Δειτε κι εδώ

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Η φθηνή ενέργεια προσελκύει επενδύσεις. Η ακριβή;

Φθηνή ενέργεια από κάρβουνο και φθηνά εργατικά χέρια κατηύθυναν πριν μερικά χρόνια τις επενδύσεις σχεδόν αποκελιστικά στην Κίνα, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Τώρα πια όμως ...
"η αυτοκρατορία -οι ΗΠΑ- αντεπιτίθεται": η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου και των οριζόντιων γεωτρήσεων έριξε τις τιμές του φυσικού αερίου στην Αμερική στο ένα τέταρτο αυτών που ήταν πριν μερικά χρόνια. 
Οι καρβουνάδες μίσησαν θανάσιμα τον Ομπάμα, επειδή όχι μόνο επέτρεψε το fracking, αλλά και επέβαλε νέα νομοθεσία εκπομπών (EPA Act), και ήταν εναντίον του στις προεδρικές εκλογές, όμως το πετρελαϊκό λόμπυ ήταν και θα είναι πιο ισχυρό στις ΗΠΑ.
Οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου με τη σειρά τους προσελκύουν μια σειρά από ενεργοβόρες βιομηχανίες να επενδύσουν ξανά στις ΗΠΑ: η Γερμανική BASF από το 2009 έχει επενδύσει πάνω από 5,7 δισεκατ. δολάρια στη Βόρεια Αμερική, περιλαμβανομένου ενός υπό κατασκευή εργοστάσιου μυρμηκικού οξέος στη Λουιζιάνα. Η Αυστριακή χαλυβουργία VoestAlpine ετοιμάζει εργοστάσιο στο Τέξας, η Νοτιοαφρικάνικη πετρελαϊκή Sasol ένα εργοστάσιο μετατροπής φυσικού αερίου σε diesel στη Λουιζιάνα και η Γαλλική χαλυβουργία Vallourec ένα εργοστάσιο στο Οχάιο.
Τα μυστικά της παραγωγής χάλυβα ήταν γνωστά και στους αρχαίους Σπαρτιάτες, αλλά μόνο η ενεργειακή επανάσταση με το κάρβουνο και το πετρέλαιο άλλαξε τη μορφή του σημερινού πολιτισμού. Η "ενεργειακή πολιτική" είναι ένας όρος που αφορά κυρίως τους πολιτικούς, όχι τους πολίτες. Οι πολίτες θέλουν άφθονη και φθηνή ενέργεια, που πάνω της να μπορούν να χτίσουν τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Δεν θέλουν να ακριβαίνει τεχνητά η ενέργεια από φόρους πάνω στους παλιούς φόρους, που καταλήγουν να κάνουν την ενέργεια είδος πολυτελείας, διαθέσιμη μόνο στους πλούσιους. Και η βιομηχανία χρειάζεται τη φθηνή ενέργεια, για να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης ή, ακόμα περισσότερο, να διατηρήσει αυτές που ήδη έχει. Κι αν δεν τη βρει στη Ελλάδα ή θα κοιτάξει να τη βρει αλλού και να την εισάγει ή θα κλείσει τα εργοστάσια εδώ και θα επεκταθεί οπουδηποτε αλλού. Κι αυτή η "φθηνή" εισαγόμενη ενέργεια, που θα είναι ή από πυρηνικά ή από λιγνίτη, δεν θα είναι τότε ούτε "βρώμικη" ούτε "θα βλάπτει τον πλανήτη", αφού θα κερδίζουν οι αεριτζήδες.
Ο λιγνίτης, που στήριξε την ανάπτυξη της Ελλάδας, έχει φθάσει να είναι "ανάδελφο" καύσιμο. Αντί να χτίσουμε πάνω στο λιγνίτη την ανάκαμψη της χρεοκοπημένης χώρας, κοιτούμε να σβήσουμε λιγνιτικές μονάδες για να κάνουμε χώρο στο φυσικό αέριο. Ένα καύσιμο εισαγόμενο, που το πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά απ' την υπόλοιπη Ευρώπη με λεφτά που δεν μας περισσεύουν και που τη ροή του την έχει διακόψει κατ' επανάληψη η Τουρκία. Ο λιγνίτης έχει τη θέση του στο ενεργειακό μας ισοζύγιο και η αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων φορτίου βάσης με μονάδες φυσικού αερίου ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου