Δειτε κι εδώ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ο χρεοκοπημένος Ευρωπαϊκός Νότος πρωταθλητής στη διαφθορά: Ελλάδα-Ιταλία-Ισπανία-Συμμαχία!

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/e-library/documents/policies/organized-crime-and-human-trafficking/corruption/docs/acr_2014_en.pdf
Η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρώτη της έκθεση για τη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι "ανακάλυψε την Αμερική": σύμφωνα με την έρευνα, τα τρία τέταρτα (76%) των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η διαφθορά στη χώρα τους είναι εκτεταμένη και περισσότεροι από τους μισούς (56 %) ότι το επίπεδο της διαφθοράς στη χώρα τους έχει αυξηθεί την τελευταία τριετία. Ένας στους δώδεκα Ευρωπαίους (8 %) δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα ή μάρτυρας διαφθοράς το προηγούμενο έτος. 
Και τώρα αρχίζουν τα πιο ωραία: ...
οι χώρες που θεωρούνται, (από όσους απάντησαν στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου), πιο διεφθαρμένες είναι η Ελλάδα (99%), η Ιταλία (97%), οι Λιθουανία-Ισπανία-Τσεχία (95%), Κροατία (94%), Ρουμανία (93%), Σλοβενία (91%), Πορτογαλία-Σλοβακία (90%). Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι οι μόνες στις οποίες η πλειοψηφία θεωρεί τη διαφθορά σπάνια: Δανία (75%), Φινλανδία (64%), Σουηδία (54%).
Οι πιο πολλοί που λένε ότι έχουν βρεθεί προσωπικά αντιμέτωποι με καταστάσεις διαφθοράς είναι στην Ισπανία και την Ελλάδα (63%). Στην Ισπανία μάλιστα το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 20 μονάδες απ' το 2011!
Το 81% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι οι πολύ στενοί δεσμοί των πολιτικών με τους επιχειρηματίες οδηγούν στη διαφθορά. Το 69% ότι η ευνοιοκρατία και η διαφθορά παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Το 67% ότι η διαφθορά αποτελεί μέρος της επιχειρηματικής νοοτροπίας της χώρας τους.
Δεν προκαλεί βέβαια εντύπωση η απουσία αναφοράς στο ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι λαδιάρηδες στην Ευρώπη, αυτοί που τό' χουν σύστημα να δωροδοκούν τους πολιτικούς ή αξιωματούχους άλλων χωρών για να πουλάνε τα προϊόντα τους. Εκτός και μου ξέφυγαν οι Γερμανοί και δεν τους είδα στην πρόχειρη ματιά που έριξα στην έκθεση.
Μας προξενούν καμιά κατάπληξη τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου; Μάλλον όχι! Στη χώρα που οι "σύντροφοι" ανέβαιναν στα κότερα των επιχειρηματιών, στη χώρα που ο πρωθυπουργός "παρακολουθούσε αμήχανος" το μεγάλο φαγοπότι γύρω του κι έγραψε στο βιβλίο του "τι να κάνουμε; αυτή είναι η Ελλάδα!", στη χώρα του "νόμιμου που είναι άλλο απ' το τίμιο και το ηθικό", στη χώρα που φυγάδευσε το Χριστοφοράκο και το Γκαραβέλα, στη χώρα που οι μίζες σκάνε τώρα πια γύρω μας σαν το χαλάζι, στη χώρα που οι λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν καταχωνιάζονται μη τυχόν και τις δει ανθρώπου μάτι, στη χώρα που το σκάνδαλο της Proton Bank δεν βρίσκει με τίποτα το δρόμο για την Ευελπίδων, στη χώρα που ο κάθε Γκρούεζας θεωρεί αυτονόητο να απλώσει το χέρι στο δημόσιο χρήμα, στη χώρα που για δεκαετίες δεν άλλαξε τίποτα στην αντιμετώπιση των καταχραστών του δημοσίου, τίποτα δεν μας κάνει πια κατάπληξη!

Οι αναρτήσεις του ιστολόγιου “Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός” βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας! Αλλά, προσοχή, αυτό δεν σημαίνει πλέον ότι με το Like θα σας έρχονται αυτόματα οι αναρτήσεις μας, το Facebook ζητάει πλέον να πληρώνουμε γι' αυτό και η ενημέρωση που δίνουμε δεν γίνεται για επάγγελμα, γίνεται για προσφορά στη δημοκρατία μας!

Χρειαζόμαστε επειγόντως νέους θεσμούς κατά της διαφθοράς. Στην Ιταλία, που όπως φαίνεται στο Ευρωβαρόμετρο είναι ακόμα πολύ κοντά μας σε διαφθορά, παρά τα όσα έγιναν με τον Αντόνιο Ντι Πιέτρο, έκαναν όντως κάποιες προσπάθειες. Π.χ. η Ιταλική ΔΕΗ, η ENEL, πριν από μια δεκαετία έτρεξε το πρόγραμμα Toleranza Zero, "Μηδενική Ανοχή στη Διαφθορά". Όλα τα στελέχη υποχρεώθηκαν να το υπογράψουν και να το εφαρμόσουν. Αυτό το ίδιο πρόγραμμα, απ' ό,τι μάθαμε, έφτασε το 2011 στα χέρια τόσο του Ζερβού, όσο και του Παπακωνσταντίνου. Μάθατε να έγινε τίποτα; Το μόνο που έγινε ήταν ο Παπακωνσταντίνου κατάφερε να γίνει ο πρώτος υπουργός μετά το 1989 που θα κάτσει στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου. Και το 2013 οι Έλληνες απαντούν σε ποσοστό 99% ότι η χώρα υποφέρει απ' τη διαφθορά και μουντζώνουν κατά τη Βουλή. Το πολιτικό προσωπικό των αστικών κομμάτων έχει περιέλθει σε πλήρη ανυποληψία κι αυτό τροφοδοτεί τη Χρυσή Αυγή ... Όπως στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, που οι πολίτες απαυδισμένοι απ' τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης στράφηκαν στο Χίτλερ.
Χρειαζόμαστε επειγόντως νέο πολιτικό προσωπικό, που θα αντικαταστήσει το παλιό και φθαρμένο. Στις προηγούμενες εκλογές ξεκίνησε η διαδικασία, στις επόμενες ίσως ολοκληρωθεί. Στη γειτονική μας Τουρκία το πολιτικό προσωπικό άλλαξε μέσα από πραξικοπήματα του Στρατού. Στη γειτονική μας Ιταλία άλλαξε μέσα από την Επιχείρηση "Καθαρά Χέρια", του δικαστή Αντόνιο Ντι Πιέτρο. Στην Ανατολική Ευρώπη άλλαξε μέσα από λαϊκή επανάσταση. Στην Ελλάδα η ανανέωση έρχεται με τον πιο ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο, μέσα απ' τις εκλογές, στις οποίες έχει μεγάλη σημασία να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερη η συμμετοχή, ιδίως των νέων. Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί, π.χ. στη σύγχρονη Ιταλία, οι πολίτες απαυδισμένοι απ' τα σκάνδαλα Χριστιανοδημοκρατών, Κεντρώων και Σοσιαλιστών στράφηκαν στο Μπερλουσκόνι. Και η Ιταλία είναι σήμερα μαζί μας στο Ευρωβαρόμετρο ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου