Δειτε κι εδώ

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Χωρίς την τεχνολογία CCS οι στόχοι για το 2050 πιάνονται;

Πάνω από 100 χώρες έχουν θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε έως 2οC (UNFCCC, 2009). Μια απ' τις πιο σημαντικές τεχνολογίες που έχουν επιλεγεί και δοκιμάζονται είναι το Carbon Capture & Storage - Συλλογή και αποθήκευση του CO2.

Άλλες εναλλακτικές τεχνολογίες είναι πιο ακριβές και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει υπολογίσει ότι αν δεν χρησιμοποιηθεί το CCS στην ηλεκτροπαραγωγή, ο λογαριασμός από τα πρόσθετα μέτρα ανεβαίνει κατά περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια! 
Μέχρι τον Αύγουστο, 12 μεγάλα έργα ήταν σε λειτουργία, 4 περισσότερα απ' το 2012 και 8 περισσότερα ως προς το 2010. Άλλα 8 έργα ήταν σε κατασκευή και όλα θα έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2015.
4 έργα ξεκίνησαν το 2013 (Air Products Steam Methane Reformer Enhanced Oil Recovery (EOR) Project, Coffeyville Gasification Plant, Lost Cabin Gas Plant, όλα στις ΗΠΑ, και το Petrobras Lula Oil Field CCS Project στη Βραζιλία).
Οι ΗΠΑ προηγούνται παγκοσμίως με 20 έργα σε φάση ανάπτυξης και η Κίνα ακολουθεί με 12. Τα έργα στις ΗΠΑ είναι κυρίως στον πετρελαϊκό τομέα (αποθήκευση σε ταμιευτήρες πετρελαίου για επαύξηση απόληψης πετρελαίου-Enhanced Oil Recovery). Η Ευρώπη έχει μείνει καθηλωμένη στα επίπεδα του 2008, με αποθήκευση του CO2 σε αλατούχους σχηματισμούς και χωρίς κανένα νέο έργο έκτοτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου