Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Κάθε μέρα που περνά μεγαλώνει κι άλλο η μύτη του επίδοξου Υπουργού-Πινόκιο


Το ιστολόγιο δεν είχε χαριστεί στο παρελθόν σε Μανιάτη-Σκουρλέτη-Σταθάκη, με τους οποίους η χώρα "πρόκοψε", και φυσικά δεν πρόκειται να το κάνει ούτε τώρα για το Χατζηδάκη: το χρώμα του λιγνίτη είναι σκούρο καφέ, δεν είναι ούτε πράσινο, ούτε κόκκινο ούτε μπλε.

Στο κλασσικό Ιταλικό παραμύθι του 19ου αιώνα ο Πινόκιο είναι η ξύλινη κούκλα που ζωντανεύει και τελικά, κάθε φορά που λέει ψέματα, η ξύλινη μύτη μακραίνει και μακραίνει κι όλο μακραίνει. Από τότε το μεγάλωμα της μύτης χρησιμεύει ως αναφορά για κάποιον που συλλαμβάνεται να λέει ψέματα κι ο τωρινός Υπουργός Ενέργειας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Πριν μερικές μέρες ο Χατζηδάκης, στη Βουλή, μας ξεφούρνισε άλλο ένα κατασκευασμένο ψέμα: "Ο λιγνίτης, εκεί που κάποια στιγμή θεωρείτο διαμάντι και πετράδι της ΔΕΗ, έγινε βαρίδι λόγω των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η ΔΕΗ, μόνο το 2018 και μόνο από τον λιγνίτη, έχασε 200 εκατ. ευρώ. Το 2019, λόγω της αύξησης των επιβαρύνσεων για το διοξείδιο του άνθρακα, θα χάσει 300 εκατ. ευρώ."

Η αναφορά αυτή είναι απόλυτα ανακριβής από δυο πλευρές, όχι μόνο μία: κατά πρώτον, οι αποφάσεις της ΕΕ για τις εκπομπές CO2 ελήφθησαν το 2014, όταν εδώ κυβερνούσε η ΝΔ -με στήριξη του Πασοκ- κι ελήφθησαν με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, που συμφώνησε απλόχερα σε δωρεάν δικαιώματα για Βουλγαρία-Ρουμανία, αλλά δεν ζήτησε ποτέ για την Ελλάδα. Και δεν ζήτησε επειδή είχαν ήδη δημοσιοποιήσει απ' το 2010 την επιλογή να αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες με μονάδες φυσικού αερίου, τα περί "ΑΠΕ" και "σωτηρίας του πλανήτη" είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Αν λοιπόν ο λιγνίτης έγινε "βαρίδι", τον έκανε η ΝΔ, εντελώς συνειδητά.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Κατά δεύτερον, όταν κυβερνούσε η ΝΔ, χάρη στα μέτρα της ΝΔ, μόνο το 2013 η ΔΕΗ έχασε απ' τις μονάδες αερίου 250 εκατ. ευρώ, όπως μας ενημέρωσε μέλος του ΔΣ της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας το Φεβρουάριο 2014. Αλλά, παρόλο που μόνο το 2013 η ΔΕΗ έχασε 250 εκατ. ευρώ, κανένας Χατζηδάκης δεν βγήκε να πει να κλείσουν οι ζημιογόνες μονάδες αερίου. Κι αυτό δεν έγινε μόνο το 2013, γινόταν για χρόνια, έχει χάσει δισεκατομμύρια η ΔΕΗ απ' αυτή την υπόθεση, αλλά κανείς στη ΝΔ δεν συγκινήθηκε, ούτε στις κυβερνήσεις Καραμανλή ούτε στις κυβερνήσεις Σαμαρά. Καθώς δεν είναι το ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ αέριο που ενοχλεί, ενοχλητικός είναι μόνο ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λιγνίτης. Και δεν συγκινήθηκε κανείς ούτε και στην Ελληνική δικαιοσύνη, για τις συνεχιζόμενες ζημιές σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή του Ελληνικού λαού: στις τσέπες μας καταλήγει ο λογαριασμός, (την ίδια στιγμή που δικαστικοί και πολιτικοί καθορίζουν μόνοι τους πόσος θα είναι ο μισθός τους). 

Για την ιστορία, το 2013 από λιγνίτη παρήχθησαν 23.231GWh (46%) κι από φυσικό αέριο 12.150GWh (24%). Και η ΔΕΗ έχασε απ' το αέριο 250 εκατ. ευρώ. Το 2018 από λιγνίτη παρήχθησαν 14.907GWh (29%) κι από φυσικό αέριο 14.136GWh (28%). Και τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού συνεχίζουν την ανηφόρα, στέλνοντας όλο και περισσότερους σε ενεργειακή φτώχεια.

Όσα ψέματα λοιπόν και να κατασκευάσει ο Χατζηδάκης, προκειμένου να παραμορφώσει την πραγματικότητα, πάλι ψέματα θα 'ναι. Και διεκδικεί επάξια τον τίτλο του Υπουργού-Πινόκιο ...

Ακόμα κι αν με τις επιλογές της ΝΔ -και νωρίτερα του Πασοκ, βεβαίως-βεβαίως και στο τέλος του Σύριζα, να μην ξεχνιόμαστε - η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη έγινε τεχνητά ακριβή, οι λιγνιτικές μονάδες ΔΕΝ επιτρέπεται ν' αποσυρθούν: θα πρέπει έστω να διατηρηθούν σ' εφεδρεία, για να εγγυώνται τον εφοδιασμό της ολοένα και περισσότερο ενεργειακά  εξαρτημένης χώρας. Με την ασφάλεια εφοδιασμού είναι εθνικά ανεπίτρεπτο να παίζει κανείς.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου