Δειτε κι εδώ

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Νέο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη το 2013 στη Γερμανία!

Αιολικά; Ποιά αιολικά; Φωτοβολταϊκά; Ποιά φωτοβολταϊκά; Όπως γράφει το SPIEGEL, η Γερμανία έκανε το 2013 νέο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη την τελευταία 20ετία! Και όπως βλέπετε στο διάγραμμα, που δείχνει τα στοιχεία παραγωγής του 2010 και 2011, η βασική πηγή ηλεκτροδότησης της Γερμανίας είναι το κάρβουνο και η συμμετοχή του αυξάνεται συνέχεια! 
Το 1990, αμέσως μετά την ενοποίηση με την Ανατολική Γερμανία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ήταν 171TWh, με όλα όμως τα παλιά εργοστάσια της Ανατολικής Γερμανίας σε λειτουργία! Από τότε πολλά εργοστάσια έκλεισαν, αλλά το 2013 η παραγωγή έφθασε τις 162TWh, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της AG EnergieBilanzen.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στο ό,τι το 2012 μπήκαν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες με συνολικά 2.743MW, πολύ περισσότερα από τα 1.321MW που αποσύρθηκαν λόγω παλαιότητας. 
Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα ...
να αυξάνονται οι εκπομπές CO2 της Γερμανίας, κάτι που δεν αρέσει στους Πράσινους, οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση "να αυξήσει το φόρο στις εκπομπές CO2, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικό το φυσικό αέριο, που είναι πιο φιλικό προς το κλίμα" (σας θυμίζει κάτι;). "Those serious about protecting the climate must ensure that less and less power is generated from brown coal," said Green Party politician Bärbel Höhn. "CO2 emissions needed to be priced at a level that makes the more climate-friendly gas-fired power stations economical", she said.

Η παραγωγή από λιθάνθρακα επίσης αυξήθηκε κατά 8TWh στις 124TWh, ενώ η παραγωγή από φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 10TWh στις 66TWh. Το 2011 έκλεισαν 8 πυρηνικά εργοστάσια και τα εργοστάσια που καίνε κάρβουνο ήταν αυτά που κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που έλειψε.
Η αύξηση στην παραγωγή από κάρβουνο έφερε και νέο ρεκόρ στις γερμανικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις 33TWh, βγάζοντας εκτός λειτουργίας εργοστάσια φυσικού αερίου τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό, ιδίως στην Ολλανδία.
Αυτό φυσικά οφείλεται στις χαμηλές τιμές του δικαιώματος εκπομπής CO2, κάτι που έχει προκαλέσει σοκ σ' αυτούς που ασχολούνται με την εμπορία δικαιωμάτων: "The volume of emissions certificates must be reduced in order to boost the price of CO2", δήλωσε ένας αναλυτής: "Μή δίνετε άδειες εκπομπής, για ν' ανέβουν οι τιμές του CO2". 
Από κοντά και η Greenpeace με τη μόνιμη γκρίνια : "Energy Minister Sigmar Gabriel, of the center-left Social Democrats, must stop the shocking coal boom. No other country produces more brown coal than Germany. The coal boom now endangers Germany's credibility on climate protection and the energy revolution". "Ο Σοσιαλδημοκράτης Υπουργός Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πρέπει να σταματήσει τη σοκαριστική αύξηση του κάρβουνου. Καμιά χώρα δεν παράγει περισσότερο λιγνίτη απ' τη Γερμανία. Η αύξηση του κάρβουνου υπονομεύει την αξιοπιστία της Γερμανίας στην προστασία του κλίματος και την ενεργειακή επανάσταση".
Και οι καταναλωτές, θα ρωτήσει κάποιος. Οι αναλυτές και η Greenpeace είδατε να μιλούν για τους καταναλωτές; 220 ευρώ "καπέλο" θα πληρώσει κάθε νοικοκυριό το 2014 στη Γερμανία για τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ, που θα φτάσουν στα 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ! Πολλά λεφτά, δεν νομίζετε; Να ποιος πληρώνει πάντα τις άστοχες πολιτικές: ο δύσμοιρος φορολογούμενος.
Σε όλο τον κόσμο, και στην Ευρώπη, η τάση είναι μία : κατασκευάζουν παντού νέες, σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, με όσο πιο μεγάλο βαθμό απόδοσης μπορούν, σε όσο πιο μεγάλο μέγεθος λέβητα μπορούν, για να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας και να μειώσουν και τις εκπομπές CO2. Και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν φθηνή, αδιάλειπτη και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους πολίτες τους, φθηνή ενέργεια στη βιομηχανία, ανταγωνιστικότητα στην οικονομία τους, δίνουν δουλειά στους νέους τους. Εμείς εδώ, που μπορούμε να έχουμε άνετα 4.000 λιγνιτικά MW, αλλά σύντομα δεν θα έχουμε ούτε τα μισά προκειμένου να καίμε φυσικό αέριο, πότε θα σταματήσουμε να παραλογιζόμαστε;

1 σχόλιο: