου.
Η επένδυση ήταν ...

προγραμματισμένη για τα μέσα του 2013, ωστόσο τον Αύγουστο 2013 η TAQA ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τουλάχιστον για ένα χρόνο την επένδυση, επειδή "είχε άλλες προτεραιότητες". Αραβικά ΜΜΕ έγραψαν ότι πιθανά τα Εμιράτα θέλησαν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για τη στάση της στην Αίγυπτο. Και η Τουρκία έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα συζητήσει την υλοποίηση της επένδυσης με τη Νότια Κορέα.
Τι μπορεί να μεσολάβησε και να επηρέασε την υλοποίηση της επένδυσης; Αν θυμάστε, το Μάιο 2013 ο Ερντογάν επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και είχε μια ασυνήθιστα μακράς διάρκειας συνάντηση με τον Ομπάμα, διάρκειας 6 (!) ωρών. Οι συναντήσεις των ηγετών συνήθως διαρκούν 1-2 το πολύ ώρες, είναι λοιπόν προφανές ότι όταν μια συνάντηση διαρκεί έξι ώρες ή έβλεπαν κανένα χορό της κοιλιάς ή δεν τα έβρισκαν με τίποτα. Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ήταν ότι συζητήθηκαν θέματα κοινού εμπορικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος, θέματα κοινής ασφάλειας και η κατάσταση στη Συρία. Επιστρέφοντας ο Ερντογάν στην Τουρκία βρήκε μπροστά του μια τεράστια λαϊκή αναταραχή για το πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ, η τουρκική λίρα δέχτηκε υποτιμητικές επιθέσεις, ακολούθησε δικαστική έρευνα για κυβερνητικές μίζες και ξήλωμα της ηγεσίας της αστυνομίας,  πριν λίγες μέρες εμφανίστηκαν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Ερντογάν με το γιό του για φυγάδευση μεγάλου ποσού και καταγγελία Ερντογάν για μονταρισμένες συνομιλίες. Από νωρίς ο Ερντογάν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι "εξωτερικές δυνάμεις" βρίσκονται πίσω απ' τις καταστάσεις αυτές.
Το 2010 η Ελλάδα μπήκε σε καθεστώς μνημονίων, στο τέλος 2010 έγιναν αναταραχές στην Αλγερία για τις τιμές των τροφίμων κι έπεσε η κυβέρνηση, η κρίση απλώθηκε στην Τυνησία και την Αίγυπτο, στη Λιβύη ο πεισματάρης συνταγματάρχης Καντάφι δέχτηκε την επίσκεψη των κανονιοφόρων, η Κύπρος χρεοκόπησε με ένα πρωτοφανές bail-in των τραπεζών, που ζημίωσε κυρίως τους Ρώσους, στην Ιταλία έπεσε ο Μπερλουσκόνι, στη Συρία συνεχίζεται ένας εξαιρετικά αιματηρός εμφύλιος. Βάλτε τώρα όλες αυτές τις χώρες στο χάρτη, περικλείουν τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Τι το ιδιαίτερο έχει η Ανατολική Μεσόγειος: μα, φυσικά, τις πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων, που ξεκίνησαν απ' το Ισραήλ, συνεχίστηκαν στην Κύπρο και οσονούπω έρχεται κι η δική μας σειρά, μόλις "λύσουμε" το Κυπριακό, οπότε θα μπορούμε πια να βλέπουμε τα τουρκικά σήριαλ όλοι μαζί παρέα, αγκαλιασμένοι με τα "καρντάσια" μας από απέναντι. Δείτε λοιπόν τώρα στο βίντεο τι έλεγε -το 2007- για το πετρέλαιο ο Στρατηγός Κλαρκ, αυτός που ήταν επικεφαλής των Νατοϊκών δυνάμεων στο βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999:

    

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!
Ίσως λοιπόν η καθυστέρηση της επένδυσης των Εμιράτων στον τουρκικό λιγνίτη σχετίζεται με τα γεωστρατηγικά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά επειδή η ΝΑ Τουρκία, όπου θα γίνει η επένδυση, έχει πολύ πυκνό πληθυσμό και μεγάλη ανάγκη από θέσεις εργασίας, η Τουρκική κυβέρνηση θέλει να συντηρήσει την ελπίδα της υλοποίησης της επένδυσης. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι το Δεκέμβριο η τουρκική ΔΕΗ (EUAS) υπέγραψε μια συμφωνία με την Qatar Holding, θυγατρική της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ, για μελέτη σκοπιμότητας της επένδυσης στο Ελμπιστάν. Κι επειδή τα αρχικά 12 δισεκατομμύρια δολάρια των Εμιράτων πάλιωσαν λίγο, η ανακοίνωση μιλάει για άλλα 7-8 δισεκατομμύρια δολάρια, που θα επενδύσουν η Σαουδαραβική ACWA και το Singh Group, με έδρα την Ταϊλάνδη, στο κοίτασμα του Ικονίου (Konya), στην κεντρική Τουρκία, για δημιουργία ΑΗΣ 5000MW.
20 δισεκατομμύρια δολάρια λοιπόν οι συνολικές επενδύσεις στον τούρκικο λιγνίτη κατά την τουρκική κυβέρνηση, ελπίδα για δουλειές και βιομηχανική ανάπτυξη στις φτωχές περιοχές της Τουρκίας μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αναταραχής. Μένει βέβαια να δούμε κατά πόσο θα υλοποιηθούν όλα αυτά, αφού οι λόγοι που αναφέραμε πιο πάνω εξακολουθούν να υπάρχουν.
Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε την ένδοξη εποχή του ΓΑΠ, που θα μας έσωζε κι εμάς το Μάρτιο 2010 με πετροδολάρια απ' το Κατάρ: τρια δισεκατομμύρια πετροδολάρια θα ερχόντουσαν για να μας σώσουν, για την κατασκευή και λειτουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Η επένδυση θα είχε επίσης παραγωγή βιοελαίων από άλγη και θα δημιουργούσε περί τις 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας. Το έργο τελικά πολύ σύντομα, τον Οκτώβριο 2010, ναυάγησε, αφού αφενός αποδείχτηκε ότι ήταν σχεδιασμένο "στο πόδι" και με πολλές αδιαφανείς πτυχές, αφ' ετέρου η περίοδος εισόδου της χώρας στο μνημόνιο παραμένει εξαιρετικά ομιχλώδης.
Το έχουμε άλλωστε γράψει από την πρώτη-πρώτη ανάρτηση: είναι πολλά τα λεφτά στην ενέργεια, τεράστια τα συμφέροντα, "ου παντός πλειν ες Κόρινθον", που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου